ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που χρειάζονται οι ορμόνες σου για να είναι σε πλήρη ισορροπία

Unsplash

Οι ορμόνες είναι ένα θέμα που απασχολεί περισσότερο εμάς τις γυναίκες και ό,τι αφορά την περίοδο. Πολύ συχνά νιώθουμε ανισορροπία και δεν ξέρουμε πώς να το χειριστούμε. Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να απευθυνθείς στον γιατρό ώστε να ελέγξει την κατάσταση του οργανισμού. Το επόμενο βήμα είναι οι σωστές διατροφικές επιλογές.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που κάνουν θαύματα στις ορμόνες σου γιατί σε βοηθούν να διατηρήσεις την ισορροπία στον οργανισμό και να έχεις τα σωστά επίπεδα στα οιστρογόνα ή την κορτιζόλη. Και είναι πολύ σημαντικό για το συνολικό καλό της υγείας σου. Από τους μύες, μέχρι το αναπαραγωγικό σύστημα αλλά και τη ρύθμιση της όρεξης.

«Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τις ορμόνες γιατί επηρεάζουν το πώς νιώθουμε. Οι διατροφικές επιλογές μας επηρεάζουν την ινσουλίνη, τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και όλες τις άλλες ορμόνες. Κάθε θρεπτικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμισή τους, επομένως οι σωστές επιλογές θα σε ανταμείψουν σε πολλαπλά επίπεδα», εξηγεί η διατροφολόγος αθλητών Lindsay Langford.

Αβοκάντο

Δεν είναι μόνο πολύ καλή επιλογή για brunch. Διαχειρίζεται αποτελεσματικά και τις ορμόνες του άγχους. Το αβοκάντο είναι γεμάτο με Β-σιτοστερόλη, που επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης και εξισορροπεί τις ορμόνες. Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, το αβοκάντο αυξάνει την καλή χοληστερίνη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή προβλήματα στην καρδιά.

Μπρόκολο (για ισορροπία στις ορμόνες)

Εκτός από όλα τα υπόλοιπα οφέλη στην υγεία, το μπρόκολο κάνει θαύματα στην ισορροπία των οιστρογόνων. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και αυτό σημαίνει ότι είναι ό,τι πρέπει για τα συμπτώματα του PMS. Σε αυτήν την κατηγορία μπαίνουν και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το kale.

Σολομός

100 γραμμάρια σολομού κρατούν την καρδιά υγιή. Τα καλά λιπαρά βελτιώνουν τη συνολική ορμονική επικοινωνία και έρευνες δείχνουν ότι ρυθμίζει τον μηνιαίο κύκλο ενώ κάνει καλό και στο θέμα των πολυκυστικών ωοθηκών.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα μειώνουν τη χοληστερίνη και την ινσουλίνη ενώ διατηρούν σταθερά τα επίπεδα των σακχάρων. Τα καρύδια, από την άλλη, είναι γεμάτα πολυφαινόλες, προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Κινόα

Ο σύνθετος υδατάνθρακας που διατηρεί σταθερά τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους κάνουν το ίδιο για την ινσουλίνη και τα ανδρογόνα.

Κουρκουμάς

Ξέρουμε ότι το αγαπημένο μπαχαρικό είναι περισσότερο γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μία φετινή έρευνα όμως αποδεικνύει ότι έχει ιδιότητες κόντρα στα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα, πράγμα που τον καθιστά χρήσιμο σε περιπτώσεις ορμονικών καρκίνων. Τέλος, μπορεί να τρως τις ρίζες του κουρκουμά για να μειώσεις τις κράμπες της περιόδου.