ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν δεν τρως φυτικές ίνες

Unsplash

Το σώμα σου σε ενημερώνει πάντα για οτιδήποτε συμβαίνει (ή δεν συμβαίνει). Το αν το αγνοείς, είναι μία άλλη συζήτηση.

Οι φυτικές ίνες δεν είναι απλώς ένα συστατικό που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή σου. Είναι μία κατηγορία από μόνη της στο κομμάτι της υγιεινής διατροφής. «Είναι απαραίτητες για καλή πέψη και κρατά υγιή τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Μειώνεται το ρίσκο για χρόνιες νόσους και διατηρεί τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα», εξηγούν οι ειδικοί.

Οι βασικές τροφές που μας δίνουν τις φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ιδανικά, πρέπει να παίρνουμε 25-35 γραμμάρια ημερησίως. Σε αντίθετη περίπτωση, το σώμα σου σε ενημερώνει για την έλλειψη.

Η δυσκοιλιότητα στα καλύτερά της (χωρίς φυτικές ίνες)

Τα αντίδοτα στη δυσκοιλιότητα είναι οι φυτικές ίνες και το νερό. Δεν φτάνει λοιπόν το να καταναλώνεις πολλές ίνες, αν η αφυδάτωση είναι το μεσαίο σου όνομα. Αν το κάνεις, θα πηγαίνεις μέχρι την τουαλέτα αλλά θα δυσκολεύεσαι και θα πονάς.

Πεινάς όλη (μα όλη) την ώρα

Ένα ακόμη καλό που προσφέρουν οι φυτικές ίνες είναι ότι δημιουργούν έντονο αίσθημα κορεσμού. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν διασπώνται από τον οργανισμό και αργούν να φτάσουν στο πεπτικό σύστημα. Πράγμα που σημαίνει επίσης ότι τα τείχη του εντέρου έχουν περισσότερο χρόνο να απορροφήσουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του γεύματός σου.

Πού να πήγε η ενέργεια;

Ενώ πίνεις τους καφέδες σου, νιώθεις ότι ξεμένεις εύκολα από ενέργεια. Το σώμα σου σε ενημερώνει ότι δεν τρως αρκετές φυτικές ίνες και έτσι παίρνεις αμέσως όλη την ενέργεια από τους υδατάνθρακες. Και αυτό προκαλεί απότομα ups and downs στα επίπεδα ενέργειας.

Υψηλή χοληστερίνη ή πίεση

Σύμφωνα με έρευνες, οι ίνες μειώνουν τα τριγλυκερίδια και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη. Φρούτα και λαχανικά κανείς;