ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νίκος Θωμάς: Ο F&B του MasterChef τα κάνει όλα (και χωρίς foodwaste)

instagram.com/nick.d.thomas

Ο Νίκος Θωμάς βρέθηκε καλεσμένος στο podcast Been There Done That της Μίνας Μπιράκου και μίλησε για όλα.

Αναφέρθηκε στο MasterChef, το Cook Beef, το εστιατόριό του, το foodwaste που θέλει να μειώσει και το πώς αισθάνεται που είναι πλέον πατέρας. Αυτός είναι, λοιπόν, ο F&B του MasterChef, Νίκος Θωμάς.

Cook Beef: «Νομίζω σαν format έλειπε πολύ μία αντροπαρέα τελείως χύμα»

Ο σεφ μίλησε για τη μαγειρική εκπομπή, Cook Beef, στην οποία συμμετέχει μαζί με τον Σταύρο Βαρθαλίτη, τον Μάνο Σαρρή, τον Σάββα Ληχανίδη και τον Χρήστο Γλωσσίδη. «Προσπαθούμε να το κάνουμε πολύ εύκολο, πολύ απλό. Αυτό που λέει και ο Σάββας συνέχεια «νόστιμο, εύκολο, γρήγορο». Να μην μπερδεύουμε πολλές τεχνικές, δηλαδή δεν πάμε να δείξουμε τη μαγειρική μας ικανότητα. Στην ουσία μία αντροπαρέα είναι σπίτι και μαγειρεύει.  Έχει πέσει πολύ φαΐ και συνέχεια η project manager μάς έβριζε “μην τρώτε άλλο”. Πήρα κιλά, τώρα παλεύω να τα χάσω».

Και συνεχίζει: «Νομίζω σαν format έλειπε πολύ μία αντροπαρέα, τελείως χύμα, απενοχοποιημένα. Και πίστεψέ με, αν παίζαμε αυτά που κόβονται – μετά τις 12:00 βέβαια – θα είχε τριπλάσια θεαματικότητα θεωρώ. Θα ήταν νούμερο ένα αυτή τη στιγμή. Έχουμε βγάλει πολύ γέλιο, πολλή πλάκα.» Επίσης αναφέρθηκε και στο αγαπημένο του μέλος αυτής της παρέας: «Με τον Μάνο είμαστε πολύ κοντά σαν χαρακτήρες, έχουμε πολύ καλή εγκεφαλική σύνδεση, γι’ αυτό και δουλεύουμε μαζί και πάει πάρα πολύ καλά. Και τον ευχαριστώ, έχει βάλει πολλή πλάτη, είναι εξαιρετικός».

Όπως ανέφερε, με τον Μάνο Σαρρή συνεργάζονται και στο εστιατόριό του. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν υπήρχε ο κορονοϊός και δεν υπολειτουργούσαν, δεν θα μπορούσαν να λάβουν μέρος και οι δύο στην εκπομπή: «Αν δούλευε το εστιατόριο full time, στο Cook beef θα ήμουν ή εγώ, ή ο Μάνος. Θα έπρεπε να διαλέξει το κανάλι έναν από τους δύο. Από τη στιγμή που ήταν μόνο το delivery, που είναι σχετικά εύκολο, έγινε αυτό που έγινε».

Ο Νίκος Θωμάς για το Simul, που ήταν ιδέα της γυναίκας του

Ο F&B manager του MasterChef μίλησε για το εστιατόριό του, που άνοιξε μαζί με την σύζυγό του, Αλεξάνδρα, αλλά και για το πώς αντιμετώπισε τον κορονοϊό η επιχείρηση. «Ήταν δική της πρόταση και της οικογένειάς της, το ήθελε πολύ, εγώ φοβόμουν στην αρχή, περάσαμε χίλια κύματα. Είμαστε μία χαρά. Είναι το front office, λέω εγώ. Πολλές φορές δεν συναντιόμαστε, μπορεί 3 – 4 ώρες να μην βρεθεί ο ένας δίπλα στον άλλον και είναι ένα μαγαζί πολύ μικρό. Είμαι εγώ μέσα, είναι η άλλη έξω».

