ΣΧΕΣΕΙΣ

5 (καλοί) λόγοι για να κρατήσεις τη σχέση σου μακριά από τα social media

Unsplash

Και ποιός δεν έχει ανεβάσει έστω και μία φορά μία φωτογραφία (selfie έστω) με το αμόρε του; Λίγοι απέχουν εντελώς από τα social media και δεν ανεβάζουν πράγματα. Και έχουν τις επιδοκιμασίες των ειδικών, όπως όλα δείχνουν.

Προφανώς και δεν είναι κακό να ανεβάζεις στο Instagram ή στο Facebook (ή στα social media γενικά) στιγμιότυπα από τη ζευγαροζωή σου. Εκφράσου ελεύθερα. Αλλά οι ειδικοί σου λένε ότι υπάρχει πρόβλημα αν το κάνεις συνέχεια και έχεις βρει εκεί το νόημα της ζωής. Και κυρίως σε βάζουν στη διαδικασία να σκεφτείς γιατί έχεις την ανάγκη να το κάνεις όλη την ώρα. Μην ξεχνάς ότι, εκτός των άλλων, αφήνεις και το ψηφιακό σου αποτύπωμα. Πράξε όπως νιώθεις, αλλά δες και τα οφέλη που παίρνεις αν κρατήσεις τη σχέση σου μακριά από τα social media. Πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ζεις το εδώ και τώρα (και όχι μέσω social media)

«Αντικειμενικά, ο χρόνος που ξοδεύεις για να βγάλεις φωτογραφίες, να τις ποστάρεις και να τσεκάρεις τα likes, είναι χαμένος χρόνος από τη σχέση σου», υπενθυμίζει η κλινική ψυχολόγος Δρ. Carla Marie Manly. Υπάρχει μεγάλη διαφορά να είστε στον ίδιο χώρο και να μιλάτε face to face, από το να μιλάτε ενώ είστε χωμένοι στο κινητό.

Η σχέση γίνεται πιο αυθεντική

Όταν ζεις τη στιγμή και δεν σκέφτεσαι ποιος είναι ο τέλειος φωτισμός για φωτογραφία, η σχέση γίνεται πολύ πιο αληθινή. Οργανώνετε ένα πικνίκ και είστε και οι δύο παρόντες. «Η ενέργεια μετατοπίζεται από τις τέλειες και ινσταγκραμίσιμες φωτογραφίες στο ότι απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου», συμπληρώνει η ειδικός.

Ιδιωτικότητα

Κάποιοι το λένε «αρνητική ενέργεια» και κάποιοι «μάτι». Δεν πρόκειται να σε κρίνουμε για τα πιστεύω σου αλλά είναι γεγονός ότι η προσωπική σου ζωή είναι προσωπική για κάποιον λόγο. Μην το παρακάνεις με τις αποκαλύψεις και τις πολλές λεπτομέρειες. Προστάτευσε τη σχέση σου.

Λιγότερη πίεση λόγω social media

Με το να ζεις περισσότερο στο παρόν, και λιγότερο στα social media, αφαιρείς από πάνω σου όλη αυτήν την ένταση, που ίσως δεν ήξερες καν ότι υπήρχε. «Για πολλούς ανθρώπους, τα social media έχουν γίνει περισσότερο μέσο αλληλεπίδρασης με τους άλλους, αντί να είναι το μοίρασμα αναμνήσεων. Όταν είσαι offline, δεν έχεις κανένα άγχος για το πώς θα σε δουν και πώς φαίνεσαι», μάς εξηγεί η ειδικός.

Σύγκριση τέλος

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όφελος που έχεις όταν κρατάς τη σχέση σου μακριά από τα social media. Έστω και υποσυνείδητα, συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα άλλα ζευγάρια και με το πόσο ευτυχισμένα δείχνουν. Αυτό όμως λειτουργεί εναντίον σου (και της σχέσης). Και ξέρεις πολύ καλά ότι η ποιότητα μίας σχέσης δεν μετράται με likes και καρδούλες.