ΥΓΕΙΑ

3 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να κόψεις μέσα στους επόμενους 3 μήνες, αν θες σωματική και πνευματική υγεία

Unsplash

Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, επικεντρωνόμαστε κυρίως σε όλα αυτά που πρέπει να ξεκινήσουμε. Γυμναστική, καλύτερη διατροφή, περισσότερη θετική σκέψη και αλλαγές στη δουλειά.

Αν καταφέρεις να τα κάνεις όλα, εμείς απλώς σου βγάζουμε το καπέλο και είμαστε στο πλευρό σου. Προτού αποκτήσεις νέες, μήπως να ξεκινήσεις από εκείνες τις καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς; Αυτό σημαίνει ότι πετάμε τα περιττά και κάνουμε χώρο για τα νέα. Είναι θέμα μαθηματικών δηλαδή.

Ας βάλουμε ένα challenge 3 μηνών στους εαυτούς μας, μέσα στους οποίους θα πούμε αντίο σε 3 απλές καθημερινές συνήθειες, που μόνο προβλήματα μάς δημιουργούν. Ας κάνουμε περισσότερο focus σε όλα όσα μάς βαραίνουν, που είναι και πιο εύκολο να κάνουμε κάτι για αυτά.

Παίρνεις τα πάντα πολύ προσωπικά

Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Κάποιοι έχουν την ικανότητα να μην στέκονται σε ένα σχόλιο, να το κάνουν αυτόματα delete και να προχωρούν. Αν όμως είσαι στην άλλη πλευρά και υπεραναλύεις τα πάντα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να εξοντώνεις τον εαυτό σου με αρνητισμό και να μην ζεις το παρόν. Αν ο συνάδελφός σου έχει πάντα ένα αρνητικό σχόλιο να σου κάνει, να θυμάσαι ότι δεν απευθύνεται πραγματικά σε εσένα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν αντέχει ούτε τον εαυτό του και νομίζει ότι αυτός είναι ο τρόπος να εκδηλώσει το μίσος που νιώθει για τον ίδιο.

Αν όμως νιώθεις να πληγώνεσαι βαθιά, αναρωτήσου ποια δική σου «φλέβα» βρίσκει και σε πονάει τόσο. Αν νιώθεις ότι συμβαίνει κάτι επαναλαμβανόμενα, μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόσωπο και να του μιλήσεις ξεκάθαρα για το πώς αισθάνεσαι. Αλλά να θυμάσαι ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό σου, όταν κάποιος σου επιτίθεται απρόκλητα.

Περνάς πολύ χρόνο στα social media (και είναι στις καθημερινές συνήθειες)

Σύμφωνα με τον brain coach Jim Kwik, σήμερα λαμβάνουμε καθημερινά όσα δεδομένα και πληροφορίες λάμβαναν οι άνθρωποι του 15ου αιώνα σε όλη τους τη ζωή. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αυτή η υπερπληροφόρηση δεν είναι φυσιολογική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουμε το multitasking δεύτερη φύση μας και να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε πουθενά. Μήπως αναρωτιέσαι γιατί δυσκολεύεσαι να κάνεις log out; Γιατί κάθε φορά που κάνεις refresh, ο εγκέφαλος εκκρίνει ντοπαμίνη, και θέλεις κι άλλο κι άλλο.

Πώς θα μειώσεις τον χρόνο που περνάς στα social media

  • Διάλεξε ένα μισάωρο μέσα στη ημέρα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κάνεις κάτι δημιουργικό. Μαγειρική, γυμναστική, να γράψεις σε ημερολόγιο, να διαβάσεις μερικές σελίδες. Οτιδήποτε χωρίς οθόνη.
  • Κάνε turn off στις ειδοποιήσεις ώστε να μην τσεκάρεις το κινητό σου συνέχεια. Έρευνα δείχνει ότι μάς παίρνει τουλάχιστον 15 λεπτά να συγκεντρωθούμε σε ό,τι κάναμε πριν δούμε την ειδοποίηση που μάς ήρθε. Σκέψου όλο αυτόν τον χαμένο χρόνο.
  • Ρύθμισε τις εφαρμογές έτσι ώστε να σε ενημερώνουν για το πότε υπερβαίνεις τον προκαθορισμένο χρόνο. Έτσι έχεις εσύ τον έλεγχο.

Χαλάς συνέχεια τον ύπνο σου

Αν και ξέρεις πώς επηρεάζει ο κακός ύπνος τη ζωή σου σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο, συνεχίζεις να βάζεις εμπόδια στη σωστή ξεκούρασή σου. Οι οθόνες στο κρεβάτι είναι ένα κλασικό εμπόδιο, η υψηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο, το βαρύ φαγητό αργά το βράδυ και, φυσικά, το εκτεταμένο άγχος.