ΣΧΕΣΕΙΣ

3 βασικοί λόγοι που δεν μπορείς να ξεπεράσεις μία σύντομη σχέση, σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Ένας χωρισμός και η μετάβαση στο επόμενο στάδιο μπορεί να γίνουν βαριά και ασήκωτα. Εάν η σχέση μετρούσε πολλά χρόνια, ή έστω πολλούς μήνες, όλοι δείχνουν να σε καταλαβαίνουν. Αφιέρωσες πολύ χρόνο από τη ζωή σου και είναι λογικό να νιώθεις βαθιά πληγωμένη. Γιατί όμως πέφτεις σε κατάθλιψη αν μιλάμε για μία σύντομη σχέση;

Καταρχάς μην κρίνεις τον εαυτό σου για αυτά που νιώθεις. Είναι οκ να αντιδράς όπως εσύ νομίζεις. «Ο χρόνος που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις μία σχέση, δεν σημαίνει ότι είναι και ανάλογος της διάρκειάς της», σου λέει η κλινική ψυχολόγος Δρ. Jaime Zuckerman. «Κάθε σχέση είναι μοναδική και δεν μετράται σε χρόνια ή μήνες». Νιώθεις να ταυτίζεσαι; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί δυσκολεύεσαι να ξεπεράσεις μία σύντομη σχέση.

Ψάξε στην παιδική ηλικία

Συμφωνείς δεν συμφωνείς με τον Freud, υπάρχουν πολλά ψυχικά και συναισθηματικά μοτίβα που μας ακολουθούν από την παιδική ηλικία. Έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες πριν καν γνωρίσουμε κάποιον και μετά περιμένουμε να τις πραγματοποιήσει. «Κάνουμε προβολή στον άλλον αυτά που θέλουμε να δούμε. Αν νομίζουμε ότι είναι τέλειος, αδυνατούμε να σκεφτούμε ότι θα τον χάσουμε. Αν επίσης έχεις θέμα με την απώλεια, ακόμα και ο χωρισμός από σύντομη σχέση, μπορεί να γίνει δυσβάσταχτος», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Jana Edwards.

Η σύντομη σχέση ήρθε σε κρίσιμο σημείο της ζωής σου

Αν μία σχέση έρχεται σε μία πολύ καλή ή πολύ κακή στιγμή της ζωής σου, γίνεται αυτομάτως και τρομερά σημαντική. Ή ίσως ένιωσες μία πολύ ιδιαίτερη σύνδεση και δεν ήσουν καθόλου προετοιμασμένη για το τέλος. Όπως και να’χει, μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Απλά πάρε τον χρόνο που χρειάζεσαι.

Το χημικό «πάρτι» του οργανισμού

Όταν ερωτεύεσαι, η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν σαν τρελές. Όταν περνάς χρόνο με τον άλλον και υπάρχει σωματική επαφή, η ένταση πολλαπλασιάζεται. Αυτή είναι η χημική εξήγηση του γιατί μπορεί να νιώθεις να συνδέεσαι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν η σχέση τελειώσει, είναι αρκετά σοκαριστικό. Και χρειάζεσαι χρόνο για να επανέλθεις.