ΥΓΕΙΑ

4 λάθη που κάνεις στο τρέξιμο και καταστρέφεις τα πέλματα

Unsplash

Υπάρχει καλύτερη γυμναστική από το τρέξιμο; Κατά την ταπεινή μου άποψη, όχι. Οι έρευνες δείχνουν ότι κάνει καλό στο σώμα, την υγεία, το ανοσοποιητικό, τη διάθεση και σε πολλά άλλα. Έγινε το μοναδικό μας χόμπι στην καραντίνα και το καλοκαίρι συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση.

Αν όμως θέλεις να συνεχίσεις να έχεις και υγιή πέλματα, χωρίς τραυματισμούς και προβλήματα, οφείλεις να ακούσεις την ποδίατρο Δρ. Casey Ann Pidich και να δεις τα λάθη που κάνεις στο τρέξιμο.

Δεν βάζεις κάλτσες

Ίσως είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στα πόδια σου. «Οι κάλτσες αποτρέπουν τις φουσκάλες και επίσης απορροφούν τον ιδρώτα», λέει η ειδικός. Σκέψου τις κάλτσες σαν ένα προστατευτικό στρώμα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ιδρώνεις πριν καν ξεκινήσεις το τρέξιμο.

Λάθος νούμερο στα παπούτσια

Πώς υπολογίζεις το σωστό νούμερο για τα πόδια σου; Με βάση το μεγάλο σου δάχτυλο; «Κοίτα τα πόδια σου. Μπορεί να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερο δεύτερο δάχτυλο. Και από εκεί πρέπει να υπάρχει κενό από τα παπούτσια σου».

Πας για τρέξιμο ενώ πονάς

«Αν το πέλμα πονάει ή είναι πρησμένο, υπάρχει πρόβλημα. Σταμάτα το τρέξιμο και δες έναν ειδικό. Μπορεί να είναι τενοντίτιδα ή σπάσιμο ή στραμπούληγμα», εξηγεί η ποδίατρος και δεν είναι να παίζεις με τον πόνο.

Φοράς καινούρια αθλητικά  στο τρέξιμο

Είναι προφανές ότι αγόρασες αθλητικά παπούτσια και για το τρέξιμο, αλλά θέλει προσοχή. Τα sneakers είναι φτιαγμένα από υλικά που μαλακώνουν σταδιακά και προσαρμόζονται στο δικό σου πέλμα. Φόρα εναλλάξ τα καινούρια με ένα παλιό ζευγάρι.