ΥΓΕΙΑ

5 μυστικά μακροζωίας από τον Δαλάι Λάμα, που έγινε 85 χρονών και σκοπεύει να ζήσει μέχρι τα 110

Στις 6 Ιουλίου, ο Δαλάι Λάμα συμπλήρωσε 85 χρόνια ζωής και όλα δείχνουν ένα πράγμα. Ότι οι Καρκίνοι είναι κορακοζώητοι. Αλλά επειδή υποπτεύομαι ότι ο Δαλάι Λάμα κρύβει και άλλα μυστικά μακροζωίας, ας μην το δούμε μόνο ζωδιακά.

Όπως λέει ο ίδιος, σκοπεύει να φτάσει τα 110 και ξέρει και πώς θα το πετύχει. Ίσως να μην έχεις τον χρόνο να διαλογίζεσαι 7 ώρες την ημέρα, αλλά ο Δαλάι Λάμα οφείλει τη μακροζωία του σε απλά πράγματα που ξέρεις ήδη ότι σου κάνουν καλό, αλλά αναβάλεις συνέχεια.

Ο Δαλάι Λάμα κοιμάται με πρόγραμμα

Δεν παρεκκλίνει ποτέ από το ωράριο του ύπνου του. Μπορεί να μην σε βολέψει το ότι κοιμάται στις 7 το απόγευμα και ξυπνά στις 3 τα ξημερώματα αλλά κάνε focus στη συνέπεια. Κοιμάται 8 ώρες και ξεκουράζεται επαρκώς, αφού δεν υπάρχουν ανατροπές στη ρουτίνα.

Καθημερινός διαλογισμός

Ξυπνά το πρωί και διαλογίζεται για 7 ώρες. Μετά παίρνει πρωινό και διαλογίζεται για άλλες 3 ώρες. Εντάξει, εσύ έχεις δουλειά, υποχρεώσεις και οικογένεια, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλει να σου πει. Δίνει πολύ μεγάλη βάση στη φροντίδα του εαυτού του, στην επικοινωνία και τη σιωπή. Έστω και 5 λεπτά από τον χρόνο σου επιβραδύνουν το γήρας, τη φθορά του εγκεφάλου και το στρες παίρνει τον κατήφορο.

Δεν κάθεται στον καναπέ

Έχει μία καθημερινότητα που δεν αλλάζει. Πριν το πρωινό, πηγαίνει για μισάωρο περπάτημα. Αν βρέχει, κάνει διάδρομο. Διότι ο Δαλάι Λάμα ξέρει πόσο σημαντική είναι η σωματική άσκηση.

Φυτική διατροφή για τον Δαλάι Λάμα

Όταν είναι στη βάση του, στην Ινδία, είναι χορτοφάγος. Όταν ταξιδεύει , τρώει κρέας. Η μείωση του κρέατος είναι σημαντική για την υγεία συνολικά. Το αποδεικνύουν και οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας. «Όταν τρέφεσαι κυρίως με φυτικά προϊόντα, σου δίνει μόνο οφέλη», εξηγεί η διατροφολόγος Amy Gorin.

Δείχνει συμπόνοια

Σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα, η συμπόνοια είναι ένα από τα πιο ισχυρά εφόδια, εάν θέλουμε να βρούμε την αγάπη. «Ανοίγει την καρδιά μας. Ο φόβος, ο θυμός και το μίσος στενεύουν το μυαλό και το πνεύμα. Οι πράξεις αγάπης και συμπόνοιας καλλιεργούν την ειρήνη που έχουμε μέσα μας. Και μας κάνει να συνδεόμαστε περισσότερο με τους άλλους», έχει πει ο ίδιος. Τα λόγια του υποστηρίζει και η νευροεπιστήμονας Julie Brefczynski- Lewis. «Η συμπόνοια ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τις καλές πράξεις που κάνουμε για τους άλλους. Και που ωφελούν και εμάς τελικά».