ΥΓΕΙΑ

5 περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν δεν κάνεις καθημερινά μπάνιο

Unsplash

Έλα παραδέξου το. Αν δουλεύεις από το σπίτι, είσαι όλη μέρα ξάπλα στον καναπέ και δεν βγαίνεις καθόλου από το σπίτι, σκέφτεσαι ότι δεν τρέχει και τίποτα αν δεν κάνεις μπάνιο κάθε μέρα.

Αν και οι γιατροί σου λένε ότι δεν πρόκειται να σου συμβεί κάτι κακό αν δεν κάνεις μία μέρα μπάνιο, εκτός από το να ιδρώσεις και να αναδυθούν ευχάριστες (not) μυρωδιές, είναι καλό να κάνεις μπάνιο καθημερινά. Ειδικά αν παίρνεις τα Μέσα και έρχεσαι σε επαφή με τους συνανθρώπους σου. Ωστόσο, δεν κάνουμε όλοι την ίδια δουλειά, δεν έχουμε τον ίδιο οργανισμό και δεν γυμναζόμαστε (όχι εγώ, μια φίλη μου). Παρ’ όλα αυτά, τα 5 περίεργα πράγματα που ακολουθούν και σε ενημερώνουν για το τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κάνεις μπάνιο μέρα παρά μέρα, ίσως σε πείσουν να αναθεωρήσεις.

Αλλάζει η ισορροπία των βακτηρίων

Το σώμα σου έχει καλά και κακά βακτήρια και το δέρμα εμποδίζει τα δεύτερα να μπουν στο εσωτερικό. Το μπάνιο λοιπόν εμποδίζει τα μικρόβια και δυναμώνει την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο σώμα σου (αυτά που σε βοηθούν να χωνέψεις).

Είναι πιθανότερο να αρρωστήσεις αν δεν κάνεις μπάνιο καθημερινά

Όπως προείπα, όταν κάνεις μπάνιο καθημερινά, διώχνεις τα μικρόβια από μύτη, στόμα και αυτιά και αποφεύγεις πιθανές λοιμώξεις. Ωστόσο, όπως μας έμαθε και ο κορονοϊός, το σημαντικότερο όλων είναι να πλένεις σχολαστικά τα χέρια σου συχνά μέσα στη μέρα, είτε είσαι στο σπίτι είτε στο γραφείο.

Σπυράκια και σημάδια

Ο έντονος ιδρώτας (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) κάνει την επιδερμίδα πιο λιπαρή. Σκέψου τι θα γίνεται αν έχεις ούτως ή άλλως αυτόν τον τύπο επιδερμίδας. Η ακμή κάνει την εμφάνισή της γιατί το δέρμα δεν καθαρίζεται επαρκώς. Ακόμα και αν είσαι συνεπής στον καθαρισμό του προσώπου σου, το ίδιο χρειάζεται και το υπόλοιπο σώμα.

Απελευθερώνεις έως και 30 (κακές) μυρωδιές

Η σωματική μυρωδιά δεν προκαλείται από τον ιδρώτα, αλλά από τα αέρια που αναδύουν τα βακτήρια ενώ καταναλώνουν λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη από το σώμα. Και όσο δεν κάνεις μπάνιο, μάντεψε τι γίνεται. Και δεν σε σώζουν τα αποσμητικά και τα αρώματα. Απλώς ενισχύουν την κακή μυρωδιά.

Το δέρμα γίνεται πιο ξηρό αν δεν κάνεις μπάνιο κάθε μέρα

Αν πάσχεις από δερματικά νοσήματα, όπως το έκζεμα, το ημερήσιο μπάνιο ενυδατώνει με φυσικό τρόπο την επιδερμίδα σου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Εκζέματος. Φρόντισε μόνο να μην πλένεσαι με καυτό νερό.