ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 tips για να χάσεις κιλά στη δεκαετία των 40 (και να να μην τα ξαναπάρεις)

Unsplash

Κάθε δεκαετία που διανύεις έχει τους δικούς της προβληματισμούς και άγχη. Στα 30 αναρωτιόσουν αν όντως επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σε αυτήν την ηλικία και στα 40 νομίζεις ότι δεν υπάρχει τρόπος να χάσεις κιλά.

Αυτό που συμβαίνει μετά τα 40, μπορεί να σου θυμίσει πολύ τη φάση της εφηβείας σου. Ο λόγος; Οι ορμόνες. «Οι γυναίκες βιώνουν αλλαγές και μείωση των οιστρογόνων, πράγμα που ενθαρρύνει την αύξηση λίπους και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς», εξηγεί η Δρ. Karen Gibbs. Και αυτές οι ορμονικές αναταραχές ξεκινούν πολύ πριν την εμμηνόπαυση, επομένως είναι πολύ φυσιολογικό αν διανύεις τη δεκαετία των 40 και παρατηρείς αλλαγές, όχι μόνο στα κιλά σου, αλλά και σε επίπεδο υγείας και διάθεσης.

Αν είσαι σε φάση που θέλεις να χάσεις κιλά αλλά θεωρείς ότι είναι άδικος κόπος, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Μπορείς να πετύχεις τα πάντα, αρκεί να κάνεις τις σωστές κινήσεις. Ακολουθούν τα 3 βασικά tips που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, χωρίς να κάνεις δίαιτες στέρησης.

Έλεγξε τις ορμόνες σου

Αφού όλα ξεκινούν από εκεί, συμβουλεύσου τον γιατρό σου ώστε να εντοπίσεις τις ανισορροπίες που υπάρχουν. Μέσα από συγκεκριμένες εξετάσεις, μπορεί να αποδειχθεί ότι το άγχος σου είναι ένας βασικός παράγοντας στις ορμονικές αλλαγές και να χρειάζεται πολύ καλύτερη διαχείριση.

Απόφυγε τα άκρα

Το πιθανότερο είναι ότι δεν πήρες τα κιλά που θέλεις να χάσεις σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Χρειάζεται υπομονή, χρόνος και όχι ακρότητες. Μία καλή αρχή είναι να αυξήσεις τις ποσότητες νερού που πίνεις και να γυμνάζεσαι 3 φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα. Ακόμα κι αν δεν δεις άμεσα αποτελέσματα στη ζυγαριά σου, σκέψου ότι οι αλλαγές έχουν ως στόχο την υγεία σου. Και τα κιλά θα ακολουθήσουν.

Φάε πιο αργά (και χάσε κιλά)

Όταν τρως γρήγορα και βιαστικά επειδή δεν έχεις χρόνο, δουλεύεις ή έτσι έχεις συνηθίσει τον οργανισμό σου, δεν πρόκειται να καταλάβεις πότε χόρτασες. Κατέβασε ταχύτητα και θα καταλήξεις να απολαμβάνεις το φαγητό σου, παίρνοντας λιγότερες θερμίδες. Δεν χρειάζεται να είναι ένα πλουσιοπάροχο δείπνο ή ένα σνακ. Κάνε ένα διάλειμμα και φάε με όλες σου τις αισθήσεις. Το άγχος μειώνεται και έτσι χωνεύεις καλύτερα και ο οργανισμός απορροφά σωστά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Και πίνε και νερό στο ενδιάμεσο.