ΥΓΕΙΑ

4 τρόποι για να συνέλθεις από το hangover της Πρωτοχρονιάς

iStock

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στην περίπτωση του hangover, η σωστή πρόληψη περιλαμβάνει την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά επειδή Πρωτοχρονιά είναι και θα πιείς ένα ποτηράκι παραπάνω, παρακάτω θα βρεις τους επιστημονικούς τρόπους, για να αντιμετωπίσεις άμεσα ένα πιθανό hangover.

Το hangover φαίνεται να είναι ο τρόπος του σώματος, να μας υπενθυμίζει τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Διάρροια, κόπωση, πονοκέφαλος, ναυτία και τρέμουλο είναι τα κλασικά συμπτώματα. Μερικές φορές, η συστολική αρτηριακή πίεση ανεβαίνει, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό και οι ιδρωτοποιοί αδένες υπερλειτουργούν. Απόδειξη ότι η απόκριση «μάχη ή φυγή» αναζωπυρώνεται. Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευαίσθητοι στο φως ή/και σε ήχους. Άλλοι πάσχουν από ιλίγγους.

Οι αιτίες είναι τόσο διαφορετικές, όσο και τα συμπτώματα. Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε αιθανάλη, μια ουσία που είναι τοξική για τον οργανισμό, όταν συσσωρεύεται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις αυτές, σπάνια γίνονται τόσο υψηλές, οπότε αυτή δεν είναι η πλήρης εξήγηση.

Το αλκοόλ παρεμβαίνει επίσης στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου, επομένως το hangover, μπορεί να είναι μια μορφή στέρησης ύπνου. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διαταράσσει επίσης τις ορμόνες που ρυθμίζουν το βιολογικό μας ρολόι. Κάτι που εύκολα εξηγεί, γιατί κάθε hangover, θυμίζει jet lag (αλλά και το αντίστροφο). Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονες ημικρανίες, ιδιαίτερα στα άτομα που έτσι κι αλλιώς έχουν προδιάθεση σε ημικρανίες και πονοκεφάλους.

Τι βοηθάει με το hangover;

4 tips για να συνέλθεις αμέσως από το πρωτοχρονιάτικο hangover Pexels

1. Πιες πολλά υγρά

Το αλκοόλ προωθεί την ενούρηση, επειδή αναστέλλει την απελευθέρωση της βαζοπρεσίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τον όγκο των ούρων που παράγονται από τα νεφρά. Εάν το hangover σου περιλαμβάνει διάρροια, εφίδρωση ή έμετους, μπορεί να είσαι ακόμη πιο αφυδατωμένη. Παρόλο που η ναυτία μπορεί να κάνει δύσκολο το να φας οτιδήποτε, ακόμα και λίγες γουλιές νερό μπορεί να βοηθήσουν το hangover σου.

2. Βάλε λίγους υδατάνθρακες στο σύστημά σου

Τα αλκοολούχα ποτά, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επομένως θεωρητικά, μέρος της κούρασης και των πονοκεφάλων ενός hangover μπορεί να είναι από έναν εγκέφαλο, που λειτουργεί χωρίς αρκετό από το κύριο καύσιμο του. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να φάνε όταν πίνουν, μειώνοντας περαιτέρω το σάκχαρο στο αίμα τους. Ένα τοστ μαζί με χυμό, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ωθήσεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πίσω στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

3. Βιταμίνες Β και ψευδάργυρος

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Medicine, αξιολόγησε τη διατροφή ατόμων για 24 ώρες πριν και μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τα ευρήματα τις μελέτης, η διατροφή εκείνων που περιελάμβανε, κατανάλωση τροφίμων και ποτών με μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και βιταμινών Β είχαν λιγότερο σοβαρό hangover.

4. Καφές και τσάι

Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες δυνάμεις κατά του hangover, αλλά ως διεγερτικό, θα μπορούσε να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα.