ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να ζεις το παρόν. Και να ανησυχείς λιγότερο για το μέλλον

Unsplash

Η πανδημία του κορονοϊού μπήκε και άλλαξε ξαφνικά τη ζωή μας. Κι αν η συμβουλή των ειδικών να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όπως έρχονται ήταν πάντα ένας καλός τρόπος να διαχειριζόμαστε το άγχος, τώρα είναι επιτακτική ανάγκη. Ακολουθούν τα 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να ζεις το παρόν και να αντιμετωπίζεις τη ζωή μέρα με τη μέρα.

Τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν δύο είδη απαντήσεων στην ερώτηση «πώς είσαι». Η μία περιλαμβάνει άγχος, ένταση και απογοήτευση. Η δεύτερη μία μικρή αλλά πολύ σημαντική συνειδητοποίηση. «Αντιμετωπίζω τη ζωή μέρα με τη μέρα». Και μπορεί να πρόκειται για baby steps όσον αφορά στη σταδιακή επιστροφή μας στο φυσιολογικό, αλλά είναι πραγματικά κάτι αναγκαίο. Το να ζεις τη στιγμή είναι πάντα μία καλή συμβουλή. Ειδικά όταν μιλάμε για αυτήν εδώ τη στιγμή. Το να ζεις στο παρόν ουσιαστικά αποτρέπει το μυαλό σου από το να ανησυχεί για το μέλλον και να αναπολεί το παρελθόν.

Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ζούμε τη ζωή μας μέρα με τη μέρα. Οι συνθήκες της νέας μας καθημερινότητας είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες. Το μέλλον άγνωστο. Δεν γνωρίζουμε πότε η εξάπλωση του ιού θα σταματήσει και το πώς θα μοιάζει ο κόσμος αύριο, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουμε σταθερά πλάνα για το μέλλον. Οπότε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζούμε πραγματικά τη ζωή όπως έρχεται. Αν σου μοιάζει κάτι ακατόρθωτο ακολουθούν τα 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Το πρώτο βήμα είναι να επικεντρωθείς σε βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως τι θα φας αύριο ή πότε και πώς θα γυμναστείς. Να θυμάσαι όμως πώς τα όνειρα για τα πολύ μελλοντικά σου σχέδια δεν καταργούνται ποτέ.

Βάλε συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους

Αυτό το διάστημα οι στόχοι σου δεν πρέπει να είναι πολύπλοκοι. Μπορεί να είναι τόσο απλοί όσο η επικοινωνία σου με τους δικούς σου ανθρώπους, ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή να δεις την αγαπημένη σου σειρά. Αυτό θα σου δείξει πόσο σημαντικό είναι το παρόν. Μην ξεχνάς να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να επιλέγεις αυτό που πραγματικά θες να κάνεις. Κι όχι αυτό που πρέπει να κάνεις.

Νιώσε ευγνωμοσύνη

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιείς τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου και να μην τα αφήνεις να περνούν αψήφιστα. Φτιάξε μία καινούργια ρουτίνα στη ζωή σου και κράτησε τη ακόμα και μετά το τέλος του κορονοϊού. Κάθε βράδυ πριν πέσεις στο κρεβάτι κατέγραψε όλα τα όμορφα που συνέβησαν κατά διάρκεια της ημέρας σου. Ακόμα και τα πιο μικρά. Αυτό θα σε κάνει να σκέφτεσαι πιο θετικά και να νιώθεις περισσότερο γεμάτη.

Παρατήρησε το πώς ζεις την κάθε στιγμή στο παρόν

Παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου. Ειδικά τα μικρά πράγματα που κάνουν την ημέρα σου όμορφη. Έναν ανθισμένο κήπο, τον ήλιο, μία βόλτα στη θάλασσα. Οτιδήποτε κάνει το μυαλό σου να ηρεμεί. Κάθε φορά λοιπόν που πιάνεις τον εαυτό σου να ανησυχεί για το πότε θα τελειώσει αυτή η περίοδος, προσπάθησε να επικεντρώνεσαι στις όμορφες εικόνες γύρω σου.

Προσπάθησε να αποδεχθείς την αβεβαιότητα

Όλοι μας σε έναν βαθμό έχουμε την ανάγκη να προβλέψουμε το μέλλον. Και φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Όταν όμως γινόμαστε εμμονικοί με τον έλεγχο στη ζωή μας είναι πιθανό να ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Να γεμίζουμε άγχος και στην πραγματικότητα να χάνουμε κάθε έλεγχο. Ο τρόπος να το διαχεριστείς είναι να περιορίσεις την ανάγκη σου να ελέγχεις τα πάντα και να νιώσεις οk ακόμα και στις περιπτώσεις που η αβεβαιότητα είναι αναπόφευκτη συνθήκη.