ΥΓΕΙΑ

5 περιπτώσεις που οι μασχάλες σου σε ενημερώνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά

Unsplash

Οι μασχάλες είναι το σημείο του σώματος που προσέχεις όταν έρχεται η ώρα να αποτριχωθείς. Μπορεί και όχι και για αυτό τις αφήνεις στην ησυχία τους και δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα, πέρα από το να βάλεις αποσμητικό.

Κι όμως, οι μασχάλες σου δείχνουν συχνά ότι κάτι δεν πάει καλά. Μία ένδειξη για το τι πρέπει να τσεκάρεις. Αν και ο γιατρός είναι εκείνος που θα σου λύσει όλες τις απορίες, οι παρακάτω ενδείξεις σε ενημερώνουν για τα πιο συνήθη αίτια.

Κόκκινο εξάνθημα

Ο δερματολόγος Dr. Howard Sobel εξηγεί ότι τα εξανθήματα στις μασχάλες προκαλούνται από διάφορα αίτια. Ένα από αυτά είναι το έκζεμα. «Το έκζεμα εμφανίζεται κυρίως σε σημεία όπου διπλώνει το δέρμα, όπως οι μασχάλες και ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Αν εντοπίσεις έκζεμα στις μασχάλες, τσέκαρε και περιοχές όπως πίσω από τα γόνατα και στους αγκώνες».

Εξάνθημα στις μασχάλες, λόγω αλλεργίας

Μπορεί να έχεις αλλεργίες και να μην το ξέρεις. Σε αποσμητικά, αρώματα και οτιδήποτε βάζεις στην περιοχή. Αν αλλάξεις τα προιόντα που χρησιμοποιείς και δεις διαφορά, ξέρεις ότι το εξάνθημα οφείλεται σε αυτά.

Πρήξιμο και φαγούρα

Η μυκητίαση δεν συμβαίνει μόνο στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να συμβεί και στις μασχάλες. «Κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στις μυκητιάσεις κάθε είδους επειδή υπάρχει πολλή ζάχαρη στη διατροφή τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα στενά ρούχα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Το ίδιο και η κακή υγιεινή», επισημαίνει ο Dr. Sobel.

Μασχάλες που μυρίζουν περίεργα

Αντικειμενικά μιλώντας, χωρίς αποσμητικό, καμία μασχάλη δεν μυρίζει σαν αγιόκλημα. Άρα αυτό δεν είναι πρόβλημα. Όταν όμως παρατηρείς αλλαγή στη μυρωδιά, ή γίνεται πιο έντονη, σημαίνει ότι υπάρχει ανισορροπία στο pH, η οποία συνήθως προκαλείται από την υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων.

Μυρωδιά και αφυδάτωση

Οι ειδικοί λένε ότι η εντονότερη μυρωδιά σημαίνει επίσης ότι δεν πίνεις αρκετό νερό. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ιδρώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο. Μην ξεχνάς λοιπόν να ενυδατώνεσαι ώστε να αναπληρώνονται τα υγρά που χάνεις.