ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η υπερεπικοινωνιακή Μαρίνα Κουταρέλλη, αποδεδειγμένα, όλα τα μπορεί

Κοσμάς Κουμιανός

Σπούδασε Επικοινωνία & Πολιτικές Επιστήμες στο Brown. Έκανε διδακτορικό πάνω στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει τιμηθεί ως μία από τις 40 σημαντικότερες γυναίκες στον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων παγκοσμίως. Η δυναμική Μαρίνα Κουταρέλλη, το «μυαλό» πίσω από την Communication Lab, η «ψυχή» του Spetses Mini Marathon και του Spetsathlon κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων όσων δουλεύουν στα Media. Κυρίως γιατί διαθέτει μία φύση αυθεντικά επικοινωνιακή, αλλά πάνω απ’ όλα γιατί πρόκειται για μία γυναίκα που δεν σταματάει να αγωνίζεται με το mentalité μιας πρωταθλήτριας και να κατακτά κάθε στόχο της. 

 

 

Η Μαρίνα Κουταρέλλη παραδέχεται πως μπορεί να φτάσει παντού, αρκεί να το θελήσει και το ίδιο επιθυμεί και δι’ υμάς.

-Είστε μία γυναίκα που φημίζεται στον χώρο της για την επιδεξιότητά της στο multitasking. Είναι επίκτητο ή έμφυτο αυτό το χαρακτηριστικό;

Πιστεύω πως αυτό είναι ένα γνώρισμα που έχουν γενικά οι γυναίκες και ως γυναίκα κι εγώ μπορώ να παραδεχτώ πως είμαι πράγματι καλή. Πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα και γι’ αυτό από μια υπερδραστήρια μαθήτρια, εξελίχθηκα σε μια ανήσυχη φοιτήτρια και αργότερα σε έναν ενήλικα, με μια ζωή γεμάτη διαφορετικές στιγμές και ξεχωριστούς ανθρώπους που με στήριξαν και με ενθάρρυναν. Αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι ότι πάντα ήμουν πρόθυμη να καλωσορίσω στη ζωή μου το «περισσότερο». Είμαι άνθρωπος της έντασης κι έχω μια απαιτητική καθημερινότητα, στην οποία συνυπάρχουν η δυναμική επαγγελματίας και η τρυφερή σύζυγος. Λατρεύω τα ταξίδια, αγαπώ το εκλεκτό φαγητό, ενώ μία ιδιαίτερη θέση στη ζωή μου, κατέχει πια και ο αθλητισμός. Επενδύω με πάθος στις ανθρώπινες σχέσεις και νιώθω πραγματικά ολοκληρωμένη, όταν βρίσκω τον τρόπο και οι πτυχές αυτές της ζωής μου συνυπάρχουν αρμονικά.

-Ιδρύσατε την Communication Lab το 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα. Τι κερδίσατε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία σαν επιχειρηματίας;

Πράγματι, το timing ήταν κάπως τολμηρό για ένα νέο ξεκίνημα κι αυτό κυρίως γιατί οι εποχές, τόσο εκείνη όσο και η σημερινή, υπήρξαν για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους, δύσκολες και απαιτητικές. Το ρίσκο να ξεκινήσεις στην Ελλάδα κάτι μέχρι τότε σχετικά άγνωστο ήταν μεγάλο, μέσα σε αυτή τη συγκυρία όμως, ευνοήθηκαν τα ευέλικτα σχήματα και οι προσωποπαγείς επιχειρήσεις και κατάφεραν να εξελιχθούν και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Το σημαντικό πιστεύω είναι να επενδύεις στην καινοτομία και αυτό έκανα κι εγώ με την Communication Lab, παρουσιάζοντας στην αγορά μια νέα λογική στη διαχείριση των κρίσεων και την επικοινωνιακή στρατηγική.

Η υπερεπικοινωνιακή Μαρίνα Κουταρέλλη, αποδεδειγμένα, όλα τα μπορεί Κοσμάς Κουμιανός

-Ως αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας, αισθάνεστε ότι θυσιάσατε προσωπικό χρόνο, διάθεση και χώρο για χάρη της καριέρας σας; 

