ΥΓΕΙΑ

10 σημεία του σώματός σου που παραμελείς και δεν πλένεις σωστά

Pexels

Ένα ντους μετά από μια ατελείωτη μέρα ή το πρωί αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς από εμάς. Και ενώ υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές γύρω από το μπάνιο- πόσο συχνά πρέπει να γίνεται, ή πόσο ζεστό πρέπει να είναι το νερό- συχνά παραβλέπουμε και ένα άλλο κομμάτι της αγαπημένης μας τελετουργίας: Πλένουμε σωστά όλα τα μέρη του σώματός μας; 

 

Η καλή υγιεινή ξεκινά με το πλύσιμο του σώματός με τον σωστό τρόπο. Και παρόλο που υπάρχουν ορισμένα μέρη του σώματος που μπορείτε πραγματικά να πλένετε λιγότερο συχνά, άλλα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, από αυτή που μπορεί να τους προσφέρεις. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις 10 σημεία του σώματος που πρέπει να πλένεις τακτικά για να τα διατηρείς καθαρά, φρέσκα και απαλλαγμένα από δυνητικά επιβλαβή βακτήρια.

10 σημεία του σώματος που τόσο καιρό δεν πλένεις σωστά Pexels

Σημεία του σώματος που παραμελείς στο μπάνιο: Τριχωτό της κεφαλής

Μπορεί να λούζεις τα μαλλιά σου συχνά, αλλά πόση προσοχή δίνεις στο τριχωτό της κεφαλής σου; Αν και δεν είναι απαραίτητο να λούζεσαι καθημερινά, είναι σημαντικό να κάνεις μασάζ με ζεστό νερό στο τριχωτό της κεφαλής σου καθημερινά, για να αποφύγεις τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε πιτυρίδα, κνησμό και ξεφλούδισμα.

Πλάτη

Αν και η πλάτη σου βρέχεται, ενώ στέκεσαι στο ντους, χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ό,τι πιθανόν να της δίνεις. Χρησιμοποίησε μια βούρτσα, ένα απολεπιστικό σφουγγάρι μπάνιου, μια λούφα ή ένα πανί τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος και των μαλακών ιστών.

Κάτω από τα νύχια

Ξέρεις ότι πρέπει να πλένεις τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα, φτερνιστείς, πριν και αφού μαγειρέψεις κλπ. Όμως αν δεν καθαρίσεις την περιοχή κάτω από τα νύχια σου, κάνεις μόνο τη μισή δουλειά. Ιδιαίτερα αν τα νύχια σου είναι μακριά, μπορείς να βρέξεις μια μπατονέτα με ζεστό σαπουνόνερο και να καθαρίσεις την περιοχή και να αφαιρέσεις απαλά βακτήρια και υπολείμματα.

Σημεία του σώματος που παραμελείς στο μπάνιο: Πίσω από τα αυτιά

Η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από σμηγματογόνους αδένες που εκκρίνουν σμήγμα. Το σμήγμα παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μικροβίων και βακτηριδίων και αν δεν καθαρίζεται καθημερινά, μπορεί να αρχίσει να παράγει δυσάρεστες μυρωδιές.

Πέλματα

Πολλοί πιστεύουν ότι τα πόδια καθαρίζονται στο ντους μόνο και μόνο από το σαπούνι και το νερό που γλιστράει στο σώμα τους, κάτι που δεν ισχύει. Είναι σημαντικό όχι μόνο να πλένεις τα πόδια σου, αλλά και να τα τρίβεις με ελαφρόπετρα ή ράσπα, ειδικά αν ιδρώνεις έντονα και ακόμη περισσότερο αν δεν φοράς κάλτσες ή απλά φοράς σανδάλια ή σαγιονάρες. Μην ξεχνάς τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα και τα πλάγια του πέλματος.

Αφαλός

Ο ζεστός, γεμάτος σχισμές και γωνίες αφαλός, είναι μία από τις αγαπημένες «κρυψώνες» του σώματος μας για μικρόβια και βακτήρια. Καθάριζε την περιοχή καθημερινά με ένα βαμβάκι εμποτισμένο σε ζεστό, σαπουνόνερο ή οινόπνευμα. Εάν έχεις επίσης piercing, είναι ακόμα πιο σημαντικό να πλένεις τακτικά τον αφαλό σου, για να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις.

Γλώσσα

Μπορεί όταν ακούς «στοματική υγιεινή» να σκέφτεσαι μόνο τα δόντια και τα ούλα σου, ωστόσο και η γλώσσα είναι μέρος της εξίσωσης. Η γλώσσα έχει πολλές μικρές ραβδώσεις και εξογκώματα που μπορούν να κρύψουν βακτήρια, με αποτέλεσμα την κακή αναπνοή, ακόμη και την καταστροφή των δοντιών, αν δεν καθαρίζεται τακτικά. Μην ξεχνάς λοιπόν να βουρτσίζεις και τη γλώσσα με την οδοντόβουρτσά σου.

Αυχένας

Το πίσω μέρος του λαιμού, εκτίθεται σε ιδρώτα ειδικά αν έχεις μακριά μαλλιά ή αν ασκείσαι συχνά, κάτι που το κάνει ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Καθάρισε τον αυχένα σου καθημερινά με ένα απαλό σαπούνι και ένα ζεστό, υγρό πανί ή σφουγγάρι μπάνιου απολέπισης.

Ευαίσθητη περιοχή

Ο καθαρισμός της περιοχής μία φορά την ημέρα είναι αρκετός, καθώς απαλλασσόμαστε από τον ιδρώτα και τις εκκρίσεις, διατηρώντας την ισορροπία του κόλπου. Πρέπει να αποφεύγεται το σφουγγάρι διότι είναι εστία μικροβίων. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα αφρόλουτρα με αρώματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για το υπόλοιπο σώμα και να προτιμούνται ειδικά σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή. Καθώς ο κόλπος έχει το δικό του σύστημα φυσικού καθαρισμού, δώσε ιδιαίτερη βάση στην τριγύρω περιοχή, η οποία αποικίζεται από μικρόβια και είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν αιτία για μια λοίμωξη του ουρογεννητικού συστήματος.

Αγκώνες

Οι αγκώνες είναι από τα μέρη του σώματος που συχνά στην καθημερινότητά μας, έρχονται σε επαφή με βρώμικες επιφάνειες (πάγκους, γραφεία, τραπέζια εστιατορίου) χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το ξηρό δέρμα στην περιοχή αυτή, μπορεί να είναι επιρρεπές σε μικροσκασίματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να γίνουν πύλες εισόδου για βακτήρια, οδηγώντας σε λοιμώξεις του δέρματος.