ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ρεβέκκα παντρεύτηκε τη Μαρίνα και ξέρει ότι η αγάπη έχει πάντα σωστό timing

Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Η Ρεβέκκα Καμχή και η Μαρίνα Κομνηνού είναι ένα πολύ ερωτευμένο ζευγάρι. Είναι ένα ζευγάρι που έκανε σύμφωνο συμβίωσης μετά από 7 χρόνια σχέσης και βρέθηκε στην επικαιρότητα γιατί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί θέμα συζήτησης στη Βουλή, στις ενημερωτικές εκπομπές, στις lifestyle εκπομπές (δυστυχώς, με καλεσμένους που εξυπηρετούν προβληματικές ατζέντες), στα social media. 

Ο καθένας έχει μια άποψη για την ισότητα στον γάμο και τις ζωές άγνωστων ανθρώπων, που θέλουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα ως πολίτες. Είναι ειρωνικό (ή και όχι) ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το διήμερο 14 με 15 του Φεβρουαρίου.

Η Ρεβέκκα Καμχή και το love story που ήρθε όταν δεν το περίμενε 

Συναντώ τη Ρεβέκκα Καμχή στον χώρο της, στην γκαλερί που έχει το όνομά της μια ημέρα που κάνουν καταγραφή. Βλέπω όλους τους πίνακές της Rebecca Camhi Gallery και ξέρω ότι μπορεί να μου μιλήσει για τον καλλιτέχνη Morris Ganis, τον Μίλτο Μανέτα και τον Κωνσταντίνο Κακανιά, για τις επιρροές του, για το νόημα του πίνακα, το κρυφό νόημα πίσω από τον πίνακα, γενικά να μου κάνει σεμινάριο, που θα ζήλευαν καθηγητές στην Καλών Τεχνών.

Ρεβέκκα Καμχή Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/LadyLike,gr

Η Ρεβέκκα Καμχή από το 1994 που ίδρυσε τη γκαλερί της, μαθαίνει στους Αθηναίους τι σημαίνει σύγχρονη τέχνη. Της λέω ότι πρέπει να έχει ζήσει τις πολλές ζωές της Αθήνας όλα αυτά τα χρόνια. Μου απαντά ότι κάποια πράγματα σιγά σιγά πρέπει να αλλάξουν. «Υπάρχουν λύσεις για τα σκουπίδια στην Αθήνα, μία από αυτές είναι η σωστή ενημέρωση και η παιδεία. Αυτός είναι ένας λόγος που αποφάσισα να κατέβω υποψήφια στις Δημοτικές Εκλογές». 

Οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι και δημοσιοποιήθηκε ο γάμος της. Πριν τη συνάντησή μας, είχε ένα ραντεβού με δημοσιογράφο της Le Monde να μιλήσει για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τη ρωτώ αν θυμώνει με τις αντιδράσεις μιας μερίδας της ελληνικής κοινωνίας.

«Δεν μπορώ να βρίσω ή να μισήσω κάποιον που δεν έχει τις ίδιες προσλαμβάνουσες με εμένα. Αντιμετωπίζω με κατανόηση και αγάπη τον κόσμο. Δεν μπορώ να ζητήσω από κάποιον, που δεν έχει εκτεθεί σε κάτι άλλο πέρα από το δικό του μικρόκοσμο, να έχει την ίδια άποψη με εμένα. Δείχνω κατανόηση».

 «Γιατί μιλάω; Για τα παιδιά. Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά που είναι ομοφυλόφιλα ή έχουν γονείς ομοφυλόφιλους. Είναι δημοκρατικό χρέος μας να μεριμνούμε για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών».

«Η οικογένεια είναι δικαίωμα. Δεν μπορείς να το στερείς. Δεν μπορεί η πολιτεία να θεωρεί ότι είναι ξένος ο άνθρωπος, που μοιράζεσαι τη ζωή σου μαζί του».

Να σημειωθεί ότι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που αναγνωρίζει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο εθνικό δίκαιο. Δεν είμαστε ούτε η πρώτη χώρα και δεν θα είμαστε ούτε η τελευταία, που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο. 

Ρεβέκκα Καμχή Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Γιατί αποφάσισε η Ρεβέκκα Καμχή να παντρευτεί τώρα; «Εννοείς τώρα “στα γεράματα”», λέει και χαμογελάει. «Είμαστε μαζί πλέον 8 χρόνια, παντρευτήκαμε στα 7, το συζητούσαμε όμως χρόνια. Είναι σημαντικό να φτιάχνεις οικογένεια, τη δική σου οικογένεια. Ο γάμος σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι έναν άλλο άνθρωπο απόλυτα. Το έλεγα συνέχεια στη Μαρίνα. Δεν είχα παντρευτεί γιατί δεν είχα βρει το σωστό άνθρωπο. Έχω ερωτευτεί κι έχω αγαπήσει. Με τη Μαρίνα ένιωσα 100% εμπιστοσύνη. Ξέρω ότι αν πεθάνω αύριο, θα κοιτάξει το παιδί μου. Δεν είναι λίγο να το νιώθεις αυτό. Να μπορείς να πεθάνεις ήσυχος». 

Η Ρεβέκκα Καμχή δεν έκρυψε ποτέ τη σεξουαλικότητά της από την κόρη της

«Ήξεραν όλοι στον κύκλο μου, γνώριζαν τη ζωή μου και δεν είχαν πρόβλημα. Κι αν θέλετε ένα μήνυμα για τους γονείς, αν εσύ δώσεις στο παιδί σου τη σιγουριά που χρειάζεται, θα του χτίσεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Δεν θα φοβάται, δεν θα νιώθει ανασφάλεια. Όταν μεγάλωσε η κόρη μου και πήγε στο δημοτικό, της είπα ότι ίσως δεν θα ήταν συνηθισμένο στο σχολείο της να έχει μια μαμά σαν εμένα. Είναι λογικό. Της είπα να μην θυμώσει με κάποιο παιδί αν του φανεί παράξενο. Κι εγώ όταν κατάλαβα τη σεξουαλικότητά μου, δεν το είπα αμέσως στους γονείς μου. Ξέρεις, στην εφηβεία, δεν είσαι πάντα σίγουρος για τον εαυτό σου. Είμαι, όμως, ένας χαρακτήρας θαρραλέος. Και σαν παιδί δεν μπορούσες να μου πεις τι θα κάνω και τι δεν θα κάνω. Στους φίλους μου το έλεγα. Και μεγαλώνοντας ήμουν σίγουρη για μένα».

Ρεβέκκα Καμχή Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Τη ρωτώ για την αορατότητα των ομοφυλόφιλων γυναικών και μου λέει ότι παλαιότερα δεν έβγαιναν οι γυναίκες να διεκδικήσουν την ορατότητα τόσο έντονα, όσο οι άνδρες. Εκείνη το έκανε. Και κάθε φορά που την πλησιάζει μια νέα γυναίκα ή της στέλνει μήνυμα και την ευχαριστεί που μιλά, νιώθει όμορφα. 

Η Ρεβέκκα Καμχή θεωρεί τη μητρότητα ότι καλύτερο συνέβη στη ζωή της

Η κόρη της Ρεβέκκας είναι 20 ετών. Η Ανατολή είναι το φως της ζωής της. «Δεν ήθελα να ζήσω τη ζωή μου χωρίς να γίνω μητέρα. Δεν υπήρχε αυτή η περίπτωση. Δεν ξέρεις τι χάνεις αν δεν το έχεις. Ο πατέρας ήταν παρών κι ενεργός. Θα ήθελα να αλλάξει ο νόμος για τις υιοθεσίες, αυτό θα ήταν κάτι σπουδαίο. Να μπορούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια και τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν τα παιδιά που μεγαλώνουν στα ιδρύματα. Δεν συμφωνώ με την παρένθετη κύηση είτε στα ομόφυλα είτε στα ετερόφυλα ζευγάρια. Σημασία όμως έχουν τα ίσα δικαιώματα». 

Όταν η Ρεβέκκα γνώρισε τη Μαρίνα 

«Είχα χωρίσει μόλις από μια μακροχρόνια σχέση. Μας έκαναν προξενιό» (γελάει). «Με κάλεσε για δείπνο στο σπίτι μια κοινή φίλη μας και κάλεσε και τη Μαρίνα. Ήθελα να αλλάξω σελίδα στη ζωή μου. Η Μαρίνα ζούσε στο Λονδίνο. Ξεκινήσαμε μια επικοινωνία με μηνύματα αρχικά. Πολύ αργά. Εκείνο το καλοκαίρι ήρθε για διακοπές στην Αθήνα και οργανικά η επικοινωνία έγινε σχέση.

Ξεκινήσαμε τα ταξίδια Αθήνα-Λονδίνο. Στον έρωτα δεν μπορείς πάντα να προσέχεις. Μερικές φορές παρασύρεσαι, βγαίνεις με άτομα που δεν είναι πάντα κατάλληλα. Δεν παντρεύεσαι όμως το άτομο που δεν είναι σωστό. Θεωρώ ότι το dating με το γάμο είναι διαφορετικά πράγματα. Νιώθω φοβερά τυχερή και ευτυχισμένη. Τη Μαρίνα τη λατρεύουν και το παιδί μου και η μητέρα μου και ο αδελφός μου». 

Τη ρωτώ φεύγοντας αν θέλει να πει κάτι για τον έρωτα και την αγάπη:

«Θα γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου. Σε όλες τις ηλικίες θα σε βρει η αγάπη. Δεν υπάρχουν στερεότυπα».