ΣΧΕΣΕΙΣ

5 τρόποι για να βγεις από μια τοξική σχέση που κυριολεκτικά σε αρρωσταίνει

iStock

Οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να βασιζόμαστε στις σχέσεις μας για συναισθηματική υποστήριξη στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Και μία τοξική σχέση μπορεί να  επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας, έχοντας πολύ πιο σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία από ό,τι νομίζεις.

Για παράδειγμα μπορεί ήδη να έχεις ακούσει για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Ήξερες όμως πως μια τοξική σχέση μπορεί να την προκαλέσει;  Άγχος, κατάθλιψη, αυξημένα καρδιακά προβλήματα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Όλα αυτά είναι μέρος του πώς μια τοξική σχέση μπορεί να επηρεάζει την υγεία.

Μια τοξική σχέση προκαλεί έναν αρνητικό κύκλο συναισθημάτων που γίνεται μια επικίνδυνη καθοδική σπείρα, από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγεις. Ο βαθύς φόβος είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων υγείας στις σχέσεις. Στις παρακάτω γραμμές, λοιπόν, εξετάζουμε 5 τρόπους για να βγεις από μια τοξική σχέση που κυριολεκτικά σε αρρωσταίνει.

5 τρόποι για να βγεις από μια τοξική σχέση που κυριολεκτικά σε αρρωσταίνει Pexels

Βρες έναν ψυχοθεραπευτή που να κατανοεί τη συναισθηματική προσκόλληση

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ατομικοί ψυχοθεραπευτές είναι ακριβώς αυτό: θεραπευτές για άτομα. Εάν είσαι σε μία τοξική σχέση, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σ΄ έναν ψυχοθεραπευτή που να κατανοεί την συναισθηματική προσκόλληση σε ενήλικες. Το να σου λέει κανείς απλά ότι πρέπει να βάλεις πιο σταθερά όρια, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λειτουργήσει. Και αρκετά πιθανό, είναι να σου γυρίσει μπούμερανγκ και να κάνει τη σχέση σου χειρότερη.

Λάβε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή αν στη συστήσει ο γιατρός σου

Εάν έχεις κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή που δυσκολεύει την εργασία και την καθημερινότητά σου, τότε ο οργανισμός σου, μάλλον χρειάζεται κάποια βοήθεια. Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι φόβο ή ντροπή για τη λήψη φαρμάκων που θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από μια βιολογική απορρύθμιση. Πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στο πώς μια τοξική σχέση επηρεάζει την υγεία σου. Εάν είχες κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή ή την καρδιά σου, πιθανότατα θα ήσουν έτοιμη να πάρεις φάρμακα για να το διορθώσεις. Με ιατρική επίβλεψη, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα πιο γρήγορα από ό,τι μόνο με τη ψυχοθεραπεία.

Βρες μια ομάδα υποστήριξης

Υπάρχουν διαθέσιμες ομάδες υποστήριξης για σχεδόν κάθε είδους πρόβλημα. Όταν μια τοξική σχέση επηρεάζει τη σωματική και ψυχική σου υγεία, ήρθε η ώρα να αναζητήσεις την κατάλληλη κοινωνική υποστήριξη. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Η οικογένεια μπορεί να είναι μια θετική ή αρνητική μορφή κοινωνικής υποστήριξης. Μην υπολογίζεις σε μια δυσλειτουργική οικογένεια για να προσφέρει συναισθηματικά υγιή κοινωνική υποστήριξη. Αν τα μέλη της οικογένειας σου υπήρξαν συναισθηματικά υποστηρικτικά, θαυμάσια. Ωστόσο, αν όχι, πιθανότατα δεν ήταν αρκετά υγιείς για να σου δώσουν αυτό που χρειαζόσουν όταν ήσουν νεότερη.

Πάρε το χρόνο σου

Ο γρήγορος δρόμος για να βγεις από μία τοξική σχέση, είναι να ξεκινήσεις μια νέα που αυτή τη φορά «δεν θα είναι το ίδιο». Αυτό είναι τόσο εύκολο να γίνει και μπορεί να σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα. Η ανθρώπινη ανάγκη για την δημιουργία ισχυρών συναισθηματικών δεσμών, μπορεί να είναι συντριπτικά ισχυρή. Αν επιχειρήσεις ωστόσο να ανοίξεις την καρδιά σου σε ένα νέο άτομο, χωρίς να έχεις δώσει στον εαυτό σου το απαραίτητο χρόνο, μπορεί απλώς να επαναλαμβάνεις το μοτίβο μιας τοξικής σχέσης. Ξαφνικά, το άτομο που εμπιστεύτηκες, μπορεί να στραφεί εναντίον σου και να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου.

Ενημερώσου για το πώς μοιάζουν οι υγιείς σχέσεις

Υπάρχουν εξαιρετικοί (και μερικοί όχι και τόσο σπουδαίοι) πόροι για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το πώς μια κακή ή τοξική σχέση επηρεάζει την υγεία σου. Υπάρχουν πολλά υπέροχα βιβλία, άρθρα με συμβουλές για σχέσεις που μπορούν να σε κάνουν να μάθεις περισσότερα για το πώς είναι οι υγιείς σχέσεις. Ένα από τα λάθη, που μπορείς να κάνεις, είναι να υποθέσεις πως ήδη ξέρεις αρκετά για αυτό.

Ωστόσο πολλοί άνθρωποι, δεν έχουν λάβει από τους γονείς, τους φροντιστές και τον άμεσο κοινωνικό τους περίγυρο τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουν υγιείς σχέση ζωής, γεμάτες αγάπη. Και ξέρουμε μόνο ό,τι μας έχουν διδάξει, σωστά; Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να μάθουμε περισσότερα. Σχετικές επιστημονικές έρευνες άλλωστε έχουν αποδείξει ότι επηρεάζουμε τους άλλους με αυτό που τους δείχνουμε και όχι με αυτό που τους λέμε.

Το να μάθεις να είσαι συναισθηματικά σταθερός λάτρης της ζωής απαιτεί δέσμευση και εξάσκηση.