ΣΧΕΣΕΙΣ

5 green flags που αξίζει να προσέξεις στις σχέσεις

Unsplash

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν μιλούν για σχέσεις, τείνουν να εστιάζουν σε αρνητικές συμπεριφορές συντρόφων όπως το love bombing, την ασέβεια και γενικότερα τα red flags. Σε αυτό όμως που δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα green flags, τα ενθαρρυντικά δηλαδή σημάδια σε μια σχέση.

«Τα green flags είναι θετικοί δείκτες ότι μια σύνδεση έχει τη δυνατότητα να ανθίσει σε μια ασφαλή, υγιή, διαρκή σχέση» λέει σύμβουλος κλινικής ψυχικής υγείας. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να δίνουμε και την απαραίτητη προσοχή σε αυτά, ώστε να μην χάσουμε κάτι καλό που θα προκύψει. Εμείς παρακάτω σου παρουσιάζουμε τα 5 σημαντικά green flags.

Σέβεται τα όριά σου

Τα όρια που βάζεις σε μία σχέση, δεν είναι μόνο για να νιώθεις άνετα και ασφαλής, αλλά και για να δείξεις σεβασμό στον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και να σε σέβονται και οι άλλοι. Όταν κάποιος τα παραβιάζει περνάει στην πλευρά των red flags. Από την άλλη όταν κάποιος ενδιαφέρεται για αυτά και τα σέβεται είναι green flag. Εάν για παράδειγμα μια συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη σε κάνει να νιώθεις άβολα και απλά δεν θες να κάνεις κάτι, δεν θα θυμώσει ή δεν θα προσπαθήσει να σε κάνει να αισθανθείς τύψεις. Μαζί με το σεβασμό είναι επίσης σημαντικό να νιώθεις υποστήριξη και ασφάλεια όταν είσαι ευάλωτη.

Unsplash

Ξέρει πώς να εκφράζει τα συναισθήματά του

«Η επικοινωνία είναι το κλειδί» συχνά ακούμε να λέγεται και δεν είναι τυχαίο. Ένα άτομο με καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, θα χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις «εγώ» και θα αποφύγει να σε κατηγορήσει για κάτι που έκανε. Αναλαμβάνει δηλαδή την ευθύνη των πράξεών του. Εάν έρθει στο σπίτι αργά και ξεχάσει να σε ενημερώσει, αφήνοντάς σε να ανησυχείς, μπορεί να πει, «Συγγνώμη που δεν σου τηλεφώνησα και έκανα λάθος που δεν σκέφτηκα πώς μπορεί να ανησύχησες» αντί να πει «Πάντα αντιδράς υπερβολικά»

Όταν λέει ότι θα κάνει κάτι, το κάνει

Ακόμα κι αν δεν είναι ακόμα πολύ σοβαρή η σχέση σας, όταν κάποιος ακολουθεί τα σχέδια και ότι έχει πει είναι ένα green flag, που αξίζει να σημειωθεί. Κάποιος που λέει ότι πρόκειται να εμφανιστεί σε μια οικογενειακή εκδήλωση ή να σε πάρει από το αεροδρόμιο και στη συνέχεια το κάνει, δεν δείχνει μόνο τον σεβασμό του σε σένα, αλλά και στον εαυτό του, άρα πρόκειται για ένα άτομο υπεύθυνο.

Έχει υγιή σχέση και με τους τριγύρω του

Είτε μιλάμε για στενές φιλίες είτε για οικογενειακές σχέσεις, όταν διατηρεί καλές σχέσεις με διαφορετικά άτομα, πέρα από το γεγονός ότι καταφέρνει να επικοινωνεί σωστά σε διαφορετικές συνθήκες, δείχνει και έναν άνθρωπο που έχει και τη δική του προσωπική ζωή και ότι δεν περιστρέφεται συνεχώς γύρω από εσένα, δίνοντας σου έτσι και χώρο.

Νιώθεις καλά όταν είσαι μαζί του

Ίσως και το πιο σημαντικό από όλα, διότι ότι δεν αντιλαμβανόμαστε σύμφωνα με όσα ξέρουμε, μας το λέει το ένστικτό μας. Όταν σου βγαίνει ο καλός σου εαυτός, όποτε είσαι μαζί του, τότε παίρνεις την αγάπη που χρειάζεσαι, χωρίς να μπαίνεις σε δεύτερες σκέψεις, ενώ εσύ η ίδια θα αισθάνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Από την άλλη όταν γίνεσαι επιθετική, ή είσαι συνεχώς δυσαρεστημένη και σου βγαίνει άσχημη συμπεριφορά, βρίσκεσαι σε μία σχέση που δεν σου ταιριάζει.