ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Δέσποινα Καϊσίδου άλλαξε καριέρα στα 50 για όλες μας

Δέσποινα Καϊσίδου

Η Δέσποινα Καϊσίδου είναι 52 ετών και δηλώνει «μητέρα, γυναίκα, επιχειρηματίας και λάτρης του wellness και του mindfullness». Έχει δημιουργήσει το Do Eat, μία επιχείρηση αφιερωμένη στη διατροφή που προέκυψε μέσα από μία δική της εσωτερική ανάγκη. Με το Do Eat η Δέσποινα Καϊσίδου θέλει να σε μάθει να τρως σωστά και να χαρίζεις στον εαυτό σου ότι πιο πολύτιμο μπορείς να αντλήσεις από τη διατροφή σου, τρώγοντας συνειδητά. Πίσω από αυτή την επιχείριση κρύβεται μία πολύ δύσκολη ιστορία και μία πολύ αποφασιστική γυναίκα.

Η Δέσποινα Καϊσίδου είναι επιχειρηματίας εδώ και πολλά χρόνια. Ξεκίνησε από τον κόσμο της αισθητικής, δημιούργησε δύο επιτυχημένα κέντρα αισθητικής ιατρικής και στα 52 της αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της. Η στροφή αυτή όμως, ξεκίνησε από τη ζωή της.

Όλα άλλαξαν για τη Δέσποινα Καϊσίδου όταν η αδερφή της, 6 χρόνια πριν διαγνώστηκε με καρκίνο. Τότε ήταν που αποφάσισε να ερευνήσει τα πάντα γύρω από την τροφή και να δει πώς μπορεί να βοηθήσει τον καθένα αντιμετωπίζοντάς την τροφή ως το απόλυτο φάρμακο. «Επηρεασμένη από τις αποκαλύψεις για τα 4 λευκά, το αλάτι, την ζάχαρη, το λευκό αλεύρι & τα γαλακτοκομικά (πλην του γιαουρτιού), με δυσκολία στην αρχή, ξεκίνησα ένα ταξίδι με βαλίτσα μου τον πόνο και με προορισμό την ζωή. Ένα ταξίδι γεμάτο ενέργεια και ευεξία», γράφει η ίδια στο site της.

Δέσποινα Καϊσίδου Δέσποινα Καϊσίδου

Αναρωτιέμαι πώς κατάφερε η ίδια να μεταβάλει μία τόσο δυνατή, αρνητική εμπειρία, μια τόσο μεγάλη θλίψη, σε κάτι θετικό. «Μεγάλη θλίψη και μεγάλος φόβος θα προσθέσω. Και ο φόβος ξέρετε τι κάνει. Σε ακινητοποιεί. Διαστρεβλώνει την αλήθεια και σε κάνει δέσμιο ενός φαύλου κύκλου, μάταιου και απαισιόδοξου. Κι όταν η θλίψη σιγά σιγά, ας πούμε, παίρνει μια πιο οικεία μορφή, είναι τότε που σκέφτεσαι “δεν θέλω αυτό να συμβεί σε κανέναν”. Πώς θα μειώσω τις πιθανότητες να μη συμβεί;», εξηγεί, μιλώντας στο LadyLike η Δέσποινα Καϊσίδου

«Και κάπως έτσι, όχι εύκολα, γεννιέται από τη θλίψη η ελπίδα».

Κάτι που ξεκίνησε σαν ατομική ανάγκη έπειτα απευθύνθηκε στο κοινό. «Γίνεσαι μέρος του όλου. Το πρόβλημά μου έγινε έναυσμα για καλύτερη και σωστότερη ποιότητα ζωής και υγείας για μένα και τους γύρω μου. Νιώθω ότι προσφέρω στο σύνολο με το Do Eat», σημειώνει μιλώντας στο LadyLike. Ο στόχος της άλλωστε παραμένει το να μυήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί σε αυτό το είδος της διατροφής που ακολουθεί για να νιώθουν κι αυτοί την αλλαγή στο σώμα τους και την υγεία τους. Και παρεμπιπτόντως να έχουν έτοιμα, στην πόρτα τους, όλα τα γεύματα της ημέρας τους, ανάλογα με το πλάνο διατροφής ταιριάζει σε αυτούς.

Αυτός ο τρόπος διατροφής απαιτεί πειθαρχία. Μία πειθαρχία που πιστεύω ότι κατακτιέται δύσκολα. Αυτά τα 4 λευκά που περιγράφει μου φαίνεται βουνό να βγουν από τη διατροφή μου και δεν ξέρω πόσο εύκολο ήταν για εκείνη να ακολουθήσει πιστά τη μέθοδο που δημιούργησε. «Δεν θα το έλεγα δυσκολία, θα το έλεγα challenge. Ήταν η απόφαση να βγουν τελείως και ολοκληρωτικά τα 4 λευκά από την διατροφή μου. Δηλαδή η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι, το αλάτι και τα γαλακτομικά (πλην του γιαουρτιού και του cottage για τα προβιοτικά τους). Χαριτολογώντας τα λέω “σκουπίδια”. Το στοίχημα δεν ήταν δύσκολο, ειλικρινά», σημείωνει.

