ΥΓΕΙΑ

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι πρέπει να προσέξεις στη διατροφή σου;

Pexels

Εάν έχεις αισθανθεί ποτέ ένα φούσκωμα στο στομάχι, λίγο μετά το φαγητό, μπορεί να έχεις αναρωτηθεί εάν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα είδος ζάχαρης που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να το αφομοιώσουν σωστά, με αποτέλεσμα δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Pexels

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από την αδυναμία πέψης της λακτόζης, του κύριου υδατάνθρακα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι πολύ συχνό, επηρεάζοντας τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου, ενήλικου πληθυσμού.

Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται εάν το σώμα δεν παράγει αρκετό ένζυμο λακτάση, το οποίο χρειάζεσαι για να αφομοιώσεις τη λακτόζη. Τα άτομα με αυτή τη δυσανεξία, αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

Η δυσανεξία στη λακτόζη διαφέρει από την τροφική αλλεργία. Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής.

Μπορώ να αναπτύξω δυσανεξία στη λακτόζη με την πάροδο του χρόνου;

Η λακτόζη βρίσκεται στο μητρικό γάλα και σχεδόν όλοι γεννιούνται με την ικανότητα να την αφομοιώνουν. Ωστόσο, μπορεί η δυσανεξία αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι δυσανεξίας στη λακτόζη και μπορεί να προκαλούνται από διαφορετικούς παράγοντες. Ωστόσο όλες χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση.

Ποια άτομα μπορούν να εμφανίσουν δυσανεξία στη λακτόζη;

Η λακτόζη αποτελείται από τα απλά σάκχαρα γλυκόζη και γαλακτόζη. Χρειάζεσαι το ένζυμο λακτάση για να διασπαστεί η λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, και να απορροφηθεί στη συνέχεια από το σώμα σου.

Χωρίς επαρκή λακτάση, η λακτόζη κινείται μέσω του εντέρου χωρίς πέψη και προκαλεί πεπτικά συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αιτίες ανεπάρκειας λακτάσης.

  • Συνήθως είναι κληρονομική και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως κατά την εφηβεία ή μετά την ενηλικίωση.
  • Κάποιες φορές το λεπτό έντερο σταματά να παράγει λακτάση μετά από βραχυχρόνια πάθηση, όπως η στομαχική γρίπη ή μακροχρόνια πάθηση, όπως η κυστική ίνωση.
  • Σπανίως, κάποια νεογέννητα γεννιούνται με δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Κάποια βρέφη που γεννιούνται πρόωρα εμφανίζουν προσωρινή δυσανεξία, καθώς δεν μπορούν ακόμη να παράξουν λακτάση. Το πρόβλημα αποκαθίσταται, μόλις αρχίσουν να την παράγουν.
  • Κάποιες φορές άτομα τα οποία δεν είχαν ποτέ πρόβλημα από την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, εμφανίζουν ξαφνικά αυτή τη δυσανεξία. Συνήθως λόγω γήρατος.

 

 

 

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πεπτικά προβλήματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μόλις 30-60 λεπτά μετά το φαγητό.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • φούσκωμα
  • κοιλιακές κράμπες
  • αέρια
  • διάρροια
  • ναυτία

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης μια επείγουσα ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα, εμετό, πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και δυσκοιλιότητα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπιστούν περιορίζοντας ή αποφεύγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα. Με τον καιρό, οι περισσότεροι μαθαίνουν να αποφεύγουν ό,τι δεν μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός τους.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να λαμβάνετε διατροφικά συμπληρώματα λακτάσης που βοηθούν στην αφομοίωση της λακτόζης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.  Για να προλάβετε αυτή την έλλειψη, μπορείς να στραφείς στην κατανάλωση μη γαλακτομικών τροφών που που περιέχουν ασβέστιο.

Τι πρέπει να αποφεύγεις

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους. Θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι οι φυσικές πηγές λακτόζης. Τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, επειδή τα άφθονα βακτηρίδια του γαλακτικού οξέος που περιέχονται στα προϊόντα αυτά αφομοιώνουν τη λακτόζη.

Ακολουθούν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που πρέπει να αποφύγεις ως μέρος μιας διατροφής χωρίς λακτόζη:

  • γάλα (όλοι οι τύποι αγελαδινού γάλακτος, κατσικίσιο γάλα και βουβάλου)
  • τυρί (σκληρά και μαλακά)
  • βούτυρο
  • γιαούρτι
  • παγωτό και frozen yogurt
  • βουτυρόγαλα
  • κρέμα γάλακτος
  • χτυπημένη κρέμα

Υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη. Θα πρέπει να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες προκειμένου να ξέρεις αν στο προϊόν που αγοράζεις υπάρχουν υποπροϊόντα γάλακτος, γάλα, σκόνη γάλακτος. Δημητριακά πρωινού, μαργαρίνες, ψωμί, σούπες στιγμής, καραμέλες, ντρέσινγκ σαλάτας, επεξεργασμένα κρέατα και άλλα προϊόντα ζύμης συνήθως έχουν λακτόζη και γάλα ή ίχνη γάλακτος.

 

Εναλλακτικές λύσεις χωρίς λακτόζη

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς λακτόζη για τα περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη.

Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, φέρουν ευδιάκριτα την αντίστοιχη ένδειξη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης – όπως το γάλα αμυγδάλου, το γιαούρτι καρύδας, το παγωτό σόγιας και το τυρί από κάσιους – είναι επίσης φυσικά χωρίς λακτόζη.

Κεφίρ

Το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί ως προβιοτικό για ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα. Η λακτόζη που υπάρχει στον πεπτικό σωλήνα διασπάται από τις ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων που βρίσκονται στο κεφίρ. Επίσης, το κεφίρ περιέχει κάλιο, ασβέστιο και πρωτεΐνες.

Συμπλήρωμα λακτάσης

Η λήψη συμπληρώματος λακτάσης μπορεί να παράσχει στον οργανισμό τα ένζυμα λακτάσης που δεν παράγονται από το σώμα. Αυτό σου επιτρέπει να πέπτεις τη λακτόζη, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σου σωλήνα. Τα συμπληρώματα θα πρέπει να καταναλώνονται όταν τρως τροφές που περιέχουν λακτόζη.