ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαριάννα, πώς είναι η καθημερινότητά σου ως σεξεργάτρια στο OnlyFans;

Μαριάννα Αναγνωστοπούλου

H Μαριάννα Αναγνωστοπούλου είναι μια σεξεργάτρια. Της σύγχρονης εποχής. Είναι μια νέα γυναίκα που δημιουργεί περιεχόμενο στο OnlyFans. Τη διάσημη πλέον συνδρομητική πλατφόρμα, που επιτρέπει στους δημιουργούς να πληρώνονται από τους followers/ συνδρομητές τους για παροχή περιεχομένου. Πουλά γυμνό, pixels, online πορνό.

Είναι μια σεξεργάτρια που πουλάει διαδικτυακά την εικόνα της στο OnlyFans. Είχα άπειρες ερωτήσεις και η Μαριάννα Αναγνωστοπούλου τις απάντησε όλες με ειλικρίνεια, αμεσότητα και βιωματικά.

OnlyFans Η Μαριάννα Αναγνωστοπούλου είναι sex worker και content creator στο OnlyFans.
Η Μαριάννα Αναγνωστοπούλου είναι sex worker και content creator στο OnlyFans.

-Μαριάννα, θέλεις να μας πεις πότε αποφάσισες να κάνεις λογαριασμό στο OnlyFans; 

Το αποφάσισα πριν περίπου 3 χρόνια. Δεν ήμουν στα καλύτερα μου. Ούτε ψυχολογικά ούτε οικονομικά. Δεν θα χρεώσω στην κακή μου ψυχολογία την απόφαση αυτή. Ήταν μια απόλυτα συνειδητή απόφαση. 

-Πιστεύεις ότι μπορεί να λειτουργήσει ενδυναμωτικά το OnlyFans;

Μου βάζεις δύσκολα. Με προβληματίζει κι εμένα αυτό.

«Είναι σίγουρα ενδυναμωτικό να είσαι οικονομικά ανεξάρτητη και να χρησιμοποιείς όπως θέλεις τη σεξουαλικοποίηση, που σου έχει φορτώσει η πατριαρχία ως γυναίκα».

Ωστόσο, παλεύουμε για την αποσεξουαλικοποίηση, για να μη μας βλέπουν οι άνδρες αποκλειστικά ως σεξουαλικά αντικείμενα και κατέληξα να εμπορεύομαι ακριβώς αυτό. 

Νιώθω ότι ίσως ενισχύουμε την σεξουαλικοποίηση των γυναικών από τους άνδρες μέσω της πλατφόρμας. Θα σου πω και κάτι άλλο, έχω πέσει θύμα revenge porn. Ντρεπόμουν. Είχα σκεφτεί να κάνω κακό στον εαυτό μου. Φοβόμουν να μην το μάθουν οι δικού μου. Και ήταν τρομερά απελευθερωτικό όταν είπα «δεν με νοιάζει. Δεν θα κρύβομαι. Θα το κάνω επίσημα, ανοιχτά, νόμιμα και θα λύσω το βιοποριστικό μου».

-Θεωρείς ότι κεφαλαιοποίησες το male gaze που λατρεύει τις νέες γυναίκες με μεγάλο στήθος;

Γενικά, κεφαλαιοποίησα το male gaze. Οι άνδρες θέλουν να δουν γυμνό. Το γυμνό της κλειδαρότρυπας. Ανεξάρτητα από το τι σώμα έχεις. 

– Είχες ενοχές στην αρχή ως content creator στο Only Fans.  Πώς νιώθεις σήμερα; 

Κουβαλώ ενοχές και σήμερα. Ενισχύω την σεξουαλικοποίηση μου. Νιώθω ενοχές, κυρίως γιατί δεν ήθελα να «πουλήσω» κάποια πράγματα που είναι σημαντικά για μένα. Έχω απενοχοποιήσει εντελώς το γυμνό. Δεν με ενοχλεί να δουν γυμνές φωτογραφίες. Αλλά, πίστευα ότι έπρεπε να πουλήσω και τον εαυτό μου. Δεν εννοώ το σώμα μου. Το να βρεθώ δηλαδή από κοντά με κάποιον, δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα.