Τα τελευταία 10 χρόνια σε όποια συνέντευξη έχω δώσει, δέχομαι μια παραλλαγή αυτής της ερώτησης και πάντα ψάχνω να βρω το νόημα πίσω από τη λέξη «θυσία». Επιτρέψτε μου λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας μια ρήση του Νίκου Καζαντζάκη: «Φτάσε όπου δεν μπορείς». Εγώ λοιπόν πιστεύω πως μπορώ! Στη μέχρι τώρα πορεία μου έχω δουλέψει πολύ σκληρά κι αυτό που πάντοτε κάνω, είναι να μην παίρνω στιγμή το βλέμμα μου από τον στόχο μου. Δεν θα έλεγα λοιπόν πως έχει χρειαστεί να θυσιάσω κάτι για να πετύχω κάτι άλλο. Επέλεγα απλώς όπου και όποτε χρειαζόταν διαφορετικές στρατηγικές ζωής. Ισορρόπησα ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους που κλήθηκα να υποστηρίξω και υπήρξα -θεωρώ- εξίσου καλή ως διδάκτωρ, σύζυγος, επιχειρηματίας ή οτιδήποτε άλλο.

-Ποια είναι η Νο1 συμβουλή που θα δίνατε σε μία νέα επιχειρηματία που τώρα ανοίγει τα φτερά της και χτίζει το brand της;

Αν μια γυναίκα αποφασίσει να δοκιμάσει τον εαυτό της στον επιχειρηματικό χώρο, ενδεχομένως να κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες συγκριτικά με έναν άνδρα. Αυτό όμως που για εμένα έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι η επιθυμία που κάθε άνθρωπος έχει, γιατί αυτή είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Σήμερα οι γυναίκες κατακτούν όλο και περισσότερους νέους χώρους στην κοινωνία, την πολιτική και τις επιχειρήσεις και αυτό είναι κάτι που ειλικρινά με χαροποιεί. Εμείς παλέψαμε πολύ για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα, επιλέγω να δίνω ευκαιρίες κυρίως σε νέα κορίτσια.

Μαρίνα Κουταρέλλη:«Η συμβουλή που θα έδινα σε κάθε γυναίκα, είναι να νιώσει η ίδια ισχυρή και τότε ο κόσμος θα την ακολουθήσει. Να μην ακούει κανέναν πέρα από το ένστικτό της κι ακόμη κι αν κάνει λάθος, να βρίσκει το θάρρος να ξεκινήσει από την αρχή».

-Υπάρχει κάποια επαγγελματική εμπειρία, πέρα από την ίδρυση της Communication Lab και το Spetses Mini Marathon που σας έχει προσφέρει πολύ μεγάλα μαθήματα;

Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ το «νέο». Τις νέες ιδέες, τις νέες τάσεις, τους νέους ανθρώπους. Είναι κάτι που ποτέ δεν με φόβισε, αλλά αντιθέτως με ενθουσιάζει και με προκαλεί να το γνωρίσω. Μια εμπειρία που θα θυμάμαι σίγουρα για πάντα, είναι από την εποχή που σπούδαζα στο Brown, όταν συνεργάστηκα για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου με τη Χίλαρι Κλίντον, την τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στην πρόταση του νομοσχεδίου για το Medicare. Ακόμη και σήμερα την θεωρώ ένα σπουδαίο γυναικείο επαγγελματικό πρότυπο, αλλά και μια χαρισματική γυναίκα που με τη φωνή της κατέρριψε στεγανά χρόνων και βελτίωσε την κοινωνική και πολιτική θέση των γυναικών, σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο.

-Θυμάστε κάποια στιγμή που να σας καθόρισε όσο σπουδάζατε στο Brown και την Οξφόρδη;

Οι σπουδές μου στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αμερική, είναι αλήθεια πως με βοήθησαν να κατασταλάξω και να κάνω επιλογές που καθόρισαν την προσωπική και επαγγελματική μου πορεία.

«Ένας πολύ διάσημος καθηγητής μου, μού έλεγε “πρέπει να ξέρεις πότε να αφήσεις κάτω το στυλό”».

Κάπως έτσι κατάλαβα την αξία του να αναζητάς προσεκτικά τη στιγμή για να ξεκινήσεις ή να τελειώσεις κάτι, αλλά και του να εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα. Πηγαίνοντας από το Brown στην Οξφόρδη, βρέθηκα αντιμέτωπη με μια εντελώς διαφορετική ακαδημαϊκή λογική συγκριτικά με αυτή που είχα συνηθίσει. Όμως δεν το έβαλα κάτω, πείσμωσα κόντρα σε όλους και όλα και αποφάσισα να κάνω διδακτορικό στην Επικοινωνιακή Διαχείριση των Κρίσεων, ένα αντικείμενο σχετικά νέο για τότε. Στα 26 μου χρόνια είχα καταφέρει να είμαι κάτοχος του τίτλου και η συγκίνηση την ημέρα της ορκωμοσίας για όσα είχα πετύχει, είναι ένα συναίσθημα που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

-Θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολο για μία γυναίκα να τα καταφέρει ως leader; Βιώσατε ποτέ σεξισμό στον επαγγελματικό χώρο που κινείστε;

Προσωπικά δεν έχω βιώσει κάποιας μορφής σεξισμό στη δουλειά μου και για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως υπάρχουν μη θηλυκοί χώροι εργασίας. Ο διαχωρισμός γεννιέται όταν εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε το φύλο ως κριτήριο για μια ορισμένη εργασία, θέτοντας έτσι περιορισμούς και αγνοώντας ότι μοναδική προϋπόθεση για να κάνεις μια δουλειά, είναι να σου αρέσει. Έναν κόσμο που προχωρά, δεν έχουμε πάρα να τον ακολουθήσουμε και πιστεύω πως πάντα θα υπάρχει μια θέση για τις γυναίκες στον κόσμο αυτό.

«Οι γυναίκες ευτυχώς, έχουν πολλά χρόνια τώρα φύγει από τη σκιά των ανδρών και σήμερα, ζούμε επιτέλους σε μια no gender εποχή, στην οποία υπάρχουν μόνο άνθρωποι με όνειρα και θέληση».

-Ως δυναμική προσωπικότητα, έχετε νιώσει πως πρέπει να καταβάλλετε προσπάθεια για να ανήκετε σε μια ομάδα;

Έχω επιλέξει στη ζωή μου τον ρόλο της leader και όπως ήδη σας ανέφερα, για να μπορέσεις να υποστηρίξεις τον ρόλο αυτό, χρειάζεται να θυσιάσεις πολλά. Κάποτε το να είχες αυτό τον ρόλο, απαιτούσε να είσαι απόμακρος και αλάνθαστος, γιατί τα λάθη σου, ήταν οι αδυναμίες σου. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και η αξία βασίζεται στο πώς μπορεί να οργανωθεί σωστά μια ομάδα ανθρώπων. Άλλωστε, όπως λέει και το μότο της L’ Oréal, ενός από τους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας μου: “Teams are our heroes”. Πιστεύω πολύ στην αξία της ομάδας και στα σπουδαία αποτελέσματα που μπορεί να έχει η συνεργασία διαφορετικών ανθρώπων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν έναν κοινό στόχο.

Μαρίνα Κουταρέλλη Κοσμάς Κουμιανός

 -Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχετε κάνει για τη δουλειά σας;

Όπως έχετε ήδη καταλάβει, η δουλειά που έχω επιλέξει να κάνω είναι μια διαρκής πρόκληση, αφού η διαρκής συναναστροφή με νέες προσωπικότητες, με φέρνει συχνά αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες εμπειρίες και αισθήματα. Από τα χρόνια αυτά ξεχωρίζω αμέτρητες στιγμές, με ορισμένες να διακρίνονται, όπως αυτή από ένα press trip όταν βρισκόμουν ακόμη στο ξεκίνημά μου. Εκεί, μια δημοσιογράφος και νέα μητέρα, παρασυρόμενη από τον ενθουσιασμό της, άφησε το 6 μηνών μωρό της στην ομάδα μου για μερικές ώρες, για να παρευρεθεί σε ένα συνέδριο που είχε διοργανωθεί. Μαζί με αυτό φυσικά, αναλάβαμε και τις υποχρεώσεις που σχετίζονταν με το μωράκι και έτσι από το πουθενά, βρέθηκα να ταΐζω και να νανουρίζω ένα νεογέννητο, χωρίς εννοείται να έχω την παραμικρή ιδέα! Όσο να ‘ναι, στιγμές σαν αυτή, τις θυμάσαι για καιρό.

 

-Ποιος είναι ο επόμενος επαγγελματικός σας στόχος;

Είμαι πραγματικά ευτυχής που η εταιρία μου, η Communication Lab συνεχώς μεγαλώνει και σήμερα έχουμε φτάσει να απαριθμούμε ένα μεγάλο roster πελατών και πολλές σημαντικές συνεργασίες. Ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής, στόχος μας παραμένει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ακόμα πιο δυναμικά στον τομέα του digital marketing, ένα σύγχρονο πεδίο με αμέτρητες δυνατότητες εξέλιξης. Το να συμμετέχουμε σε οτιδήποτε μας προκαλεί και κερδίζει το ενδιαφέρον μας, καθώς επιβεβαιώνει και το μότο του Spetses Mini Marathon «Νίκη είναι η Συμμετοχή», είναι ο καθοριστικός παράγοντας που μας γεμίζει με το θάρρος που χρειαζόμαστε για να αναδειχθούμε νικητές!