ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ιάνθη Μιχαλάκη και η Μαρία Αλαφούζου είναι το girl power του Kora Bakery

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο Κολωνάκι και έχεις όρεξη για ένα λαχταριστό κρουασάν, ένα μοσχοβολιστό bun με κανέλα ή προζυμένιο ψωμί, κάνε στον εαυτό σου ένα δώρο, με μια στάση στο Kora Bakery.

Δημιουργικό παιδί των Ιάνθη Μιχαλάκη και Μαρία Αλαφούζου, το Kora Bakery είναι ο φούρνος για τον οποίο όλοι μιλούν, αλλά και το απόλυτο success story γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Αν και άνοιξε εν μέσω πανδημίας, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021, κατάφερε να κάνει αμέσως αισθητή την παρουσία του στον γευστικό χάρτη της Αθήνας. Οι ουρές στην Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου, άρχισαν να σχηματίζονται και σύντομα το Kora Bakery έγινε ο larger than life φούρνος της πόλης.

Η pop πρόσοψη του κτηρίου με το έντονο κίτρινο χρώμα, θυμίζει περισσότερο boutique, παρά φούρνο. Εδώ ωστόσο θα βρεις καθημερινά ψωμί με φυσικό προζύμι και διάφορα είδη αρτοσκευασμάτων – βιεννουαζερί, που θα πάνε τις γευστικές σου αναζητήσεις στην πόλη, σε άλλο επίπεδο.

Η Ιάνθη Μιχαλάκη και η Μαρία Αλαφούζου είναι το girl power του Kora Bakery Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Πώς ακριβώς όμως προέκυψε η δημιουργία του Kora Bakery; Όπως εξηγούν η Ιάνθη και η Μαρία, όλα ήταν θέμα τύχης:

«Η Ιάνθη και εγώ δεν γνωριζόμασταν, αλλά είχαμε μετακομίσει και οι δύο πίσω στην Αθήνα, αφού ζούσαμε στο εξωτερικό, με σκοπό να φτιάξουμε κάτι δικό μας στην Ελλάδα».

«Από τύχη συναντηθήκαμε και εκφράσαμε και οι δύο την επιθυμία μας να ανοίξουμε ένα αρτοποιείο στην Αθήνα, που θα πουλούσε καλό ζυμωτό ψωμί και αρτοσκευάσματα υψηλής ποιότητας».

Μιλώντας για τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει ως γυναίκες, στην επιχειρηματική τους πορεία, η Ιάνθη και η Μαρία, επιμένουν πως τίποτα δεν ήταν αρκετά δύσκολο, για να τις κάνει να εγκαταλείψουν τον στόχο τους για τη δημιουργία του Kora Bakery.

«Στο ξεκίνημα, υπήρξαν περιπτώσεις που μας φέρθηκαν διαφορετικά επειδή ήμασταν γυναίκες. Ωστόσο τίποτα δεν μας εμπόδισε τελικά να πετύχουμε τους στόχους μας».

«Το γεγονός ότι προερχόμασταν από διαφορετικά υπόβαθρα, χωρίς εμπειρία στη διαχείριση μιας επιχείρησης στην Ελλάδα, ήταν μια μεγαλύτερη πρόκληση.

Η βιομηχανία αρτοποιίας εδώ, είναι πολύ σταθερή και επειδή η παραγωγική μας διαδικασία και το επιχειρηματικό μοντέλο ήταν τόσο διαφορετικά από τα υπόλοιπα, η υποδομή που περιβάλλει τη βιομηχανία, δεν λειτούργησε για εμάς. Τις περισσότερες φορές έπρεπε να βρούμε λύσεις από την αρχή».

Η Ιάνθη Μιχαλάκη και η Μαρία Αλαφούζου είναι το girl power του Kora Bakery Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η Ιάνθη και η Μαρία, επιμένουν πως το μυστικό επιτυχίας στη συνεργασία τους, βασίζεται στο σεβασμό, αλλά και στη δέσμευση για πρόοδο και ανάπτυξη. Α! Και φυσικά στο άφθονο χιούμορ.

«Γελάμε πολύ. Οι φορές που γελάμε πιο δύσκολα, είναι μάλλον όταν πρέπει να κλάψουμε. Υπήρχε μια εποχή, που είχε μείνει από τις κατασκευές στο φούρνο, μια επιπλέον τουαλέτα και δεν είχαμε πού να τη βάλουμε. Οπότε τη μεταφέραμε στο γραφείο μας για μερικούς μήνες. Ήταν πολύ αστείο να βλέπεις τις αντιδράσεις των ανθρώπων, όταν σε συναντήσεις που είχαμε, έβλεπαν από το πουθενά μια τουαλέτα στο δωμάτιο».

