ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το φρούτο που νικά το hangover (πριν καν εμφανιστεί)

iStock

Μπορεί να απολαμβάνεις μια βραδιά με τις κολλητές σου έξω για ποτό, αλλά είμαι σίγουρη πως δεν απολαμβάνεις ένα πιθανό hangover την επόμενη μέρα.

Το hangover συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πονοκεφάλου, στομαχικών διαταραχών, δίψας, αποστροφής για φαγητό, ναυτίας, διάρροιας, κούρασης και μιας συνολικής αίσθησης κόπωσης και αδυναμίας. Λογικό λοιπόν να θέλεις να το αποφύγεις.

Το φρούτο που νικά το hangover (πριν καν εμφανιστεί) iStock

Αυτό που επίσης λογικά κάνεις σαν ρουτίνα πρόληψης ενός hangover, είναι να πίνεις πολύ νερό και να παίρνεις δύο παυσίπονα πριν πέσεις για ύπνο. Έχεις επίσης ίσως διαβάσει ότι η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ ή μέντας, θα βοηθήσει με προβλήματα στο στομάχι μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει με πονοκεφάλους ή ότι τα σπαράγγια μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σου από το ποτό. Από την άλλη, υπάρχουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μπανανών είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσεις το hangover, καθώς τα συγκεκριμένα φρούτα εμποδίζουν την περαιτέρω αφυδάτωση του οργανισμού.

Θα μπορούσες να ακολουθήσεις οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμβουλές ή θα μπορούσες απλώς να φροντίσεις να φας ένα αχλάδι πριν ξεκινήσεις να πίνεις αλκοόλ. Οι ειδικοί βλέπεις υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση αχλαδιών πριν την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός πιθανού hangover.

Εκτός λοιπόν από το γεγονός ότι τα αχλάδια μειώνουν τη χοληστερόλη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, φαίνεται επίσης ότι μπορούν να αποτρέψουν το hangover και να μειώσουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. Ένα άλλο όφελος από την κατανάλωση ενός αχλαδιού πριν από την κατανάλωση αλκοόλ; Βοηθά στη μείωση της απώλειας μνήμης. (Αν και ίσως ένα από τα λίγα οφέλη του hangover, είναι το γεγονός ότι σε βοηθά να ξεχάσεις πράγματα που δεν θέλεις στην πραγματικότητα να θυμάσαι).

Συμβουλές για σωστή ενυδάτωση (με ή χωρίς hangover)

Φυσικά, είτε πρόκειται να πιεις αλκοόλ, είτε όχι, το να παραμένεις σταθερά ενυδατωμένη είναι απαραίτητο για να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου, τη διάθεσή σου, την ψυχική υγεία, αλλά και τα επίπεδα της ενέργειάς σου.

Ενώ λοιπόν η κατανάλωση αχλαδιών πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, είναι ένας τρόπος για να προλάβεις ένα ενοχλητικό hangover, η εναλλαγή των αλκοολούχων ποτών με νερό, είναι άλλο ένα εγκεκριμένο από τους ειδικούς hack για να κάνεις την επόμενη μέρα μιας εξόδου λιγότερο επώδυνη. Το μεγαλύτερο λοιπόν στοίχημα σου, είναι να κάνεις την ενυδάτωση, προτεραιότητά σου.

Ενώ οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη νερού ποικίλλουν, ένας βασικός κανόνας μπορεί να σου φανεί χρήσιμος, ειδικά αν γνωρίζεις ότι δεν πίνεις αρκετό νερό.

Σύμφωνα με διάφορους οργανισμούς, η γενική πρόσληψη νερού από ποτά και τρόφιμα, που καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων είναι περίπου 11,5 φλιτζάνια ημερησίως για τις γυναίκες. Το 20% της ημερήσιας πρόσληψης προέρχεται από το φαγητό και το υπόλοιπο έχει να κάνει με το νερό και τα ροφήματα που έχουν βάση το νερό. Άρα οι γυναίκες χρειάζονται 2,12 λίτρα νερό ημερησίως.