ΣΧΕΣΕΙΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σε ζηλεύει (κι ας μην το παραδέχεται)

iStock

Όσο τοξική κι αν είναι η ζήλια σε μια σχέση, δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσεις τα σημάδια της. Ακριβώς εξαιτίας της πολυπλοκότητάς της, τα όρια ανάμεσα σε υγιείς αντιδράσεις και τοξικές συμπεριφορές, είναι κάπως θολά.

Πώς μπορείς λοιπόν να καταλάβεις αν μιλάμε για κάτι φυσιολογικό που όλοι λίγο-πολύ μπορεί να νιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και πότε η ζήλια κάνει μια σχέση πραγματικά τοξική; Απλά συνέχισε να διαβάζεις.

Ψεύτικα κομπλιμέντα και έπαινοι, προδίδουν ζήλια

5 σημάδια που μαρτυρούν ζήλια (κι ας μην το παραδέχονται) Pexels

Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι ζηλιάρηδες δεν θέλουν ποτέ να παραδεχτούν είναι ότι ζηλεύουν. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν αν κάποιος σε ζηλεύει, να ενεργεί υπερβολικά υποστηρικτικά και να σου κάνει ανειλικρινή κομπλιμέντα. Μην έχεις αμφιβολία όμως. Με την πρώτη ευκαιρία θα «βγάλει νύχια». Αν κάποιος σε ζηλεύει, θα σε επαινέσει μπροστά σου, αλλά θα πει  ψέματα ή θα σας κουτσομπολέψει πίσω από την πλάτη σου. Ουσιαστικά είναι μια παθητική-επιθετική συμπεριφορά, την οποία προκαλεί η κρυφή και ανομολόγητη ζήλια.

Όταν κάποιος ζηλεύει δίνει επίτηδες κακές συμβουλές

Δεδομένου ότι κάποιος που σε ζηλεύει, δεν θέλει να προσθέσεις περισσότερα επιτεύγματα στο bucket list σου, είναι επίσης πολύ πιθανό να σαμποτάρει τις προσπάθειές σου, δίνοντας επίτηδες κακές συμβουλές. Εξίσου πιθανό είναι η ζήλια του, απλώς να σε αποθαρρύνει από το να προσπαθήσεις. Θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα επισημάνει τυχόν δυσκολίες, μόνο και μόνο για να σε απομακρύνει από τους στόχους σου.

Η ζήλια πάει χέρι-χέρι με το κουτσομπολιό

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κουτσομπολεύουν πολύ, έχουν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας, άγχους ή τείνουν να νιώθουν δυστυχισμένοι. Κουτσομπολεύουν περισσότερο από τους άλλους, γιατί θέλουν να νιώθουν ανώτεροι, παρόλο που είναι εξαιρετικά ανασφαλείς για τον εαυτό τους. Κάποιος που σε ζηλεύει μπορεί να προσπαθήσει να καταστρέψει την εικόνα ή το όνομά σου, διαδίδοντας ψευδείς φήμες ή κάνοντας αρνητικά σχόλια για εσένα σε άλλους. Καλό είναι επίσης να ξέρεις, ότι όσοι ζηλεύουν απέχουν από  αντιπαραθέσεις. Μπορεί ακόμη και να θεωρηθούν εξαιρετικά φιλικοί. Προτιμούν έναν ψυχρό πόλεμο.

Είναι πολύ ανταγωνιστικοί

Είναι στη φύση κάθε ζηλιάρη να προσπαθεί να σε ξεπεράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Θέλει να κλέψουν όλη τη δόξα, όχι επειδή πιστεύουν ότι δεν την αξίζεις, αλλά επειδή ξέρουν ότι την αξίζεις και αυτό τους κάνει να νιώθουν ανεπαρκείς. Τρέφουν λοιπόν έναν ανταγωνισμό εναντίον σου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι υγιής.

Δεν είναι ποτέ εκεί τις στιγμές της επιτυχίας σου

Το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί ένας άνθρωπος που σε ζηλεύει, είναι να είναι παρών σε μια γιορτή για την επιτυχία σου. Αυτό όχι μόνο τον κάνει να νιώθει εξαιρετικά άβολα, αλλά πιθανότατα δεκαπλασιάζει τις ανασφάλειες του. Ένας ζηλιάρης δίνει πάντα δικαιολογίες για να αποφύγει τέτοιες στιγμές. Απλώς θα εξαφανιστεί πριν καν προλάβεις να τον προσκαλέσεις.