Το γεγονός επίσης ότι τα ελληνικά, δεν είναι η μητρική γλώσσα της Μαρίας, έχει επίσης χαρίσει, αστείες παρεξηγήσεις με πελάτες του Kora Bakery:

«Έχω κάνει πολλά φροϋδικά ολισθήματα, μιλώντας με πελάτες στο τηλέφωνο. Σκέψου ας πούμε τι κάνει ομοιοκαταληξία με το “Ναι, έχουμε πολύ ψωμί”».

Η Ιάνθη Μιχαλάκη και η Μαρία Αλαφούζου είναι το girl power του Kora Bakery Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Όσο για τη συμβουλή τους στις γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά διστάζουν ή φοβούνται; Τα κορίτσια απαντούν ξεκάθαρα: Απλά να το τολμήσουν.

«Χαρτογράφησε το σχέδιό σου, κάνε μια εκτίμηση των κινδύνων και στη συνέχεια προχώρησε στην εκτέλεση».  

«Μην σπαταλάς το χρόνο σου, βρίσκοντας δικαιολογίες για τους λόγους που δεν μπορείς να κάνεις κάτι».

«Εάν υπάρχουν πραγματικοί περιορισμοί, που δεν μπορείς να ξεπεράσεις, τότε άφησε την ιδέα σου να ξεκουραστεί και σκέψου πρακτικά τί μπορείς να πετύχεις. Μόλις ξεκινήσεις, επανεξέταζε συνεχώς τα λάθη σου, δες πού μπορείς να βελτιωθείς και δούλεψε πάνω σε αυτό. Αναπόφευκτα θα γίνουν λάθη. Όμως με την κατάλληλη προσοχή, σίγουρα θα βρεθείς σε μια καλύτερη θέση στο μέλλον».

Μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμη μια επιχείρηση στην Ελλάδα του σήμερα; Η Ιάνθη και η Μαρία, έχουν τη δική τους πρακτική απάντηση στο ερώτημα, που μάλλον εξηγεί και την επιτυχία τους:

«Χρειάζεται να βλέπεις ρεαλιστικά το πόσο μεγάλη είναι η αγορά σου και πόσα μπορεί να ξοδέψει αυτή η αγορά».

«Μην παίρνεις αποφάσεις με βάση αυτό που υποθέτεις ή επιθυμείς να είναι η πραγματικότητα».

«Αξιολόγησε τις ελλείψεις σου και αντιμετώπισέ τις. Συνεχώς. Να είσαι αυστηρή όσον αφορά τα λογιστικά και τη χρηματοδότησή σου. Όποιο κι αν είναι το προϊόν σου, βεβαιώσου ότι είναι άψογο. Και μην αφήνεις τίποτα στην τύχη».

Πέρα από την girl power συνεργασία τους και την αγάπη τους για το νόστιμο ψωμί, η Μαρία και Ιάνθη, μοιράζονται και τις ίδιες ηθικές αξίες. Βλέπεις, μέρος των εσόδων του Kora Bakery, διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όπως χαρακτηριστικά λένε:

«Όταν βάζαμε τα θεμέλια της επιχείρησής μας, το να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, ήταν επιτακτική ανάγκη. Πρώτα αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που άξιζε να δημιουργηθεί. Μετά έπρεπε να σκεφτούμε πώς να το δημιουργήσουμε, κάνοντας τη λιγότερη δυνατή ζημιά».

Η Ιάνθη Μιχαλάκη και η Μαρία Αλαφούζου είναι το girl power του Kora Bakery Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

«Η προσφορά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, είναι μέρος της αντιμετώπισης των αρνητικών εξωτερικών παραγόντων της δημιουργίας».

«Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας, διασφαλίζει ότι η επιχείρησή μας έχει πολύτιμη θέση στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται».

Η συζήτηση με την Μαρία και την Ιάνθη, αναπόφευκτα έφτασε και στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο ακόμα και σήμερα συχνά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σεξιστικές διακρίσεις. Οι δυο τους, υπογραμμίζουν πως είναι σημαντικό η καθεμία να τις αντιμετωπίζει με τον τρόπο που νιώθει πιο άνετα.

«Είτε αυτό σημαίνει μια επίσημη καταγγελία, είτε να αντιμετωπίσουν απευθείας τον εκάστοτε θύτη στο περιβάλλον εργασίας τους».

Και αν αναρωτιέσαι για τα μελλοντικά σχέδια των δημιουργών του Kora Bakery, θα σε αφήσω με την γλυκιά απάντηση-υπόσχεσή τους:

«Ας πούμε απλώς, ότι θα μας βλέπετε στην Αθήνα».