ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου όσο πρέπει;

iStock

Είσαι εξαιρετικά κουρασμένη το βράδυ και νομίζεις ότι αν παραλείψεις το βούρτσισμα των δοντιών σου αυτή τη φορά, δεν έγινε και τίποτα, σωστά;

Η αλήθεια για τα δόντια και το τακτικό βούρτσισμα

Βούρτσισμα δοντιών: Τι θα συμβεί αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου; Unsplash

Οκ, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αν μία φορά στο τόσο δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους, πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα.

Βούρτσισμα δοντιών: Τι θα συμβεί αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Το στόμα μπορεί να είναι η πύλη για πολλά προβλήματα υγείας που εκτείνονται πέρα ​​από τον πονόδοντο.

Οδοντική υγεία

  •  Οδοντικές κοιλότητες (κουφάλες)

Η πλάκα είναι ένα κολλώδες φιλμ που καλύπτει τα δόντια και περιέχει βακτήρια που μπορούν να διεισδύσουν στο προστατευτικό σμάλτο των δοντιών. Αυτά επιτίθενται στα πιο ευάλωτα στρώματα από κάτω. Αυτό οδηγεί σε κοιλότητες. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι τερηδόνες μπορεί να οδηγήσουν σε οδοντικές λοιμώξεις και, ενδεχομένως, σε απώλεια δοντιών. Όλα αυτά, ως επί το πλείστον, μπορούν να προληφθούν, εάν βουρτσίζεις τα δόντια σου και διατηρείς καλή στοματική υγιεινή.

  • Ουλίτιδα

Η πλάκα μπορεί να κάνει περισσότερα από το να προκαλέσει κοιλότητες στα δόντια — μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τα ούλα και να οδηγήσει σε μια μορφή ουλίτιδας. Τα βακτήρια που υπάρχουν στην πλάκα φλεγμονώνουν και ερεθίζουν τα ούλα. Τα ούλα φουσκώνουν και είναι πιο πιθανό να αιμορραγήσουν.

  • Περιοδοντίτιδα

Όπως η πλάκα είναι πρόδρομος της τερηδόνας, η ουλίτιδα είναι πρόδρομος της περιοδοντίτιδας. Αυτή είναι μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια σου. Ως αποτέλεσμα, η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών.

Βούρτσισμα δοντιών: Τι θα συμβεί αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου  – Πιθανή σύνδεση με άνοια

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όσοι πάσχουν από άνοια συχνά εμφανίζουν τερηδόνα με μεγαλύτερα ποσοστά. Επίσης έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Neurology and Neuroscience Reports, υποστηρίζει ότι η τερηδόνα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για άνοια, σύμφωνα με μια έρευνα  Οι ερευνητές εξέτασαν μια πιθανή σχέση μεταξύ φλεγμονωδών οδοντικών καταστάσεων, όπως η περιοδοντίτιδα και της φλεγμονής στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η άνοια.

Βούρτσισμα δοντιών: Τι θα συμβεί αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου  – Καρδιακές παθήσεις

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, όσοι βούρτσιζαν τα δόντια τους τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μείωσαν επίσης την πιθανότητα ένα άτομο να παρουσιάσει επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός ελλειπόντων δοντιών, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Τι θα συμβεί αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου – Το χρονοδιάγραμμα

Δεν υπάρχουν πολλοί εθελοντές που να επιθυμούν να εγκαταλείψουν το βούρτσισμα των δοντιών τους για μια εβδομάδα ή ένα χρόνο, αλλά η έρευνα μπορεί να μας δώσει μια καλή εικόνα, για το τι συμβαίνει εάν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

  • Μια μέρα: Σύμφωνα με το Shafer’s Textbook of Oral Pathology, η οδοντική πλάκα μπορεί να αρχίσει να απασβεστώνει την οδοντίνη – το προστατευτικό υλικό κάτω από το σμάλτο – μέσα σε 48 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα για να απομακρύνουμε την πλάκα, πριν αρχίσει να διεισδύει και βλάψει τα δόντια. Το συχνότερο βούρτσισμα των δοντιών διασφαλίζει ότι αφαιρείται επαρκώς η πλάκα.
  • Μία εβδομάδα: Εκτός από την αποδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών, η υπερβολική πλάκα μπορεί να έχει μια αρκετά δύσοσμη παρενέργεια: Κακή αναπνοή. Τα κολλώδη σωματίδια τροφής που κανονικά θα ξεπλένονταν με το βούρτσισμα, θα συνεχίσουν να προστίθενται, καλύπτοντας τα δόντια.
  • Ένας χρόνος: Είναι δύσκολο να προβλέψεις πλήρως τι θα συνέβαινε αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου για ένα χρόνο. Κάποια από αυτά εξαρτώνται από τη γενική υγεία. Ένα γερό ανοσοποιητικό, μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια που συσσωρεύονται. Ωστόσο, ένας χρόνος συσσωρευμένης οδοντικής πλάκας πιθανότατα θα οδηγήσει σε τερηδόνα, ασθένεια των ούλων και πιθανή απώλεια δοντιών. 

Σωστή στοματική υγιεινή

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι συνιστά στοματική υγιεινή. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες σχετικά με το πώς να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας σε καθημερινή βάση:

  • Οδοντόβουρτσα: Βούρτσιζε τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο για την καταπολέμηση της τερηδόνας. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών απαιτεί τουλάχιστον 2 λεπτά.
  • Οδοντικό Νήμα: Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Εάν δεν σου αρέσει το νήμα, μπορείς να δοκιμάσεις εναλλακτικές λύσεις, όπως χρήση μεσοδόντιας οδοντόβουρτσας.
  • Οδοντιατρικός έλεγχος: Κλείσε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σου τουλάχιστον μία φορά, κάθε 6 μήνες. Μερικοί οδοντίατροι μπορεί να συστήσουν πιο συχνό έλεγχο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είσαι επιρρεπής σε τερηδόνα ή εμφάνιση ουλίτιδας.

Ενώ αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της οδοντικής υγιεινής, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να διατηρήσεις τα δόντια και τα ούλα σου όσο το δυνατόν πιο υγιή.

  • Φθοριούχο Νερό: Η κατανάλωση φθοριούχου νερού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των δοντιών. Για παράδειγμα, η κατανάλωση φθοριούχου νερού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τερηδόνα σε ένα παιδί, από 18 έως 40%.
  • Αποχή από το κάπνισμα: Το κάπνισμα και το άτμισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.
  • Φθοριούχο στοματικό διάλυμα: Βοηθά στην καταπολέμηση και στην πρόληψη εμφάνισης τερηδόνας.
  • Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της υπερβολικής συσσώρευσης πλάκας από τα δόντια.
  • Yγιεινή διατροφή: Η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών και η μειωμένη κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μειώνει τον κίνδυνο για τερηδόνα.

Συμπέρασμα

Εάν ξεχνάς να βουρτσίσεις τα δόντια σου μία στο τόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, ωστόσο, πρέπει να είναι ο κανόνας, καθώς είναι σημαντικό όχι μόνο για τη στοματική, αλλά και για τη γενική σου υγεία.