ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 υγιεινά τυριά που δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο σου

Pexels

Ως συστατικό «πρωταγωνιστής» ενός πιάτου ή ως γευστικό φινάλε σε ένα γεύμα, το τυρί παραμένει δημοφιλές. Διάβασε παρακάτω για να ανακαλύψεις ποιες ποικιλίες κερδίζουν επάξια μια θέση στην πιατέλα τυριών σου, ως οι πιο υγιεινές επιλογές;

Το τυρί που παράγεται από το γάλα ζώων, παράγεται με συνδυασμό γάλακτος με αλάτι, ζωντανές καλλιέργειες και ένα οξύ ή ένζυμο που ονομάζεται πυτιά. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί τύποι με διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Συχνά κατηγορούνται για υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί και το γιαούρτι, μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο πιστεύαμε κάποτε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άλλα θρεπτικά συστατικά στο προϊόν ή η ίδια η διαδικασία ζύμωσης, μπορεί να βοηθήσουν στον μετριασμό της επίδρασης των κορεσμένων λιπαρών στο σώμα. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο υγιεινές επιλογές που μπορείς να κάνεις; 

Κατσικίσιο τυρί

5 υγιεινά τυριά που δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο σου Pexels

Το κατσικίσιο τυρί παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα. Έχει πικάντικη γεύση και απαλή υφή. Μια μερίδα 21γρ. κατσικίσιου τυριού είναι χαμηλή σε θερμίδες, αλλά σχετικά υψηλή σε λιπαρά σε σύγκριση με άλλες επιλογές. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι ολιγοσακχαρίτες στο κατσικίσιο γάλα, παρέχουν στο στομάχι ωφέλιμα βακτήρια για να το βοηθήσουν να προστατεύσει τον οργανισμό από ασθένειες. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία διατηρεί τα μάτια υγιή.

Φέτα

Η φέτα είναι ένα ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Αν και υψηλότερη σε αλάτι από άλλα τυριά, είναι χαμηλότερη σε θερμίδες. Η φέτα είναι ένα πολύ θρεπτικό τυρί, με 100 γρ. να παρέχουν 337 mg φωσφόρου. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο μισό των 700 mg ημερήσιας σύστασης για ενήλικες. Ο φώσφορος και το ασβέστιο είναι και τα δύο σημαντικά για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Τυρί κότατζ

Το τυρί κότατζ είναι ένα φρέσκο ​​τυρί με ήπια γεύση και κρεμώδη υφή. Παρασκευάζεται από πηγμένο αγελαδινό γάλα. Το κότατζ είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β-12. Η βιταμίνη Β-12 βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των κυττάρων του αίματος. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Β-12 μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας, η οποία κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και αδύναμοι.

Ρικότα

Η ρικότα (ricotta) είναι ένα μαλακό ιταλικό τυρί, που παρασκευάζεται από ορό γάλακτος από το γάλα που έχει απομείνει από την παραγωγή άλλων τυριών. Eίναι πολύ χαμηλότερη σε θερμίδες και λιπαρά από άλλες επιλογές. Παρασκευάζεται από πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένης της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης. Σύμφωνα με μελέτη του 2014, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μπορεί επίσης να έχει αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Μοτσαρέλα

Η μοτσαρέλα είναι ένα μαλακό τυρί που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία. Συνήθως παρασκευάζεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα. Η μοτσαρέλα είναι σχετικά χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες. Αυτό την καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλα τυριά. Περιέχει προβιοτικά αξιόπιστης πηγής, όπως τα βακτήρια Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum. Όπως αποκάλυψε σχετική μελέτη, τα συγκεκριμένα βακτήρια, είναι εξαιρετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και να μειώσουν τη χοληστερόλη.