ΥΓΕΙΑ

2 τεχνικές αναπνοής για να διώξεις τον πόνο σε όλο το σώμα

Unsplash

Υπάρχουν και αυτοί οι πόνοι που δεν εξηγούνται σωματικά. Δεν είναι δηλαδή κάποιο μυϊκό τράβηγμα. Είναι πόνος που προκαλείται κυρίως από την ένταση και το άγχος. Το άγχος μπορεί να πάρει τη μορφή σωματικού πόνου, αλλά αυτό μάλλον το ξέρεις από πρώτο χέρι. Αυτό που ίσως δεν είχες σκεφτεί, είναι ότι υπάρχουν τεχνικές αναπνοής που μπορούν να ανακουφίσουν αυτόν τον πόνο. Δεν λέμε ότι θα τον εξαφανίσουν, αλλά μπορεί να σε βοηθήσουν και στο να μάθεις να ελέγχεις την έντασή του.

Το άγχος μπορεί να πάρει τη μορφή σωματικού πόνου, αλλά αυτό μάλλον το ξέρεις από πρώτο χέρι. Αυτό που ίσως δεν είχες σκεφτεί, είναι ότι υπάρχουν τεχνικές αναπνοής που μπορούν να ανακουφίσουν αυτόν τον πόνο. Δεν λέμε ότι θα τον εξαφανίσουν, αλλά μπορεί να σε βοηθήσουν και στο να μάθεις να ελέγχεις την έντασή του.

«Εφόσον οι νευρώνες του εγκεφάλου χαρακτηρίζονται από πλαστικότητα, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει ένα μοτίβο σε συγκεκριμένες σκέψεις, οι οποίες «ξυπνούν» τον πόνο. Κάπου εδώ μπαίνει ο διαλογισμός, ο οποίος σε βοηθά να μετατοπίσεις τη σκέψη σου στο εδώ και τώρα και όχι σε αυτά που συμβαίνουν έξω από εσένα», εξηγεί η αθλίατρος, Δρ. Leada Malek.

Οι τεχνικές αναπνοής που ανακουφίζουν τον πόνο

Σύμφωνα με την ειδικό, όταν αναπνέεις από το στήθος, κοφτά και γρήγορα, ανταποκρίνεσαι με λάθος τρόπο στον πόνο. Το πρώτο βήμα είναι να αναπνέεις αργά και βαθιά, μέσα από το διάφραγμα. Βρες τη στάση που σε κάνει να νιώθεις περισσότερο άνετα και θα σε βοηθήσει στο να αποβάλεις ένα μεγάλο μέρος του πόνου.

Ύπτια διαφραγματική αναπνοή

Ξεκίνα ξαπλώνοντας ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και βάλε το ένα χέρι στο στομάχι και το άλλο πάνω στο στήθος. Εισπνοή μέσα από τη μύτη για 2-3 δευτερόλεπτα, ενώ σηκώνεις το στομάχι και κρατάς το στήθος σταθερό. Εκπνοή από τη μύτη, αδειάζοντας τον αέρα από το διάφραγμα. Το στομάχι επανέρχεται κανονικά στη θέση του και παίρνεις άλλες 5-10 αναπνοές.

Αναπνοή 360 μοιρών

Είτε κάθεσαι, είτε ξαπλώνεις, βάζεις ένα μεγάλο λάστιχο αντίστασης γύρω από τα πλευρά σου. Όταν εισπνέεις, προσπαθείς να γεμίσεις τους πνεύμονές σου και όχι το στήθος. Εισπνοή από τη μύτη για 2-3 δευτερόλεπτα, εκπνοή από το στόμα για 3-4 δευτερόλεπτα.