ΥΓΕΙΑ

Βραδινό ντους: Η σωστή θερμοκρασία και διάρκεια για καλύτερο και σίγουρο ύπνο

Unsplash

Θα το έχεις ήδη διαπιστώσει. Γυρνάς κουρασμένη από τη δουλειά ή από μία φορτωμένη μένα, κάνεις ένα ντουσάκι και αναγεννάσαι. Ταυτόχρονα, χαλαρώνεις και είσαι έτοιμη να ξαπλώσεις στα μυρωδάτα σεντόνια σου.

Τελικά, έρχεται έρευνα να το επιβεβαιώσει κι επισήμως. Ο ερευνητής του του τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Shahab Haghayegh, εξηγεί ότι το ντους πριν τον ύπνο σε βοηθά, και κάνει τα πράγματα ακόμα πιο συγκεκριμένα. Σου λέει δηλαδή ότι από μόνο του δεν κάνει θαύματα. Χρειάζεται να είσαι συγκεκριμένη στη θερμοκρασία του νερού, στη διάρκεια του ντους ή του μπάνιου αλλά και στο πόση ώρα πριν τον ύπνο το κάνεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν τουλάχιστον 5.000 έρευνες που έχουν δημοσιευτεί και ανέλυσαν τη σχέση νερού, θερμοκρασίας στο σώμα και της ποιότητας του ύπνου. «Το νερό στους 40-42,5 βαθμούς Κελσίου σχετιζόταν με καλύτερη ποιότητα ύπνου».

Πόση ώρα κάνουμε ντους (και πόσο πριν τον ύπνο);

Κι εδώ οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι. Κάνουμε ένα ντους στους βαθμούς που προαναφέραμε, με διάρκεια 10-15 λεπτών και 1-2 ώρες πριν ξαπλώσουμε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έτσι θα κοιμηθούμε και πιο γρήγορα αλλά και θα ξυπνήσουμε άλλοι άνθρωποι. Γιατί; Διότι το ζεστό ντους αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και η απότομη πτώση που ακολουθεί βοηθά τον ύπνο.

Αν κάνεις ντους πάντα το βράδυ, δεν χρειάζεται να κάνεις πολλές αλλαγές. Αν κάνεις το πρωί, σκέψου την αλλαγή ώρας, εκτός αν δεν αντιμετωπίζεις κανένα απολύτως πρόβλημα με τον ύπνο. Αντί για ντους, μπορείς να γεμίσεις την μπανιέρα και να βυθιστείς στην απόλυτη χαλάρωση.