ΥΓΕΙΑ

5 λόγοι που ξυπνάς συνέχεια μέσα στη νύχτα (και δυσκολεύεσαι να ξανακοιμηθείς)

Unsplash

Αυτή η δυσάρεστη στιγμή που ξυπνάς ξαφνικά μέσα στη νύχτα, είσαι σχεδόν σίγουρη ότι είναι πρωί, κοιτάς το ρολόι και είναι η ώρα που κανονικά θα γυρνούσες από βραδινή έξοδο.

Η βασική σου απορία είναι το κατά πόσο είναι φυσιολογικό αυτό που σου συμβαίνει. Η απάντηση είναι πως ναι, συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς, και μάλιστα συχνά. Σύμφωνα με έρευνα του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research, το 23% των ερωτηθέντων ξυπνούσαν κάθε νύχτα και το 35% ξυπνούσαν 3 φορές την εβδομάδα. Και πάμε στην επόμενη απορία που αφορά στα αίτια.

Έχεις ευαισθησία στο blue light (ειδικά τη νύχτα)

Έχεις ακούσει πολλά για το blue light που έρχεται κυρίως από τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχεις στο σπίτι. «Τα κύτταρα στα μάτια που εντοπίζουν τα επίπεδα φωτισμού στον χώρο, είναι πολύ ευαίσθητα στο blue light. Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι το περιεχόμενο με πολύ έντονο blue light μάς διεγείρει περισσότερο όταν νυχτώνει. Ο εγκ΄φαλος το μεταφράζει ως φως της ημέρας και προκαλείται σύγχυση στο εσωτερικό ρολόι», μάς λέει η νευροεπιστήμων Δρ. Karen Dawe. Υπάρχει λύση σε αυτό; Βεβαίως. Πήγαινε μία 15λεπτη βόλτα κάθε πρωί ή κάθισε στο μπαλκόνι έτσι ώστε να σε βλέπει ο ήλιος. Βελτιώνεται ο κιρκάδιος ρυθμός και μειώνεται η αυπνία.

Η ρουτίνα του ύπνου σου (τη νύχτα) είναι εντελώς λάθος

Πόσες φορές πρέπει να το πούμε; Αν κοιμάσαι με φωτισμό στο δωμάτιο και υψηλή θερμοκρασία, αν σε παίρνει ο ύπνος ενώ σκρολάρεις μία ώρα στο κινητό και βλέπεις σειρές στο κρεβάτι, μην περιμένεις να κοιμηθείς ποιοτικά.

Άνθρωποι είμαστε και μεγαλώνουμε

Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι έρευνες. Μεταβάλλονται και η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του ύπνου. «Τα βαθύτερα στάδια του ύπνου επηρεάζονται σίγουρα από την ηλικία και μετά τα 50, χάνεις περίπου τον μισό βαθύ ύπνο, συγκριτικά με τα εφηβικά σου χρόνια. Στα 70, δε, έχει χάσει περίπου το 90%» μάς λέει ο Matthew Walker, διευθυντής του Center for Human Sleep Science at the University of California. Ου γαρ έρχεται μόνον.

Μήπως είναι άγχος;

Δεν μιλάμε μόνο για το γενικό άγχος, αλλά και για τον φόβο του ότι θα σου συμβαίνει κάθε βράδυ. Αν σου έχει συμβεί και κάτι άλλο, αντιλαμβάνεσαι ότι θα μείνεις άυπνη σκεπτόμενη ότι δεν θα κοιμηθείς ποτέ. Βάλε στοπ στον φαύλο κύκλο και κάνε ό,τι σε βοηθά να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς.

Ίσως είναι κάτι που έφαγες (ή ήπιες)

Ε, η καφείνη, ειδικά αν δεν την έχει συνηθίσει ο οργανισμός σου, είναι ένας βασικός λόγος που ξυπνάς μέσα στη νύχτα. Μπορεί να έφαγες πιο αργά από το συνηθισμένο και να βαρυστομάχιασες. Ίσως να ήπιες αρκετό αλκοόλ. Όλα παίζουν τον ρόλο τους.