ΥΓΕΙΑ

10 μύθοι για τον ύπνο, που τελικά είναι μεγάλες αλήθειες

Unsplash

Έχεις ακούσει πολλά για τον ύπνο. Για το πόσο πρέπει να κοιμάσαι, για το πόσο δεν πρέπει να κοιμάσαι, για τα όνειρα, για το beauty sleep που κάνεις και ξυπνάς πιο όμορφη και πολλά ακόμα.

Το ερώτημα είναι αν ισχύουν όλα αυτά που ακούς και αν υπάρχει δόση αλήθειας στο ότι οι κάλτσες σε στέλνουν πιο γρήγορα για ύπνο. Σήμερα θα καταρρίψουμε τους μύθους και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας ξέροντας ότι είναι αλήθειες.

Χρειάζεσαι 7 ώρες ύπνου

Πάντα υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις, αλλά είναι αλήθεια ότι πρέπει να κοιμάσαι το λιγότερο 7 ώρες.

Μην το παρακάνεις

Αν δεν είσαι στην ανάπτυξη, δεν υπάρχει λόγος να κοιμάσαι πολλές ώρες γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα θέματα υγείας.

Σχεδόν το 50% βιώνει υπνική παράλυση

Είναι κάτι που πιθανώς θα σου συμβεί κάποια στιγμή. Δεν είναι σοβαρό, αλλά μπορεί να σε τρομάξει. Νιώθεις να παραλύεις για λίγο και δεν μπορείς να καταλάβεις αν κοιμάσαι ή αν είσαι ξύπνια.

Οι κάλτσες βοηθούν τον ύπνο

Η κάλυψη των ποδιών ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά τον εγκέφαλο να ηρεμήσει ώστε να κοιμηθείς. Φόρεσέ τις μία ώρα πριν ξαπλώσεις.

Ο γυμνός ύπνος είναι ο καλύτερος ύπνος

Κι όμως είναι αλήθεια. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, το ανοσοποιητικό και τον μεταβολισμό. Αυξάνει και τις πιθανότητες για σεξ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Μπορείς να φας σοκολάτα το βράδυ

Αν και το κακάο έχει καφεΐνη, η ποσότητα στην κλασική σοκολάτα δεν είναι τόση ώστε να σου στοιχίσει τον ύπνο.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το ρίσκο ατυχήματος

Σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα, όποιος κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες, κινδυνεύει περισσότερο από τροχαίο. Είναι λογικό αν σκεφτείς το πώς νιώθεις και πώς δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όταν δεν κοιμάσαι καλά.

Το beauty sleep είναι υπαρκτό

Ξέχνα τις πανάκριβες κρέμες προσώπου (ή και όχι, γιατί θα με μαλώσει η Βιβή μας, η beauty editor). Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι ο επαρκής ύπνος προλαμβάνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Το σεξ βοηθά (και στον ύπνο)

Οι ορμόνες που εκκρίνεις κατά τη διάρκεια του σεξ σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς καλύτερα.

Δεν θυμάσαι το 95% των ονείρων

Νομίζεις ότι έχεις πρόβλημα που δεν θυμάσαι τι είδες χτες το βράδυ, αλλά ισχύει για το 95% των ονείρων που βλέπουμε.