Ο chef αναφέρθηκε και στην σχέση του με το προσωπικό του μαγαζιού. «Εμείς το καλό που κάναμε ήταν ότι στηρίξαμε τα παιδιά σε όλη αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό, και αυτό το παίρνουμε πίσω τώρα. Δηλαδή η ομάδα είναι η ίδια, όπως κλείσαμε. Τους στηρίξαμε όσο μπορούσαμε και τώρα τα παιδιά μας στηρίζουν. Έχουμε αυτή τη σχέση στο Simul και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία. Πέρα από το αν γεμίζει ή δεν γεμίζει».

Ο πολυδιάστατος ρόλος του στο MasterChef

Ο chef μίλησε για το μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του, το MasterChef, και για τους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει στην παραγωγή. «Είναι αρκετά πολυδιάστατη η δουλειά μου εκεί, ξεκινάει το καλοκαίρι με τον project manager, κάνουμε όλες τις δοκιμασίες και ξεκινάμε να στήνουμε. Μαζί με την παραγωγή γίνεται η επιλογή, αλλά οι επαφές με τους (καλεσμένους) μάγειρες γίνονται συνήθως από μένα». Και συνέχισε σχετικά με τον ρόλο του στο παιχνίδι, «την ώρα που μαγειρεύουν, εκεί που είναι η κάμερα εγώ είμαι από πίσω, και μπορεί να βοηθάω σε όλους. Τρέχω σε 24 άτομα, τους βοηθάω στα πάντα όσο μπορώ. Πηγαίνω στον χώρο των παικτών στο γύρισμα, τους μιλάω, μου λένε ιδέες, έχουν το μπλοκάκι τους, κάποιες συνταγές μπορεί να τους βοηθήσω που δεν θυμούνται».

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί συγκεκριμένα στους αγαπημένους του παίκτες από το φετινό MasterChef. «Η Μαργαρίτα είναι ένας άνθρωπος που είναι ένα πηγαίο ταλέντο, πιο πολύ θέλει δουλειά εγκεφαλική να συγκεντρώνει τις σκέψεις της. Είναι χαοτική, μπορεί να καταστρέψει τον εαυτό της μόνη της.  Από ‘κει και πέρα συμπάθειες υπάρχουν. Εγώ συμπαθούσα πολύ τη Μαρίνα. Είναι έτοιμη μαγείρισσα και είναι χαρά σε όποιο εστιατόριο και αν δουλέψει. Έχει πάει σε ένα πολύ καλό εστιατόριο και δουλεύει και μπράβο της. Νομίζω το πιο σωστό που άκουσα για τον Παύλο ήταν ότι όλοι χρειαζόμαστε έναν Παύλο στη ζωή μας. Ο άνθρωπος είναι ηλιαχτίδα. Βλέπεις τον Παύλο και ηρεμείς, λες κάτι γίνεται καλά στον κόσμο».

Συγκριτικά με τα προηγούμενα MasterChef, ο Νίκος Θωμάς πρόσθεσε, «Εγώ θα σου πω τώρα που έχει πέσει λίγο η σκόνη ότι, σαν μονάδες μαγειρικές, τα προηγούμενα μπορεί να είχαν κάποιους καλύτερους, σαν μέσο όρο παικτών νομίζω ήταν το πιο δυνατό (το φετινό)».

Πώς κατέληξε από metalcore συγκρότημα, να κάνει burgers στα Hooters;

Ο chef του Simul μίλησε για την πορεία του στη metal σκηνή ως drummer και πώς αυτή κατέληξε στις κουζίνες. «Ήταν hardcore, metalcore, πολύ καφρίλα. The Dark star λεγόταν. Πολλά gigs, πολλά openings από μπάντες του εξωτερικού, κάναμε κάποια ταξίδια. Παίζαμε κανονικά και μου άρεσε πάρα πολύ, αυτό ήθελα να ακολουθήσω, απλά επειδή δούλευα και σε κουζίνα… Έπαιζα από πολύ παλιά από 13 χρόνων. Δεν βγάζαμε λεφτά ήταν η εποχή που μας δίνανε τα ρούχα τζάμπα. Πληρωνόμασταν έτσι».

