ΣΧΕΣΕΙΣ

Η διαμόρφωση του dating στα χρόνια των social media, την τελευταία δεκαετία

Unsplash

Είναι Κυριακή πρωί και πίνω καφέ στο Κουκάκι παρέα με δύο φίλες μου. Η μία είναι στην ηλικία μου (32 και κάτι ψιλά) και η άλλη ετοιμάζεται να κλείσει τα 25. Η μία έχει ραντεβού το ίδιο απόγευμα με ένα αγόρι που γνώρισε στο OkCupid και η άλλη συστήνει το Bumble, γιατί είναι πιο γρήγορο και έχεις 24 ώρες μέχρι να απαντήσεις στον ενδιαφερόμενο (αχ αυτή η νεολαία).

Την ίδια στιγμή, μου έρχονται flashbacks από την τελευταία δεκαετία, τότε που ήταν πολύ κουλ να γνωρίζεις κάποιον μέσω Facebook. Ήταν και κάπως πιο ασφαλές (ή έτσι νομίζαμε), επειδή υπήρχαν κοινοί φίλοι, πραγματικές φωτογραφίες, πληροφορίες για τη ζωή του.

Σαν ένα μίνι βιογραφικό. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα “In a relationship with Spyros”, γιατί δεν αρκούσε να το ξέρουν μόνο οι φίλοι σου. Οι δημόσιες εξομολογήσεις, οι σέλφι και το μεγαλύτερο κακό που μας έκαναν τα social media. Το κοινό προφίλ στο Facebook. Ο Κώστας και η Μαρία έγιναν ένα. Κυριολεκτικά.

Αντικειμενικά, το Facebook και το Instagram δεν ήταν social media για γνωριμίες. Τα είχες για να δικτυώνεσαι, να βρίσκεις παλιούς συμμαθητές και να εξαντλείς το φωτογραφικό σου ταλέντο (με τη βοήθεια μερικών φίλτρων). Αν στην πορεία, προέκυπτε να μιλήσεις, καλώς. Αλλά δεν ήταν αυτοσκοπός. Δεν έλεγες θα φτιάξω Instagram για να γνωρίσω κανέναν. Αλλά συνέβαινε. Και συνεχίζει να συμβαίνει.

Οι εφαρμογές για dating

Και φύγαμε από το αστείο «Πού γνωρίστηκαν οι γονείς σου; Στο Facebook» και μπήκαμε στις πραγματικές εφαρμογές γνωριμιών που σου δίνουν όλη την γκάμα των επιλογών. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όλοι ξέραμε ποια ήταν η κατάληξη του φλερτ μέσω αυτών των εφαρμογών. Το σεξ. Καλό, κακό, σύντομο, με διάρκεια, μια φορά, λίγο περισσότερο. Είναι έτσι τα πράγματα όμως;

Όπως και στα περισσότερα πράγματα, έτσι και εδώ, την αρχή έκαναν οι γκέι. Όταν, ως στρέιτ, άκουγες για το Romeo και αργότερα για το Grindr (και πόσα ακόμα που αγνοώ), αναρωτιόσουν αν ήταν ασφαλές και αν ήταν ο βασικός τρόπος με τον οποίο γνωρίζονται δύο γκέι άνθρωποι σε μία Ελλάδα που ήταν ακόμα πιο συντηρητική από ό,τι σήμερα. Πού να ‘ξερα τότε ότι λίγα χρόνια μετά θα μιλούσαμε μόνο για ραντεβού από το Tinder, το OkCupid και το Grindr (το νέο Romeo);

Και εγένετο Tinder

Καλά, δεν είναι η μόνο εφαρμογή για online dating, αλλά είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής. Έκανε την πρεμιέρα της το 2012 και οριοθέτησε, αργά αλλά σταθερά, το dating σε γεωγραφικό πλαίσιο. «Ο Justin έψαχνε να γνωρίσει κόσμο αλλά έχει αυτήν τη διαταραχή και δε βγαίνει από το σπίτι», εξήγησε χιουμοριστικά ο συνδημιουργός του Tinder, Sean Rad.

