ΛΟΑΤΚΙ+

Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών; Η αποστομωτική απάντηση της επιστήμης

Pexels

Τη στιγμή που πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει το δικαίωμα τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς να αλλάζει τα ισχύοντα ως προς την τεκνοποίηση δια παρένθετης μητέρας, πολλοί παραμένουν αρνητικοί επί του ζητήματος. Η δημόσια συζήτηση για το ζήτημα της γονεϊκότητας των ομόφυλων ζευγαριών, έχει τα δικά της «στρατόπεδα». Κι ένα από τα επιχειρήματα το οποία συχνά χρησιμοποιείται από εκείνους, που δεν συμφωνούν με το δικαίωμα της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά. Σχετικές επιστημονικές έρευνες ωστόσο, ξεδιαλύνουν το τοπίο, οδηγώντας σε σαφή συμπεράσματα.

Μια νέα επιστημονική έρευνα συνέκρινε την ανάπτυξη των παιδιών ετεροφυλόφιλων ζευγαριών με αυτά ομοφυλόφιλων γονέων. Τα ευρήματά της; Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών τα πηγαίνουν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, από αυτά των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών.

Σε σχετικό άρθρο του Guardian σημειώνεται ότι, ενώ τα δεδομένα για τις λεγόμενες «οικογένειες σεξουαλικής μειονότητας» είναι περιορισμένα, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε 212.000 οικογένειες ομοφυλόφιλων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% από το 2015. Ο αριθμός των γονέων του ίδιου φύλου αυξήθηκε από το 2010 που ήταν 4.000 σε 12.000 το 2013.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποστηρίζουν προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού έχει μικρή σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των γονιών τους.

«Σε αντίθεση με πολλές ανησυχίες, η έρευνά μας βρήκε ότι τα περισσότερα οικογενειακά αποτελέσματα, ήταν παρόμοια μεταξύ αυτών των δύο τύπων οικογένειας. Μάλιστα οι οικογένειες που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα, έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς, όπως η ψυχολογική προσαρμογή του παιδιού και οι σχέσεις παιδιού-γονέα», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα συνδυάζονται με εκείνα πολλών άλλων μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας 3 δεκαετιών από την Αυστραλία, η οποία αποκάλυψε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς του ίδιου φύλου, τα πηγαίνουν εξίσου καλά συναισθηματικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά με τους συνομηλίκους τους σε οικογένειες με ετεροφυλόφιλους γονείς.

Η πιο πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health από ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα, βασίζεται σε ανάλυση 34 μελετών από χώρες όπου ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και ορισμένων χωρών στην Ευρώπης. Αυτές οι μελέτες συνέκριναν την ανάπτυξη των παιδιών που μεγάλωσαν από ετεροφυλόφιλους γονείς, με εκείνα που ανατράφηκαν από ομοφυλόφιλους γονείς. Ορισμένες μελέτες, περιελάμβαναν επίσης οικογένειες αμφιφυλόφιλων, queer ή τρανς γονέων.

Η ερευνητική ομάδα αναλύοντας τα δεδομένα, διαπίστωσε ότι οι γονείς που ανήκαν στην LGBTQ κοινότητα, ανέφεραν σημαντικά λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας από τους ετεροφυλόφιλους γονείς, αν και δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών σχολικής ηλικίας.

Ενώ η οικογενειακή λειτουργία, η ικανοποίηση από τη σχέση ζευγαριού, η γονική ψυχική υγεία και το άγχος των γονέων δεν έδειξαν διαφορές με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων, σε ορισμένους τομείς οι οικογένειες με σεξουαλική μειονότητα φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα.

«Οι σεξουαλικές μειονοτικές ομάδες γονέων έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ποιότητας της σχέσης γονέα-παιδιού, όπως υψηλότερα επίπεδα τρυφερότητας, μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και πιο υποστηρικτική συμπεριφορά, σε σύγκριση με τις ομάδες ετεροφυλόφιλων γονέων», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν επηρεάζει τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών

Παιδιά ομόφυλων ζευγαριών Pexels

Η Δρ Rachel Farr, ειδικός στις οικογένειες της LGBTQ+ κοινότητας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, εξέφρασε ανησυχίες ότι η εν λόγω ερευνητική ανασκόπηση, έλαβε υπόψη αμφιλεγόμενες ή ακόμα και απαξιωμένες προηγούμενες έρευνες – συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης, που πρότεινε ότι οι γονείς του ίδιου φύλου αυξάνουν τον κίνδυνο αρνητικών κοινωνικών, συναισθηματικών και σχεσιακών αποτελεσμάτων για τα παιδιά.

Η Deni Mazrekaj, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, εξέφρασε επίσης ανησυχίες, σημειώνοντας ότι ορισμένες έρευνες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, είχαν παρερμηνευθεί υποδηλώνοντας ότι παιδιά από ομόφυλες οικογένειες είχαν χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, ενώ ταυτόχρονα άλλες σχετικές έρευνες, δεν συμπεριλήφθηκαν.

Ωστόσο, η Farr είπε ότι τα συμπεράσματα της ανασκόπησης αντικατοπτρίζουν τα ευρήματα ενός μεγάλου όγκου ερευνών.

«Το γενικό μήνυμα είναι το ίδιο», είπε. «Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου των γονέων, είναι πολύ λιγότερο σημαντικά για τα αποτελέσματα και την ανάπτυξη των παιδιών σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει μέσα στις οικογένειες, όπως η ποιότητα της ανατροφής των παιδιών και οι οικογενειακές σχέσεις».