ΥΓΕΙΑ

Θέλεις να κοιμάσαι περισσότερο το σαββατοκύριακο; 3 εναλλακτικές με το ίδιο αποτέλεσμα

Unsplash

Το κλασικό φαινόμενο της ανάγκης για περισσότερο ύπνο. Περιμένεις πώς και πώς το σαββατοκύριακο για να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς λίγο παραπάνω. Ταυτόχρονα όμως σκέφτεσαι και αυτό που λένε οι ειδικοί. Ότι δεν πρέπει να χαλάς τη ρουτίνα του ύπνου.

Αν κοιμάσαι 2-3 ώρες παραπάνω το σαββατοκύριακο, σημαίνει ότι θα θέλεις να κοιμάσαι και πιο αργά το βράδυ. «Από εκεί προκύπτει η κλασική αϋπνία της Κυριακής. Σίγουρα παίζει ρόλο το άγχος και το στρες της δουλειάς, αλλά η αλλαγή στο πρόγραμμα κάνει επίσης τη δουλειά της», εξηγεί η ειδικός ύπνου Shelby Harris, και δίνει κάποιες εναλλακτικές ώστε να μην κοιμάσαι παραπάνω.

Άραγμα με πιτζάμες και διάβασμα

Αν και δεν σε προτρέπει να αράζεις στο κρεβάτι, εφόσον είναι το μέρος που πρέπει να συνδέεις μόνο με τον ύπνο και το σεξ, υπάρχει επιλογή. Μείνε με τις πιτζάμες σου αφού σηκωθείς και κάθισε στον καναπέ σου. Δεν κοιμάσαι αλλά σου δίνεται η δυνατότητα να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου προτού ξεκινήσει κανονικά η μέρα σου.

Yoga ή stretching το σαββατοκύριακο

Αν είσαι πολυάσχολη και έχεις ζόρικη καθημερινότητα, μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να χαλαρώσει με λίγη yoga. Χαιρέτησε τον ήλιο και κύπνα με τον καλύτερο τρόπο. Είναι σαν να κοιμήθηκες μερικές ώρες παραπάνω.

Μην μπεις στο κινητό σου

Αν ξυπνάς και χάνεις μία ώρα κάνοντας scrolling στο κινητό σου, δεν έχεις κανένα όφελος. Εάν σηκωθείς και δεν συνδεθείς για τουλάχιστον μία ώρα, δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να αναζωογονηθεί και να ξυπνήσει σωστά.

Χρειάζεσαι ύπνο το σαββατοκύριακο;

Αν ο ύπνος είναι η μόνη απάντηση για εσένα, φρόντισε να τον αυξήσεις μέσα στη βδομάδα, και όχι μόνο τα σαββατοκύριακα. Ξύπνα έστω και μισή ώρα πιο αργά το πρωί ή πες ναι σε έναν σύντομο απογευματινό υπνάκο.