Και περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Θέλεις να γνωρίσεις κάποιον αλλά δε θες να ξεποδαριαστείς ή να πληρώσεις βενζίνη για το αυτοκίνητο. Θέλεις να είναι σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου. Γιατί μπορεί η αδελφή ψυχή σου να αγοράζει σαλάμια από το δικό σου σούπερ μάρκετ. Κι εσύ απλώς δεν είσαι παρατηρητική. Ή ντρέπεσαι να πιάσεις την κουβέντα.

Αυτό που ξεκίνησε ως μία εφαρμογή για να γνωριστείς κι όπου βγάλει, επεκτάθηκε στον μοναδικό τρόπο μέσα από τον οποίο μπορείς να κοινωνικοποιηθείς. Και όχι μόνο ερωτικά. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που απέκτησαν φιλίες ζωής μέσω των social media, γιατί ένιωθαν ότι έχουν πολλά σημεία ταύτισης.

Όπως ξέρω ότι πέρα από το στατιστικό κομμάτι, είναι μεγάλο το ποσοστό που παντρεύεται ή κάνει σχέση ζωής μέσα από εφαρμογές. «Μα καλά, περιμένεις να βρεις κάτι της προκοπής στο Tinder;», είναι μία ερώτηση που έχω κάνει σε φίλη μου. Στην πραγματικότητα, έχει τις ίδιες πιθανότητες να πετύχει ένα κελεπούρι με όσες έχει και κάποια που μπλέκεται με τον Δημήτρη από το γραφείο.

Βγαίνεις ένα ραντεβού, σιγουρεύεσαι ότι δεν έχεις να κάνεις με serial killer, (εκτός αν έχεις δει τη σειρά “You”), ανταλλάσσεις βασικές πληροφορίες και βλέπεις πού θα πάει. Όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.

Τελικά έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά;

Στο OkCupid, απαντάς σε ένα ερωτηματολόγιο και ο αλγόριθμος σε στέλνει στα πιθανά matches. Σαν γραφείο συνοικεσίων δηλαδή, αλλά σε μοντέρνα εκδοχή. Το Tinder από την άλλη είναι λίγο πιο σκληρό. Άμα σου αρέσει αυτό που βλέπεις, κάνε swipe δεξιά. Αν όχι, αριστερά. Καμία προσωπικότητα ή αίσθηση του χιούμορ.

Όλα εξαντλούνται στο αν έχεις βάλει το σωστό φίλτρο στη φωτογραφία σου. Και ξεκινάς να κάνεις διάλογο με άτομα που δε σου ταιριάζουν απαραίτητα. Απλώς τυχαίνει να μένουν στην απά, στην απάνω γειτονιά. Ή κάτι τέτοιο. Όλα αυτά τα ζευγάρια κάνουν ό,τι έκαναν όλοι οι άνθρωποι πριν από 20 χρόνια.

Γνωρίζονταν, μιλούσαν, ξενέρωναν, έκαναν απλά σεξ, τραβιόντουσαν για λίγο ή παντρεύονταν και έκαναν παιδιά. Γιατί αποδεικνύεται ότι τα social media άλλαξαν μόνο τον τρόπο με τον οποίο θα κάνεις την αρχή, κι όχι το ποιος είσαι και πώς θα λειτουργήσεις μέσα στη σχέση.

Τα social media άλλαξαν επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα απιστήσεις. Παλιά σε κούραζε η σχέση σου και έβγαινες για ένα ποτό. Μιλούσες σε έναν τύπο και είτε προχωρούσες είτε ένιωθες τύψεις και έκανες ένα βήμα πίσω. Τώρα δε βρίσκεις κάτι κακό στο να κάνεις like ή να μοιράζεις καρδούλες απλόχερα.

Στο να στέλνεις ένα μήνυμα σε μία άγνωστη για να της σχολιάσεις κάτι που έγραψε στο Facebook. Ή στο να κάνεις sexting. Αφού δεν αγγίζεστε! Είναι σαν να βλέπεις πορνό.