Θεωρούσα ότι ήταν απαραίτητο να προσφέρω το girlfriend experience στους συνδρομητές. Να τους μιλάω τρυφερά, να στέλνω custom made φωτογραφίες στον καθένα, να κάνω βιντεοκλήσεις και να προσφέρω σεξουαλικές υπηρεσίες. Αυτό τους πρώτους 2 μήνες με είχε αρρωστήσει. Δεν το ήθελα.

«Δεν θέλω να αποκαλέσω κάποιον “μωρό μου” πέρα από τον σύντροφό μου. Δεν θέλω να κάνω χατίρια σε κάποιον επειδή με πληρώνει».

Οπότε κάποια στιγμή πήρα την απόφαση να τα βγάλω από την εξίσωση. Και στο OnlyFans προσφέρω αποκλειστικά περιεχόμενο. Βίντεο και φωτογραφίες. Εννοείται ότι απαντώ σε όλους. Με μεγάλη χαρά γιατί με τιμούν με τη συνδρομή. Αλλά, η κουβέντα δεν θα πάει παραπέρα. 

-Στην ελληνική κοινωνία βάζουμε εύκολα ταμπέλες και κουβαλάμε άπειρα σεξουαλικά ταμπού. Λες εύκολα σε κάποιον ότι βιοπορίζεσαι ως σεξεργάτρια στο OnlyFans; Σου έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη ζωή σου; 

Στην αρχή, πίστευα ότι θα έχω πρόβλημα. Δεν συνέβη τίποτα. Μπορεί να έτυχε σε μένα επειδή συναναστρέφομαι προοδευτικά άτομα. Αν ήμουν σε κάποιο άλλο περιβάλλον, ίσως να είχα πρόβλημα. Προς το παρόν, δεν αντιμετώπισα κάτι, το αντίθετο θα έλεγα. Είμαι ειλικρινής. Είναι το πρώτο πράγμα που λέω σε κάποιον όταν τον γνωρίζω. Ναι, το λέω αρκετά εύκολα. Και μπορεί ο καθένας να αποφασίσεις αν θέλει να με συναναστρέφεται ή όχι. 

-Πώς είναι η καθημερινότητά σου στο OnlyFans; Πώς λειτουργεί ο δικός σου λογαριασμός εκεί; 

Δεν κάνω live chat. Προσπαθώ να ποστάρω όσο πιο συχνά μπορώ. Με έχει πάει λίγο πίσω ένα πρόσφατο χειρουργείο. Ευτυχώς, δείχνουν κατανόηση οι subscribers μου. 

-Πώς μετριέται η δημοφιλία στο OnlyFans; 

Το OnlyFans μάς δείχνει βάση του εισοδήματός μας που βρισκόμαστε. Υπάρχουν δημιουργοί που βγάζουν εκατομμύρια. Και υπάρχουν και άλλοι που δεν βγάζουν σχεδόν τίποτα. Οι πολλοί συνδρομητές δεν είναι κριτήριο, που δείχνει ότι έχεις μεγάλο εισόδημα. Μπορεί να μην πληρώνουν τίποτα. 

OnlyFans
H Μαριάννα βιοπορίζεται στο OnlyFans.

– Έχεις αισθανθεί άβολα με τυχόν απαιτήσεις; 

Δεν έχω αισθανθεί άβολα. Ξεκαθαρίζω από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα ικανοποιήσω προσωπικές απαιτήσεις. Οπότε δεν μου ζητάνε και τίποτα. Με τις ερωτήσεις δεν έχω πρόβλημα. Απλά, αν δεν θέλω δεν θα απαντήσω.

