ΥΓΕΙΑ

4 καλοί λόγοι να κάνεις ένα διάλειμμα από τα social media. Log out τώρα

Unsplash

Θυμάται άραγε κανείς πώς ήταν η ζωή μας πριν τα social media; Πώς ήμασταν όταν έπρεπε να πάρουμε τηλέφωνο και όχι να στείλουμε στο messenger; Όταν δεν ανεβάζαμε κάπου φωτογραφίες από ό,τι κάνουμε και δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τους πρώην;

Έρχεται όμως αυτή η στιγμή που νιώθεις ότι έχεις κουραστεί πραγματικά και πως τα social media σου τρώνε όλο σου τον χρόνο. Η στιγμή που χρειάζεσαι μία αποτοξίνωση, έστω και λίγων ημερών. Καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει. Η επιλογή για το πόσο θα διαρκέσει το log out από τα social media, είναι δική σου. Κανείς δεν σε αναγκάζει. Θα το κάνεις τη στιγμή που το έχεις πραγματικά ανάγκη και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψεις. Ένα διάλειμμα όμως μπορεί να σε κάνει να δεις τη ζωή λίγο αλλιώς. Δες τα οφέλη που θα σου προσφέρει.

Θα κοιμάσαι καλύτερα χωρίς social media

Όσοι έχουμε κινητό (μαζί με social media) κοιμόμαστε δίπλα του. Αυτό σημαίνει ότι ξαπλώνεις και περνάς κανά μισάωρο σκρολάροντας και είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς. Επίσης, έχεις ανοιχτό το wi-fi και ακούς τις ειδοποιήσεις που έρχονται μέσα στη νύχτα. Το φως του κινητού όμως επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για τον ύπνο σου. Αν αποχωριστείς όμως τα media, αντίο αϋπνίες. Και θα ανοίξεις και κανένα βιβλίο.

Θα θυμηθείς την ανθρώπινη επαφή

Όσο κοινωνική και αν είσαι, όταν δεν έχεις social media, θυμάσαι πώς είναι να γράφεις γράμμα, να συναντάς ανθρώπους από κοντά (και όχι μετά από μήνες γιατί τους βλέπεις καθημερινά στο Instagram) και τους παίρνεις τηλέφωνο. Αφήνεις στην άκρη τα dating apps και αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει το δια ζώσης φλερτ.

Μειώνεται το άγχος χωρίς social media

Σύμφωνα με το καθηγητή Ψυχολογίας του Kent State University, Jacob Barkley, ένα διάλειμμα από τα social media μπορεί να μειώσει το άγχος πολλών από εμάς. Γιατί; Έχεις ένα μόνιμο άγχος να απαντήσεις σε μέιλ, σε μηνύματα φίλων στο Facebook και το Instagram και να τσεκάρεις τι γίνεται κάθε μισή ώρα, ακόμα και αν είσαι στη δουλειά. Κάτι που ξεκίνησε ως ψυχαγωγία, κατέληξε να είναι καταναγκαστικό έργο.

Απολαμβάνεις περισσότερο τις βασικές δραστηριότητες

Τα έχουμε ξαναπεί. Πρέπει να τρως αργά και απολαυστικά και όχι σαν να σε κυνηγούν. Είναι σημαντικό να βρίσκεις λίγο χρόνο για περπάτημα ή σωματική άσκηση. Να μαγειρεύεις για να μην παραγγέλνεις συνέχεια. Σκέψου πώς θα είναι μία Κυριακή χωρίς social media. Με περισσότερη ανθρώπινη επαφή και, ενδεχομένως, ένα νέο χόμπι.