Α ναι, έχει αλλάξει και η μονάδα μέτρησης του πόσο σου αρέσει κάποιος. Μετράς την κάψα του για εσένα με βάση το πόσα likes σου κάνει, αν μπαίνει να δει τα stories σου και αν είσαι αμένσιωτη στα τραγούδια που ανεβάζει. Ακόμα και αν αρνείται να σε συναντήσει, μπορεί να θεωρήσεις ότι σε έχει καψουρευτεί και σου το δείχνει μέσα από τη νέα μονάδα μέτρησης. Έχει συμβεί σε φίλη μου.

Τα συν και τα πλην του dating μέσω των social media

Όπως σε κάθε πράγμα στη ζωή, έτσι κι εδώ θα υπήρχαν τα καλά και τα κακά. Προφανώς και είναι καλό που έχεις μία τεράστια γκάμα επιλογών ώστε να εξελίξεις τις επικοινωνιακές δεξιότητες. «Το βλέπω λίγο σαν πείραμα. Μου αρέσει ένα παιδί στη δουλειά, αλλά ντρέπομαι να του πιάσω την κουβέντα.

Φοβάμαι ότι θα νομίσει ότι τον ακολουθώ όταν πηγαίνει να φάει», μου εξομολογείται η φίλη Μ. «Το βλέπω σαν άσκηση θάρρους. Άσε που πιστεύω ότι κανένας πλέον δε φλερτάρει και δε δίνει σημασία. Όλοι κάθονται σπίτι τους και βλέπουν Netflix. Κανείς δεν έχει όρεξη να μιλήσει live».

Άρα τα social media βγάζουν από το καβούκι τους εκείνους που δε θα κάνουν ποτέ την πρώτη κίνηση στο γραφείο και που γενικά βαριούνται να βγουν με σκοπό να φλερτάρουν. Από την άλλη, τα social media έχουν δώσει πολύ θράσος σε εκείνους που θεωρούν ότι είναι πολύ οκ να στέλνουν dick pics χωρίς μια καλημέρα. Έτσι ξεροσφύρι για να πάει καλά η εβδομάδα. Μπορεί να στη στέλνουν μαζί με την καλή τους την ενέργεια.

Από την άλλη, τα social media δε σε αφήνουν να χωρίσεις σαν άνθρωπος. Όλα είναι εκεί για να σου τον θυμίσουν. Οι φωτογραφίες. Το προφίλ που θα στοκάρεις, έτσι για το γαμώτο, οι κοινοί φίλοι, αλλά ΚΥΡΙΩΣ το Tinder. Μπορείς να μάθεις άνετα αν ο πρώην σου έχει αρχίσει να ψάχνεται διαδικτυακά. Μπορείς επίσης να το μάθεις και σε περίπτωση που είστε ακόμα μαζί. Δεν είναι δύσκολο.

Έρχεται το smirting να καταρρίψει τα social media;

Μήπως η νέα απαγόρευση για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους έρχεται να εκθρονίσει το Tinder και όλα αυτά τα διαόλια που κάνουν μπλιπ μπλιπ; Μήπως το smoking και flirting (smirting) είναι ο ιδανικός τρόπος να πιάσεις την κουβέντα με το παλιό καλό κόλπο του αναπτήρα;

Μήπως τα social media θα χάσουν από το ταμπάκο και το dating θα κάνει κύκλο; Φήμες λένε πάντως ότι έχουν ξεκινήσει πολλά φλερτ έτσι, αν και σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνω τις κακές συνήθειες. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε ρε παιδιά, τον Δεκέμβριο αράζουμε άνετα και έξω και με ένα τσιγάρο, μπορεί να καταλήξεις να λες τα εσώψυχά σου σε έναν άγνωστο.

Χωρίς να χρειαστούν οι εισαγωγικές αμήχανες αηδίες «Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου και ποιο το ταξίδι των ονείρων σου»; Για να μπορέσουμε κάποτε να ακούσουμε τον διάλογο των παιδιών μας: «Πώς γνωρίστηκαν οι γονείς σου; Ήταν θεριακλήδες και ο νόμος τους απαγόρευε να ντουμανιάσουν το μαγαζί».