ΥΠΝΟΣ

5 λόγοι που θα σε πείσουν να ξεκινήσεις από σήμερα να κοιμάσαι γυμνή

Unsplash

Κι όχι ένας από αυτούς δεν είναι ο/η σύντροφός σου. Οι έρευνες και η κοινή λογική αποδεικνύει ότι αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία στο να κοιμάσαι γυμνή. Και η ιδανική εποχή να το δοκιμάσεις είναι τώρα που είναι καλοκαίρι. Άρα δεν θα κρυώνεις.

Το να κοιμάσαι γυμνή ή με ρούχα είναι ένα από τα μεγαλύτερα debate όλων των εποχών. Μαζί με το αν χτενίζεσαι μόλις λούσεις τα μαλλιά σου. Κι ενώ έχουν στηθεί ομηρικές διαφωνίες και συμπέρασμα ακριβές δεν έχει βγει (εννοείται είναι προτιμότερο να χτενίζεσαι μέσα στο μπάνιο και ενώ έχεις απλώσει στα μαλλιά σου τη μάσκα ή το conditioner) οι έρευνες έρχονται να δώσουν κάποιες απαντήσεις. Ναι, το να κοιμάσαι γυμνή έχει μερικά οφέλη στην ποιότητα του ύπνου και στην υγεία σου.

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Σίγουρα γνωρίζεις πόσο σημαντικός είναι ένα βαθύς και καλός ύπνος, όπως και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία ανήσυχη νύχτα την επόμενη ημέρα. Χωρίς σωστό ύπνο, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αφαιρέσει τις τοξικές πρωτεΐνες από τους νευρώνες του, με αποτέλεσμα να παραμένουν στον εγκέφαλό μας και τελικά να «θολώνουν» την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, να λύνουμε προβλήματα ή να είμαστε δημιουργικοί. Ο λόγος για τον οποίο το να κοιμάσαι γυμνή μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σου είναι γιατί αυτό θα μειώσει τη θερμοκρασία του δέρματος, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει το βάθος και την ποιότητα του ύπνου.

Για καθαρό δέρμα και ως αντιγηραντική δράση

Στην περίπτωση που έχεις ακμή στο σώμα σου, το να μη φοράς πυτζάμες θα μπορούσε να βοηθήσει την επιδερμίδα σου. Η τριβή του υφάσματος στο δέρμα μπορεί να ερεθίσει τους πόρους και να παγιδεύσει τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα, ειδικά εάν οι πυτζάμες σου δεν είναι φρεσκοπλυμένες. Επίσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ζέστη που παράγεται από τις πυτζάμες διαταράσσει τις αντιγηραντικές και τις αυξητικές ορμόνες που μας κρατούν νέες και φρέσκες.

Μειώνει το στρες

Το άγχος είναι μια κοινή παρενέργεια που προέρχεται από τον κακό ύπνο. Ο λόγος είναι ότι το υπερβολικό στρες θα επηρεάσει κι άλλους τομείς της υγείας σου, λόγω των ακανόνιστων επιπέδων κορτιζόλης. Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ευάλωτο, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και κατάθλιψης μπορεί να αυξηθεί και η γνωστική απόδοση χάνει αισθητά έδαφος. Ο καλός ύπνος βοηθά να ρυθμιστούν αποτελεσματικότερα τα επίπεδα κορτιζόλης, κι έτσι μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Διαχείριση κιλών

Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει μια σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και της παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα όταν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά, επηρεάζεται η ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό το «βραχυκύκλωμα» αυξάνει την όρεξή μας για πρόχειρο φαγητό, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κίνητρό μας να το δουλέψουμε. Μια άλλη μελέτη διαπιστώνει πως αν κοιμάσαι γυμνή ο μεταβολισμός ενεργοποιείται επειδή το σώμα παράγει περισσότερο καφέ λίπος για να ζεσταθείς. Το καστανό λίπος δημιουργεί αυτή τη θερμότητα καίγοντας θερμίδες.

Θα σε κάνει να βγάλεις περισσότερα χρήματα

Σκέφτεσαι τι σχέση έχει αυτό με τη δουλειά σου; Σύμφωνα με άρθρο του Forbes, αν κοιμάσαι γυμνή αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου. Πράγμα που σημαίνει ότι είσαι πιο πρόθυμη να αντιμετωπίσεις νέες προκλήσεις. Την ίδια στιγμή η μείωση του άγχους σημαίνει ότι μπορείς να είσαι πιο έτοιμη απέναντι στις αντιξοότητες. Αν κοιμάσαι καλά, τότε σκέφτεσαι πιο καθαρά και μπορείς να πάρεις πιο σωστές σημαντικές αποφάσεις.