ΣΧΕΣΕΙΣ

4 καθημερινά μυστικά που σώζουν έναν γάμο (και το 1 που τον διαλύει)

Unsplash

Ο γάμος (και γενικά οι σχέσεις) είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Θέλει καθημερινή δουλειά, αλλά όχι υπερπροσπάθεια. Χρειάζεται να έχουν και οι δύο μία ισορροπία ώστε να διατηρείται η αγάπη και η βαθιά επικοινωνία.

Και επειδή αυτά δεν συμβαίνουν μαγικά, υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που είναι καλό να έχεις κατά νου. Αλλά μην ξεχνάς το πιο σημαντικό. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία διάθεση και να μην το παλεύει μόνο ο ένας. Και τώρα μπορούμε να περάσουμε σε αυτά τα μυστικά, που δεν τα λες και τόσο μυστικά.

Κάνε focus στη σύνδεση και όχι στην επικοινωνία

Είναι προφανές ότι η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική, αλλά ο βασικός στόχος είναι να παραμένετε συνδεδεμένοι. Να ακούτε ο ένας τον άλλο με σεβασμό και ενσυναίσθηση, κι ας διαφωνείτε εντελώς. Δεν ξεχνάτε ότι είστε ομάδα, ακόμα και αν υπάρχει θυμός.

Μάθετε να ακούτε

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προετοιμάζεις αυτό που θέλεις να πεις και να μην ακούς τι έχει να σου πει ο άλλος. Η επικοινωνία δεν είναι μονόλογος, αλλά διάλογος. Δώσε χρόνο στον σύντροφό σου να ολοκληρώσει τη σκέψη του και μετά μπορείς να απαντήσεις. Όσο ακούς, δείξει ότι είσαι παρούσα και δεν σκέφτεσαι κάτι άλλο.

Να είσαι περίεργη και όχι επικριτική

Η επικριτική διάθεση βάζει τον απέναντί σου σε θέση άμυνας και ίσως να μην σου λέει όλα όσα σκέφτεται. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου σε κριτική. Κάνε απλά ερωτήσεις για όλα όσα σε κάνουν να απορείς και μην βάζεις θετικό ή αρνητικό πρόσημο σε αυτές. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορούν να οδηγήσουν οι ερωτήσεις.

Ένα γέλιο την ημέρα (σιγά τα μυστικά του κράτους)

Αν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα με χιούμορ, έχετε βρει και την απάντηση. Δεν χρειάζονται όλα υπερανάλυση. Χρειάζεστε όμως το γέλιο και τις ανάλαφρες στιγμές. Ένα ζευγάρι πρέπει να περνάει καλά, να χαλαρώνει και να γελάει. Αν κάνει ο ένας τον άλλο να γελάει, μην ανησυχείς για τίποτα.

Το 1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε

Αν υπάρχει ένα τραγικό λάθος που κάνουμε όλοι, είναι το να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον σύντροφό μας. Να θεωρούμε ότι όλοι αλλάζουν και ότι αυτό είναι δικό μας χρέος. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επικοινωνείς αυτά που σε ενοχλούν, αλλά χωρίς να απαιτείς να αλλάξει. Αν είναι τόσα πολλά και ο άνθρωπος που έχεις επιλέξει, αγνοεί τις ανάγκες σου, μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω.