ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κωνσταντίνος Μπόλας: Τα ελληνικά οινοποιεία, οι αγαπημένες του μαγειρικές εκπομπές και το food waste που αποφεύγει

www.instagram.com/thiscookingman/

O Κωνσταντίνος Μπόλας, πτυχιούχος δικηγόρος, αλλά κυρίως “This Cooking Man“, βρέθηκε καλεσμένος στο podcast Been There Done That της Μίνας Μπιράκου και μίλησε για το μαγειρικό του ταξίδι.

Ο Κωνσταντίνος Μπόλας μίλησε για τα ελληνικά οινοποιία και για τα βήματά του στη γαστρονομία. «Μαθαίνω,  διαβάζω. Από χώρες, νότιο Αμερική, νότιο Αφρική, Αυστραλία, αγαπημένα τα κρασιά εκεί πέρα. Η Ελλάδα έχει φανταστικά κρασιά, έχω την τύχη να έχω και φίλους οι οποίοι ασχολούνται πάρα πολύ με το κρασί ημιεπαγγελματικά και με έχουν φέρει σε επαφή και με οινοπαραγωγούς, οινοποιούς. Οπότε αρχίζω και μπαίνω λίγο πιο μέσα σε όλο αυτό και η Ελλάδα έχει φανταστικά κρασιά από νέους ανθρώπους που έχουν αναλάβει παλιές οινοπαραγωγικές μονάδες και ονόματα. Ή είναι μικρά οινοποιεία τα οποία κάνουν τα βήματά τους και είναι πολύ καλά».

Οι εικόνες του στην κουζίνα των γονιών του

O Κωνσταντίνος Μπόλας αναφέρθηκε στις εικόνες που του έχουν αποτυπωθεί από την παιδική του ηλικία, με τους γονείς του να μαγειρεύουν και οι δύο. «Μαγείρευε ο πατέρας μου πολύ και η μητέρα μου. Κάτι κυριακάτικα, κάτι γιορτές, φαγητά τα οποία έχουν αρκετές ώρες ο πατέρας μου ξυπνούσε από τις 6:00 το πρωί και τα έκανε. Είναι η μοναδική (εικόνα)  από το θέμα της κουζίνας γιατί, κακά τα ψέματα, δεν καθόμουν και εγώ στη μέση να μαγειρεύω μαζί τους.

 

Η αγάπη του κόσμου στον This Cooking Man

Ο Κωνσταντίνος Μπόλας μίλησε για την ανταπόκριση του κόσμου και για «τα καλά λόγια»  που θέλει να αποσπά η μαγειρική του. «Ναι, η αλήθεια είναι ότι το περιμένω, μου αρέσει. Θα στο παρομοιάσω με το ντιτζεϊλίκι. Σαν να έρχεται κάποιος στο τέλος της βραδιάς και να σου λέει ”πέρασα τόσο ωραία σήμερα, έπαιξες τόσο ωραία μουσική”. Κάπως έτσι είναι και η μαγειρική. Μπορεί να κουράζομαι αλλά θα ήθελα να πετύχει και να είναι ο άλλος χαρούμενος».

Τηλεοπτικές παραγωγές που τον έχουν εμπνεύσει γύρω από την μαγειρική

Μίλησε για τον αγαπημένο του Bourdain, τη λατρεία του για τον Stanley Tucci και το Chef’s Table με τις 6 σεζόν, που έχει δει τρεις φορές. «Όλοι τον αγαπάμε (Bourdain) λίγο μέσα μας, όλοι τον ζηλεύαμε. Γιατί έκανε αυτή τη δουλειά που έκανε, ήταν ο χαρακτήρας που ήτανε. Είχε το σκεπτικό που αφορά άμεσα τις κουζίνες. Οπότε τον ζηλεύω σε μερικά πράγματα. Δεν ήθελα ποτέ να του μοιάσω. Εγώ είμαι Stanley Tucci ξεκάθαρα. ”Searching for Italy”, ένα φανταστικό ντοκιμαντέρ, που πηγαίνει σε διαφορετική πλευρά της Ιταλίας σε κάθε επεισόδιο και τρωγοπίνει με το στυλ που έχει ο Stanley Tucci. Ξεκάθαρα θέλω να ‘μαι αυτός. Τον τελευταίο καιρό στην καραντίνα το πέρασα όλο μόνο διαβάζοντας και βλέποντας ό,τι έχει να κάνει με μαγειρική. Το Chef’s table ξεκίνησε πριν την καραντίνα, φανταστικά καλοστημένο ντοκιμαντέρ». Ενώ για τους επαγγελματίες σεφ σχολίασε, «είναι λίγο περίεργη η φάρα των σεφ και των επαγγελματιών. Δεν τους ζηλεύω αλλά μου κάνουν ένα κλικ».

 

Όνειρο ζωής, να ταξιδέψει στην Ν. Ιταλία

Ο Κωνσταντίνος Μπόλας μίλησε και για τα ταξίδια που θα ήθελε να οργανώσει με άξονα τη μαγειρική κουλτούρα των χωρών. «Θέλω να πηγαίνω στα εστιατόρια, να βρίσκω το καλό το κρασί και να πηγαίνω και στο καλό το μπαρ που θα πίνω ένα ποτό μετά. Αλλά ναι υπάρχουν μέρη που θέλω να πάω. Νότιο Ιταλία γιατί είναι το όνειρό μου, βόρεια Ισπανία και στα πιο μακρινά που είναι στο bucket list πολύ ψηλά είναι το Μεξικό και η Ιαπωνία. Είναι όλη η κουλτούρα τους, η πόλη τους. Πρέπει να το ζήσουμε κάποια στιγμή, μακάρι».

Το food sharing που παρατήρησε στην καραντίνα

«Το sharing αρχίζει και γίνεται πάλι λίγο της μόδας. Bad timing αν το σκεφτείς να κάνεις sharing αυτή την περίοδο. Δεν θέλω να φύγει από το μυαλό μας, το fine dining. Είναι εμπειρία και αυτό. Ευελπιστώ όσον αναφορά στο στυλ “καφενείο” να μην είναι κάποιο εμπορικό μάρκετινγκ που γίνεται. Έχει νόημα το νόστιμο φαγητό. Ωραίο το μέρος πού πας να φας, η διακόσμηση, τα πιάτα, η μουσική, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα. Αλλά εντέλει είναι τι θα βάλεις στο στόμα σου και αν είναι νόστιμο, και εκεί θα φανεί. Όσο πιο πολλά ανοίγουν εστιατόρια αρχίζει ο ανταγωνισμός να μεγαλώνει».

Ο Κωνσταντίνος Μπόλας αναφέρθηκε στις γεμάτες τροφοαποθήκες που έχουμε όλοι στο σπίτι μας και στο πόσο σημαντικό είναι να εκμεταλλευόμαστε οτιδήποτε έχουμε αγοράσει.

«Όσο διαβάζω, μαγειρεύω, προσπαθώ, καταλαβαίνω ότι έχω μέσα πράγματα τα οποία πετούσα και μπορούσα να τα καταναλώσω. Έχω πει στον εαυτό μου μία βδομάδα το μήνα δεν θα πάω πουθενά ούτε σε μπακάλικο, ούτε σε μανάβικο. Αν δούμε όλοι τις τροφοαποθήκες που έχουμε είναι γεμάτες με μακαρόνια, με ρύζι. Τρώμε τα μισά και στα άλλα μισά βάζουμε ένα λαστιχάκι».

Ο Κωνσταντίνος Μπόλας μίλησε για τις γεύσεις που προτιμά να τρώει, ύστερα και από την απώλεια 20 κιλών μέσα στην καραντίνα. «Δεν τρώω πάρα πολύ, δεν είμαι πια του φαγητού, όσο ήμουνα. Junk δεν τρώω ιδιαίτερα και θα επιλέξω πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δεν είμαι καθόλου του burger δεν μου αρέσει καθόλου απέξω, μην σου πω δεν μου αρέσει γενικώς καθόλου. Μόνο το κλασσικό της γενιάς μας, το ”πλαστικό”.  Με τα σουβλάκια το ‘χω, ενάμιση ή ένα και σκάω. Το μεξικάνικο πολύ μου αρέσει, μου βγάζει φρεσκάδα και είναι ωραίο. Ένα καλό με την καραντίνα είναι ότι έγινε καλύτερο delivery. Αρχίσαμε να παραγγέλνουμε και να δοκιμάζουμε κι άλλα πράγματα».