Δέσποινα Καϊσίδου Δέσποινα Καϊσίδου

«Ίσως η πρώτη εβδομάδα. Δεν συγκρίνεται δηλαδή με την διακοπή καπνίσματος, αν μπορούσα να φέρω σε αντιπαραβολή μια άλλου τύπου διακοπή. Ειδικά, με τα αποτελέσματα που νιώθεις αμέσως και την τέλεια γεύση που δεν στερείσαι. Από εκεί κι έπειτα είναι λογικό και επόμενο όλος αυτός ο τρόπος ζωής να έρθει και να ζυμωθεί με κάθε λεπτομέρεια με την διατροφολόγο μου, την Έλενα Κούβδου MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του ειδικού Γενικού Ιατρού Δημητρίου Κούβελα και το υψηλής ποιότητας γαστρονομικό catering Golden Catering», σημείωνει αναφερόμενοι στους συνεργάτες της στο Do Eat.

Ο τρόπος ζωής της έγινε επιχείρηση το 2021, επειδή η Δέσποινα Καϊσίδου είδε τι μπορούσε αυτός ο νέος τρόπος ζωής και διατροφής να κάνει για εκείνη. Αυτό ήταν το έναυσμα για να σκεφτεί να κάνει τη ζωή της επιχειρηματική δραστηριότητα. «Ξεκάθαρα το ότι αυτή την διατροφή την έκανα μόνη μου για χρόνια. Και έβλεπα τα αποτελέσματα. Και στο σωματικό βάρος (φανταστείτε -22 κιλά) αλλά και στο πώς ένιωθα. Για αυτό λέμε για το Do Eat, πως με τα γεύματά μας “θα δεις και θα αισθανθείς τη διαφορά στο σώμα σου”», εξηγεί η ίδια.

Για εκείνη και το Do Eat το θέμα δεν είναι η εικόνα αλλά η αίσθηση της ευεξίας. «Το θέμα δεν είναι πως θα χάσεις απλώς Χ κιλά. Ποτέ δεν ήταν αυτό το θέμα για το Do Eat», λέει η Δέσποινα Καϊσίδου και προσθέτει: «Αλλά η αίσθηση του αληθινά υγιούς σώματος και πνεύματος. Χωρίς να στερούμαστε, το ότι κάνουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας. Όταν λοιπόν είσαι αφοσιωμένος σε αυτόν τον τρόπο ζωής και αισθάνεσαι υγεία και ευεξία αποτελεί φυσική εξέλιξη τέτοια αφοσίωση να την περάσεις στην επιχείρησή σου. Το γιατί είναι επιτυχημένη θα σας εξηγήσω παρακάτω», σημειώνει.

Για τη Δέσποινα Καϊσίδου η στροφή στην καριέρα της έγινε μετά τα 50. Η εμπειρία ζωής μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα ή μήπως τελικά αντιμετωπίζεις περιορισμούς που μπορεί ποτέ να μην είχες σκεφτεί; Για εκείνη ο δρόμος που διένυσε την έφερε σωστά στο σήμερα. Και «Θα ακουστεί κλισέ», όπως λέει, αλλά «όταν πιστέψεις σε κάτι και το αγαπάς, θα πετύχει. 100%».

«Προσέξτε όμως. Αυτό που πιστεύεις μπορεί να αλλάζει στην διάρκεια της ζωής σου».

«Αν μου έλεγε κάποιος πριν 10 χρόνια, ενώ κάθομαι στο (επιτυχημένο κι αυτό) γραφείο της κλινικής αισθητικής δερματολογία, πως σήμερα θα είχα το Do Eat, την επιχείρησή μου που κυριολεκτικά λατρεύω, δεν θα το πίστευα», συμπληρώνει.

Δέσποινα Καϊσίδου Δέσποινα Καϊσίδου

Αυτή η αγάπη είναι που σβήνει και τον παράγοντα «χρόνο» από την εξίσωση. «Τι είναι αυτό με το οποίο ασχολείσαι που σε κάνει να “χάνεσαι” και να μη μετράει ο χρόνος; Με αυτό πρέπει να ασχοληθείς. Σε αυτό θα δώσεις απόλυτη αγάπη και αφοσίωση. Όποια κι αν είναι η ηλικία σου. Μπορείς να αλλάξεις καριέρες και μια και δύο και τρεις φορές στη ζωή σου. Μπορεί και όχι. Απαραίτητο είναι να θες να είσαι από πάνω. Δεν εννοώ να κάνεις micromanagement. Eννοώ το να δίνεις πρώτος τον βηματισμό. Και μετά να ακολουθούν οι συνεργάτες σου. Βάσει αυτών, καταλαβαίνετε πως η ηλικία είναι irrelevant», εξηγεί η Δέσποινα Καϊσίδου.

