ΣΧΕΣΕΙΣ

4 τρόποι να αντιμετωπίζεις τις διαφωνίες με τον σύντροφό σου, σύμφωνα με την ειδικό

Unsplash

Οι σχέσεις θέλουν κόπο και μεράκι. Είναι ένα εντελώς αληθινό κλισέ και τα προβλήματα δεν λύνονται μαγικά. Θέλει αμοιβαία επικοινωνία, επιμονή και υποχωρήσεις. Σε κανέναν μας δεν αρέσει να κάνει πίσω, αλλά είναι απαραίτητο να ξέρεις πότε χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω και πότε να επιμένεις μέχρι τέλους.

Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, (ή διαφωνίες αν θες), μπορείς να το λύνεις. Αρκεί να το θέλεις πραγματικά. Σε αυτήν την περίπτωση, η ψυχοθεραπεύτρια Tammy Nelson σου λέει τι έκανε η ίδια, ειδικά στην περίοδο της καραντίνας, για να ξεπεράσει τις διαφορές και να εξελίξει τη σχέση της.

Μην αποφεύγεις τις διαφωνίες

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ δεν έχω χειρότερο από το να ξεκινά μία διαφωνία και ο ένας να αποχωρεί επειδή δεν γουστάρει την ένταση. Στο λέει και η Δρ. Nelson που το έκανε και η ίδια. Σε μία ενήλικη σχέση, μένεις και βρίσκεις την άκρη του νήματος. Όταν σηκώνεσαι να φύγεις, είναι σαν να αρνείσαι την ύπαρξη του προβλήματος.

Πρώτα ηρέμησε, μετά μίλησε

Αν νιώθεις να κατακλύζεσαι από αμέτρητα συναισθήματα με τεράστια ένταση, είναι σημαντικό να δίνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να ηρεμήσει. Είναι προτιμότερο να μην πεις κάτι πάνω στα νεύρα σου, που μάλλον θα πληγώσει τον σύντροφό σου. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να επανέλθεις στο θέμα και να επικοινωνήσεις αυτά που νιώθεις και σκέφτεσαι.

Μην επαναφέρεις άλλα προβλήματα

Ένα κλασικό λάθος που έχουμε κάνει όλοι σε διαφωνίες είναι να θυμόμαστε όλα αυτά που μας ενοχλούν στον άλλο. Με την ευκαιρία, φέρνεις στην κουβέντα άλλα 5-6 προβλήματα, που συνήθως είναι άλυτα θέματα. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάνεις το δίκιο σου, να φορτώνεις κι άλλο την κουβέντα και να κάνεις μία τρύπα στο νερό.

Ιεράρχησε τις διαφωνίες (και τη σημασία τους)

Μέσα από την εμπειρία ανακαλύπτεις ότι κάποια θέματα είναι άνευ σημασίας. Εκεί κάνεις ένα βήμα πίσω και προχωράς. Πρέπει να μπορείς να διαχωρίζεις τι είναι σημαντικό για εσένα και τι όχι και να αποφασίζεις με αυτόν τον γνώμονα.  «Υπενθυμίζω στον εαυτό μου τι είναι μεγάλο και τι μικρό. Σκέφτομαι ότι θα έρθει η στιγμή που κάποιος δεν θα είναι παρών και αποφασίζω τι μετράει», τονίζει η ειδικός και βάζει τα πράγματα σε μία νέα προοπτική.