 

-Θεωρείς ότι τα ηθικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας είναι παγιδευμένα σε ένα συντηρητικό παρελθόν; 

Με δυσκολεύεις. Ένα δικό μου κομμάτι είναι επίσης παγιδευμένο σε ένα συντηρητικό παρελθόν. Δεν θεωρώ ανήθικο κάτι που γίνεται συνειδητά, συναινετικά και δεν είναι επιβλαβές για κανένα άτομο. Προσωπικά, πιστεύω ότι το γυμνό σώμα και το σεξ δεν είναι κάτι βρώμικο κι ανήθικο. Είναι τέχνη. Στην Ελλάδα αυτή η αντίληψη δεν είναι δημοφιλής. Εξαιτίας της θρησκείας, συνδέουμε το σεξ με την αμαρτία και αυτή η αντίληψη έχει εμποτίσει την κουλτούρα μας. 

-Τι πιστεύεις ότι ψάχνει πραγματικά κάποιος subscriber σου;

Εκτόνωση και παρέα.

-Σου ζήτησε κάποιος να περάσεις από την διαδικτυακή σεξεργασία στην δια ζώσης σεξεργασία; 

Συνεχώς. Και πριν ξεκινήσω το OnlyFans. Μου έχει στείλει κάποιος «έχω έρθει συστημένος, μπορείς αύριο βράδυ». Έριχνε άδεια για να πιάσει γεμάτα. Αλλά δεν έπιασε απολύτως τίποτα. 

-Έχεις αντιμετωπίζει λεκτική κακοποίηση εξαιτίας της δουλειάς στο OnlyFans; 

Ευτυχώς, όχι. Τα σχόλια στα social media δεν με αγγίζουν, δεν τα υπολογίζω. 

-Θέλω να μου πεις εσύ αν αυτοπροσδιορίζεσαι ως σεξεργαζόμενη με το online πορνό με το οποίο ασχολείσαι στο OnlyFans.

Αναγκαστικά. Κουβαλώ μια ντροπή, γιατί όταν λες ότι είσαι σεξεργάτρια, υπάρχουν στερεότυπα. Δεν κατακρίνω καμία μορφή σεξεργασίας. Αλλά, για μένα είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν παρανοήσεις ως προς τη φύση της δουλειάς μου.

«Δημιουργώ content με σκοπό τη σεξουαλική ικανοποίηση του θεατή, αυτό είναι σεξεργασία. Δεν πουλάω τίποτα περισσότερο».  

-Φοβάσαι μην αποκτήσεις stalker στην μη ψηφιακή ζωή σου; 

Ναι, το τρέμω. Είναι από τους λόγους που δεν κάνω chat. Δεν θέλω να «δίνω αέρα».

-Είναι τοξικός χώρος εργασίας το OnlyFans;

Καθόλου. Αλλά, αυτό είναι η δική μου εμπειρία. Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών. Στηρίζουμε η μία την άλλη. Αυτό είναι υπέροχο. Και οι subscribers είναι ευγενέστατοι. Το 99%. Το TikTok είναι σίγουρα πιο τοξικό από το OnlyFans.

 

-Πώς μπορούμε να δώσουμε ορατότητα στην σεξεργασία και να σπάσουμε κάθε ταμπού γύρω από τα άτομα που εργάζονται στη παροχή υπηρεσιών σεξ; 

Δεν έχω καταλήξει αν θέλω να απενοχοποιηθεί εντελώς η σεξεργασία. Το OnlyFans προσφέρει μια αποστασιοποίηση. Αλλά, η φύση της σεξεργασίας θέλει να διαχωρίσεις το συναίσθημα από το σεξ, να δεις το σεξ ως επάγγελμα. Προσωπικά, δεν το θέλω αυτό.

«Ξέρεις όμως τι θα ήθελα; Να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα άτομα που εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών σεξ με περισσότερη κατανόηση και σεβασμό».

Να ξεπεράσουμε τα ταμπού αλλά να κατανοήσουμε συνειδητά ότι δεν είναι μια απλή δουλειά. Δεν είναι ποτέ μαύρο και άσπρο, υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Πώς θα το πετύχουμε; Ένας τρόπος είναι να μιλάμε πιο ανοιχτά, έτσι απενοχοποιούνται. Όταν μαθαίνουμε περισσότερα για κάτι που αντιμετωπίζουμε με προκατάληψη, παύει να μας είναι ξένο, γίνεται πιο οικείο και δεν μας τρομάζει τόσο. Έτσι το απενοχοποιούμε