Επισημαίνω ότι για εκείνη δεν έπαψε ποτέ να είναι προσωπική υπόθεση και το επιβεβαιώνει. «Όπως καταλαβαίνετε, σαν Δέσποινα Καϊσίδου, δεν έφτιαξα απλώς μια επιχείρηση», μου λέει.

«Δεν είδα ένα gap στη αγορά επιχειρηματικά και την άνοδο του wellness σαν ευκαιρία και δύο ανταγωνιστές σαν threats και είπα να μπω σαν παίκτης. Όχι. Eίμαι η επιχείρηση»

«Και μην παρεξηγηθώ, δεν το λέω ναρκισσιστικά, αλλά το αντίθετο, για να σας τονίσω την αγάπη για το Do Eat, που έγινε επιχείρηση επειδή το ζητήσατε», δηλώνει αναφερόμενη στον κόσμο που ζητούσε από την ίδια να της μάθει πώς να ακολουθεί τον δικό της τρόπο ζωής.

Η Δέσποινα Καϊσίδου συστήνεται με τους πολλαπλούς της ρόλους σε πρώτο πλάνο στο site της. Και καταφέρνει να καλύπτει τους πολλαπλούς αυτούς ρόλους χωρίς να βαρυγκομά. Γιατί κάνει πράγματα που αγαπά και πιστεύει κάθε μέρα. «Είναι όπως το μονόπλευρο φλερτ. Που βρίσκεις δικαιολογίες όταν κάποι@ δεν προλαβαίνει να σε δει και το συμμερίζεσαι στο μυαλό σου;– “θα έχει πολύ δουλειά”, “θα είναι πολύ κουρασμέν@”. Δεν είναι όμως έτσι, και μην απογοητεύεστε. Χρόνο βρίσκεις για τις προτεραιότητές σου. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ως εκ τούτου, μόνο εύκολο μου φαίνεται», περιγράφει στο LadyLike.

«Την υγεία μου και την ευεξία μου, μου τα καλύπτουν η Do Eat διατροφή και η γυμναστική μου. Και μένει χρόνος και για τα παιδιά μου και για την προσωπική μου ζωή», συμπληρώνει.

«Εμείς ορίζουμε τη ζωή μας, το παρόν και το μέλλον μας. Είμαστε οι επιλογές μας. Κι άλλο αδιαμφισβήτητο κλισέ ε; Αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

Ακούγοντας τα λόγια της δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πόσο το mindfullness επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής της. Η Δέσποινα Καϊσίδου έχει καταφέρει να κάνει κάτι που μοιάζει παράξενο αν έχεις συνηθίσει να «γκρινιάζεις» για κάθε δυσκολία και εμπόδιο της ζωής σου. Έχει καταφέρει να ζει κάνοντας αυτό που αγαπά, να νιώθει ότι προσφέρει στο σύνολο, να διοικεί μία επιτυχημένη επιχείρηση και να το κάνει απλά με το να είναι ο εαυτός της, χωρίς να περιορίζεται από ηλικίες, χρόνους και αριθμούς.

Δέσποινα Καϊσίδου

Αν κάποια γυναίκα μπορεί να μοιραστεί μία συμβουλή για όσες από εμάς θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, αυτή είναι εκείνη.

«Αν είναι τίμιες, ειλικρινείς και “δουλευταρούδες” για να το πούμε λαϊκά, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Αν δεν θέλουν να είναι από πάνω και να δείχνουν εκείνες πρώτες τον δρόμο και μετά οι συνεργάτες τους, καλύτερα να αποφύγουν ευθύς εξαρχής την δική τους επιχείρηση. Τους εύχομαι όμως καλή τύχη. Αν υπάρχει κάτι με το οποίο ασχολούνται και δεν υπάρχει ρολόι και deadline για αυτό στον ορίζοντα, να το σκεφτούν σε βάθος. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουν.

Και μην ακούσω ότι σας προτείνω να κάνετε το hobby σας επάγγελμα και δεν θα δουλέψετε ούτε μια ώρα στη ζωή σας. Δεν ισχύει αυτό. Θα δουλέψετε πολύ. Αλλά κάθε Δευτέρα, θα είναι σαν Παρασκευή. Με ενέργεια και ικανοποίηση», καταλήγει.

*Περισσότερα για το Do Eat μπορείς να μάθεις στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, εδώ και στο προφίλ της Δέσποινας Καϊσίδου στο Instagram, εδώ.