ΥΓΕΙΑ

8 απλούστατα tips για να κάνεις το πρωινό ξύπνημα παιχνιδάκι, αν είσαι εντελώς βραδινός τύπος

Unsplash

Οι έρευνες έχουν καταλήξει πια στο ότι δεν είναι θέμα επιλογής το αν θα είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος, αλλά θέμα βιολογίας.

Επομένως, σταμάτα να καταπολεμάς αυτό που είσαι και αποδέξου τη φύση σου. Είσαι βραδινός τύπος και αυτό σημαίνει ότι θριαμβεύεις εκείνες τις ώρες. Δουλεύεις και συγκεντρώνεσαι καλύτερα, σκέφτεσαι και γενικώς έχεις ενέργεια τις στιγμές που οι περισσότεροι κοιμούνται.

Αν όμως η δουλειά σου επιτάσσει να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί ή η δική σου επιθυμία είναι να μην λειτουργείς μόνο από το μεσημέρι και μετά, λύσεις υπάρχουν. Το κλειδί βρίσκεται στη σταθερότητα και την πρωινή ρουτίνα, ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός. Και είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζεις, αρκεί να ακολουθήσεις τα εξής tips.

Συνέπεια και σταθερότης στον ύπνο (για σταθερό πρωινό ξύπνημα)

Το σταθερό ωράριο στον ύπνο είναι απαραίτητο ώστε να μην μπερδεύεται ο οργανισμός αλλά και για να έχεις μεγαλύτερη απόδοση και συγκέντρωση. Επιπλέον, έχεις καλύτερη διάθεση και προστατεύεις το ανοσοποιητικό σου από διάφορες ασθένειες.

Μην χουζουρεύεις

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να σηκώνεσαι με τη μία το πρωί, όταν κάνει κρύο και το πάπλωμα είναι βαρύ. Μετά το ξυπνητήρι, δεν πρόκειται να κοιμηθείς κανονικά και το χουζούρεμα μόνο κακό θα σου κάνει; Με ποιον τρόπο; Σύμφωνα με έρευνα, όταν πατάς το snooze, το μόνο που καταφέρνεις είναι να γεμίζεις με άγχος και δεν έχεις καθαρό τρόπο σκέψης.

Πρωινή ρουτίνα με σύντομη διάρκεια

Κάτσε και σκέψου τι θέλεις να κάνεις ιδανικά κάθε πρωί. Να στρώνεις το κρεβάτι σου, να αερίζεις τον χώρο, να φτιάχνεις καφέ, να κάνεις μπάνιο και να απολαμβάνεις το πρωινό σου. Όταν δεν υπάρχει χρόνος, γιατί είσαι βραδινός τύπος και δεν μπορείς να σηκώνεσαι πολύ νωρίς, κράτα τα απολύτως απαραίτητα για το πρωί. Αυτά που έχεις περισσότερη ανάγκη.

Πρωινό ξύπνημα με χαιρετισμό στον ήλιο

Μην σκέφτεσαι ότι πρέπει να κάνεις yoga. Άνοιξε διάπλατα τις κουρτίνες και κοίταξε κατάματα τον ήλιο. Αυτό θα συγχρονίσει τον κιρκάδιο ρυθμό σου και θα ενημερώσει τον εγκέφαλό σου ότι ξύπνησες. Απλό και ευφυές.

Γρήγορα ένα ποτήρι νερό

Οι περισσότεροι εξ ημών ξεκινάμε τη μέρα μας πίνοντας καφέ. Πριν από όλα όμως, πρέπει να ξεκινάς τη μέρα με ένα μεγάλο ποτήρι νερό ώστε να αναπληρώνονται τα υγρά που χάνεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να σου προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις.

Αλλού η πρωινή ρουτίνα, αλλού η δουλειά

Τώρα που δουλεύουμε κυρίως από το σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν συγκεκριμένο χώρο όπου εργαζόμαστε ώστε να μην μπερδευόμαστε. Διαχώρισε τα όρια και φρόντισε να δουλεύεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού, ώστε να μπορείς να κάνεις την πρωινή σου ρουτίνα απερίσπαστη.

Ρύθμισε τον θερμοστάτη

Το βράδυ πρέπει να κοιμάσαι με χαμηλότερη θερμοκρασία ώστε να διευκολύνεται ο ύπνος σου. Με το που ξυπνάς, ανέβασε τη θερμοκρασία για να μπορείς να βγεις πιο εύκολα από τα σκεπάσματα.

Ο κανόνας 20/20/20 για σωστό πρωινό ξύπνημα

Είναι ο κανόνας που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πολύ πιο εύκολα. 20 λεπτά (ή και περισσότερο) κάνοντας αυτό που κάνεις συνήθως πριν κοιμηθείς, όπως το να δεις την αγαπημένη σου σειρά. Ακολουθούν 20 λεπτά χαλάρωσης, χωρίς καθόλου οθόνες, όπως διάβασμα. Άλλα 20 λεπτά στο κρεβάτι για να ξαπλώσεις και να ηρεμήσεις.