ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

5 σημεία στο σώμα που μάλλον δεν πλένεις σωστά

Pexels

Η καλή υγιεινή ξεκινά με το πλύσιμο του σώματός με τον σωστό τρόπο. Και παρόλο που υπάρχουν ορισμένα μέρη του σώματος που μπορεί να πλένεις λιγότερο συχνά, άλλα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, από αυτή που μπορεί να τους προσφέρεις. 

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις 5 σημεία του σώματος που ενώ πρέπει να πλένεις τακτικά για να τα διατηρείς καθαρά, φρέσκα και απαλλαγμένα από δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, υπάρχουν καλές πιθανότητες να μην το κάνεις.

Αφαλός

Ο ζεστός, γεμάτος σχισμές και γωνίες αφαλός, είναι μία από τις αγαπημένες «κρυψώνες» του σώματος μας για μικρόβια και βακτήρια. Καθάριζε την περιοχή καθημερινά με ένα βαμβάκι εμποτισμένο σε ζεστό, σαπουνόνερο ή οινόπνευμα. Εάν έχεις piercing εκεί, είναι ακόμα πιο σημαντικό να πλένεις τακτικά τον αφαλό σου, για να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις.

Τριχωτό κεφαλής

Μπορεί να λούζεις τα μαλλιά σου συχνά, αλλά πόση προσοχή δίνεις στο τριχωτό της κεφαλής σου; Αν και δεν είναι απαραίτητο να λούζεσαι καθημερινά, είναι σημαντικό να κάνεις μασάζ με ζεστό νερό στο τριχωτό της κεφαλής σου καθημερινά, για να αποφύγεις τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε πιτυρίδα, κνησμό και ξεφλούδισμα.

Πίσω από τα αυτιά

Η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από σμηγματογόνους αδένες που εκκρίνουν σμήγμα. Το σμήγμα παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μικροβίων και βακτηριδίων και αν δεν καθαρίζεται καθημερινά, μπορεί να αρχίσει να παράγει δυσάρεστες μυρωδιές.

Ευαίσθητη περιοχή

Ο καθαρισμός της περιοχής μία φορά την ημέρα είναι αρκετός, καθώς απαλλασσόμαστε από τον ιδρώτα και τις εκκρίσεις, διατηρώντας την ισορροπία του κόλπου. Πρέπει να αποφεύγεται το σφουγγάρι διότι είναι εστία μικροβίων. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα αφρόλουτρα με αρώματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για το υπόλοιπο σώμα και να προτιμούνται ειδικά σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή.

Καθώς ο κόλπος έχει το δικό του σύστημα φυσικού καθαρισμού, δώσε ιδιαίτερη βάση στην τριγύρω περιοχή, η οποία αποικίζεται από μικρόβια και είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν αιτία για μια λοίμωξη του ουρογεννητικού συστήματος.

Γλώσσα

Μπορεί όταν ακούς «στοματική υγιεινή» να σκέφτεσαι μόνο τα δόντια και τα ούλα σου, ωστόσο και η γλώσσα είναι μέρος της εξίσωσης. Η γλώσσα έχει πολλές μικρές ραβδώσεις και εξογκώματα που μπορούν να κρύψουν βακτήρια, με αποτέλεσμα την κακή αναπνοή, ακόμη και την καταστροφή των δοντιών, αν δεν καθαρίζεται τακτικά. Μην ξεχνάς λοιπόν να βουρτσίζεις και τη γλώσσα με την οδοντόβουρτσά σου.