ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σημάδια που χωρίς να το καταλαβαίνεις, δείχνουν άγχος υψηλής λειτουργικότητας 

Pexels

Το να νιώθεις άγχος από καιρό σε καιρό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά αν υποφέρεις από κρίσεις άγχους πολύ συχνά, μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις μια πιο σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν κάτι περισσότερο από προσωρινή ανησυχία ή φόβο. Για ένα άτομο με αγχώδη διαταραχή, το άγχος δεν υποχωρεί και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως η απόδοση της εργασίας, η σχολική εργασία και οι σχέσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή πανικού και διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με φοβίες. Επιπλέον, οι ειδικοί μελετούν ένα άλλο ψυχικό πρόβλημα που ονομάζεται άγχος υψηλής λειτουργικότητας.

Τι ακριβώς είναι το άγχος υψηλής λειτουργικότητας

Άγχος υψηλής λειτουργικότητας: 6 κρυφά σημάδια για να προσέξεις Pexels

Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας είναι ένας όρος που σχετίζεται με όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης που κρατούν το άγχος μακριά και τους κάνουν να φαίνονται «υψηλά λειτουργικοί». Παρόλο που μοιάζουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων, αυτό το συνεχές αίσθημα άγχους μπορεί να τους κρατήσει δέσμιους σε έναν φαύλο κύκλο, που ουσιαστικά τους εμποδίζει να επιτύχουν τους στόχους τους. Τα άτομα που επηρεάζονται από άγχος υψηλής λειτουργικότητας, αντιμετωπίζουν ωστόσο συμπτώματα και προβλήματα, τα οποία είναι τυπικά για άλλες αγχώδεις διαταραχές.

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να πούμε τι ποσοστό άγχους είναι φυσιολογικό και πότε μπορεί να γίνει τόσο επικίνδυνο, ώστε να μιλάμε για ψυχική διαταραχή, ειδικά στους ρυθμούς μιας έντονης καθημερινότητας. Γι’ αυτό, βρήκαμε 6 προειδοποιητικά σημάδια συμπεριφοράς, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποκαλύψουν ότι εσύ ή η οικογένεια ή οι φίλοι σου έχουν άγχος υψηλής λειτουργικότητας.

Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να μάθεις 6 πράγματα που ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις, μαρτυρούν άγχος υψηλής λειτουργικότητας:

Ανησυχείς πάρα πολύ

Το να ανησυχείς πάντα και για όλα, μπορεί να είναι σημάδι άγχους και το χειρότερο από όλα είναι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψυχική και σωματική εξάντληση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να νιώθεις ανησυχία όλη την ώρα είναι συναισθηματικά εξαντλητικό και μπορεί να μειώσει την ικανότητά σου να κάνεις διαφορετικές εργασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κούραση μπορεί να είναι τόσο έντονη, που μπορεί να μην μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο, εκτός από το να ξαπλώσεις στο κρεβάτι.

Δίνεις υπερβολική προσοχή στις λεπτομέρειες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με άγχος υψηλής λειτουργικότητας, δίνουν συχνά εξαιρετική σημασία σε κάθε είδους λεπτομέρεια. Αυτό είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, εκτός εάν φτάσει σε ακραίο σημείο, επειδή θα μπορούσε γρήγορα να εξελιχθεί σε τελειομανία.

Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας σε εμποδίζει να ξεκουραστείς

Ένα από τα συμπτώματα του άγχους υψηλής λειτουργικότητας είναι η αδυναμία ξεκούρασης. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αίσθημα υπερβολικής εξάντλησης και συναισθηματικής εξάντλησης. Αυτό συμβαίνει καθώς ουσιαστικά, το μυαλό δεν «κλείνει» ποτέ και πάντα νιώθεις ότι έχεις κάτι να κάνεις.

Δυσκολία στον ύπνο

Αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα, το να στριφογυρνάς στο κρεβάτι σου χωρίς να μπορείς να κοιμηθείς επειδή νιώθεις άγχος και ανησυχία, μπορεί να είναι μια ακόμα ένδειξη άγχους υψηλής λειτουργικότητας. Όταν εσωτερικεύεις την πίεση και λειτουργείς καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το στρες μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή διαταραχής του ύπνου.

Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να προκαλέσει σωματικούς πόνους

Το άγχος είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την ψυχική υγεία, αφού μπορεί επίσης να επηρεάσει το σώμα και να οδηγήσει σε επίμονο σωματικό πόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως περιλαμβάνει πόνο στην περιοχή των ώμων και μια δυσάρεστη και σφιχτή αίσθηση στο στομάχι.

Ανάγκη για έλεγχο

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος, είναι ότι συχνά νιώθουν πως δεν έχον βοήθεια από πουθενά. Γι’ αυτό όσοι επηρεάζονται από άγχος υψηλής λειτουργικότητας συχνά αισθάνονται την ανάγκη να έχουν τον έλεγχο σε ό,τι κάνουν. Επιπλέον, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτό, προσπαθούν να μειώσουν την ταλαιπωρία που προκαλεί η κατάστασή τους, ελέγχοντας δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων απλών καθημερινών καθηκόντων όπως για παράδειγμα η τακτοποίηση του σπιτιού, αλλά και πιο σημαντικά επιτεύγματα όπως η επίτευξη στόχων στη ζωή.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική μελέτη, το άγχος θα μπορούσε να έχει σοβαρά αρνητική επίδραση στη μνήμη, τη λογική και τη γνωστική λειτουργία. Τέλος, είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι παρόλο που αυτή η μορφή άγχους δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως διαταραχή εάν δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε άλλες ψυχικές σοβαρές καταστάσεις. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τη συνολική ευημερία του ατόμου που επηρεάζεται από αυτό.