ΥΓΕΙΑ

10 παράξενα πράγματα που δεν ήξερες για το νερό

Pexels

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, με σκοπό να τονίσει τη σημασία του πόσιμου νερού για την ανθρωπότητα. Καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, το 1992. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό στον πλανήτη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, παρακάτω θα βρεις 10 παράξενα πράγματα για το νερό, τον πιο πολύτιμο πόρο μας, που υποστηρίζει όλη τη ζωή στη Γη.

10 παράξενα πράγματα που δεν ήξερες για το νερό Pexels

Το νερό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την εύρεση ζωής

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που ισχύουν για κάθε μορφή ζωής στη Γη, αλλά η ανάγκη για νερό, είναι ένα από αυτά. Βρίσκεται σε όλα τα έμβια όντα, είτε ζουν στον βυθό του ωκεανού, είτε στην πιο ξηρή έρημο. Είναι το στοιχείο που έκανε δυνατή τη ζωή στη Γη. Εξαιτίας αυτού, οι αστροβιολόγοι (επιστήμονες που αναζητούν ζωή σε άλλους πλανήτες) πιστεύουν ότι το καλύτερο στοίχημά για την εύρεση ζωής, είναι η αναζήτηση νερού.

Μια σταγόνα ωκεανού γεμάτη ζωή

Σε μια και μόνο σταγόνα νερού από τον ωκεανού, μπορείς να βρεις πολλά-ζωντανά- πράγματα. Πιθανότατα θα έχει εκατομμύρια (ναι, εκατομμύρια!) βακτηρίων και ιών. Θα μπορούσε επίσης να έχει αυγά ψαριών, μωρά καβούρια, πλαγκτόν ή ακόμα και μικρά σκουλήκια.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να είναι ακόμα θανατηφόρα (γνωστή ως τοξίκωση από το νερό)

Σχεδόν όλο το νερό της Γης βρίσκεται στους ωκεανούς

Ένα τεράστιο ποσοστό νερού – της τάξεως του 96,5%- στη Γη βρίσκεται στους ωκεανούς μας, καλύπτοντας το 71% της επιφάνειας του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, περίπου 0,001% νερού βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Αν όλο αυτό έπεφτε σαν βροχή ταυτόχρονα σε όλον τον πλανήτη, το νερό αυτό θα έφτανε περίπου τα 2,5 εκατοστά.

Μια μέδουσα και ένα αγγούρι αποτελούνται από 95% νερό

Το σώμα μας είναι κυρίως νερό

Το ποσοστό νερού σε ένα νεογέννητο μωρό, φτάνει το 78%. Αντίστοιχα στους ενήλικες φτάνει το 70%. Το νερό εμπλέκεται σχεδόν σε όλα όσα κάνει το σώμα μας. Είναι ένα μεγάλο μέρος του αίματος που φέρνει θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρά μας. Το χρησιμοποιούμε για να απαλλαγούμε από τοξίνες. Μας βοηθά να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας. Λειτουργεί ως «αμορτισέρ» για τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Με άλλα λόγια είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από αυτό.

Κάθε μέρα, χάνουμε επίσης λίγο περισσότερο από ένα φλιτζάνι νερού (237 ml) με την εκπνοή.

Ένα άτομο μπορεί να ζήσει περίπου ένα μήνα χωρίς φαγητό, αλλά μόνο περίπου μια εβδομάδα χωρίς νερό

Βλέπουμε το νερό σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις και αυτό είναι περίεργο.

Στη Γη βλέπουμε το νερό και στις τρεις καταστάσεις του: στερεό πάγο, υγρό νερό και αέριο υδρατμό. Αυτό είναι πραγματικά πολύ ασυνήθιστο. Ενώ όλες οι ουσίες μπορεί να είναι στερεές, υγρές ή αέριες, πολλές από αυτές αλλάζουν κατάσταση μόνο σε ακραίες θερμοκρασίες. Πιθανότατα δεν θα δεις ποτέ υγρό ασήμι ή στερεό οξυγόνο, καθώς τα σημεία τήξης και πήξης τους είναι σε επικίνδυνες για τον άνθρωπο θερμοκρασίες.

Για να δημιουργηθούν 375 mL μπύρας χρειάζονται 20 γαλόνια νερού