«Είχα έναν φίλο που δούλευε στα hooters τότε. Μου λέει “έλα, έχουμε 30 σερβιτόρες”, μία χαρά.  Κάτι σαλάτες έκανα στην αρχή, όλα έτοιμα εκεί πέρα. Μετά στο γκριλ και σένα εξάμηνο έφτασα να κάνω 2.500 κουβέρ για να κάνω burger. Και λέω εύκολο, το ‘χω. Πέρναγα ωραία. Είχε πολύ ξύλο, μου άρεσε πάρα πολύ. Ήμασταν μία παρέα δουλεύαμε 12 ώρες, βγαίναμε μετά, ένα μπάνιο, και ξανά το πρωί ανεβαίναμε στο μαγαζί. Το ζούσαμε πάρα πολύ».

Το foodwaste που προσπαθεί να μην κάνει

Ο Νίκος Θωμάς εξήγησε ότι η ανάγκη για μείωση του foodwaste είναι τεράστια, όπως και ότι θα προσπαθήσει να την εντάξει στο εστιατόριό του. «Έκανα ένα σεμινάριο πέρυσι. Για να φας ένα κομμάτι rib eye από τη Νέα Ζηλανδία, χρειάζονται 600 λίτρα νερό, ενώ για να φας ένα αυγό, 16. Αυτά τα νούμερα όντως με σόκαραν και θεωρώ ότι αν δεν αλλάξουν, τελειώσαμε. Θα τρώμε τα κρέατα που ετοιμάζουν στα χημεία. Εγώ σαν άνθρωπος προσπαθώ να το κάνω πολύ αθόρυβα, δηλαδή το μενού του Casa, του delivery από το Simul, θα είναι ό,τι μας περισσεύει από το μενού το κανονικό του εστιατόριοu. Ψάχνουμε να βρούμε χώρο να κάνουμε δικό μας μποστάνι, να έχουμε τη μαναβική από εκεί. Υπάρχει ακόμα λίγο θέμα με την σταθερότητα των προϊόντων, από τους μικρούς παραγωγούς. το οποίο είναι λογικό gιατί δεν υπάρχει το δίκτυο, δεν έχουν συνηθίσει και δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στη σχέση του με το κρέας, το οποίο ακόμα δεν έχει καταφέρει να ελαττώσει. «Αν είχα να μου μαγειρεύει κάποιος (θα το ελάττωνα). Είμαι πανεύκολος στο φαγητό 2 – 3 πράγματα δεν μου αρέσουν, τα οποία τα τρώμε μεν, απλά δεν τα προτιμώ. Δεν μου αρέσει η λιαστή ντομάτα, το φινόκιο, και την μαγειρεμένη ελιά δεν μπορώ να τη φάω με τίποτα».

Ο Νίκος Θωμάς  για τον ρόλο του «μπαμπά»

Ο chef μίλησε για τον νέο ρόλο που έχει αναλάβει στη ζωή του, αυτόν του πατέρα. «Είμαι εκεί. Όταν είμαι σπίτι είμαι πάντα εκεί. Και αλλάζω, και κοιμίζω και ταΐζω, τα πάντα. Και κάνω μπάνιο το μωρό. Προσπαθώ να είμαι ο τέλειος. Μου αρέσει πολύ. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι άντρες μέχρι 5 – 6 μηνών δεν καταλαβαίνουμε πολλά. Είναι ένα επιπλάκι. Τώρα που ξεκίνησε και  έχει αντιδράσεις, που απλώνει χεράκια, κάνει “μπαμπά”, είναι άλλο πράγμα».