ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ίρις Ντεπόρτου πιστεύει στον ρομαντισμό του χειροποίητου παπουτσιού

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Όταν τα πράγματα γύρω σου είναι όμοια σε υπερβολικό βαθμό τότε η ανάγκη για διαφοροποίηση μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Στο κομμάτι της μόδας συμβαίνει αρκετά και σίγουρα η βιομηχανία του fast fashion δεν βοηθάει καθόλου. Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι να διαφέρεις. Για τους ρομαντικούς αυτοί οι τρόποι είναι η αναζήτηση βιώσιμων brands, vintage κομματιών, η αξιοποίηση ρούχων από τις ντουλάπες γονιών ή παππούδων και η στροφή προς το χειροποίητο αξεσουάρ.

Το τελευταίο, θα λέγαμε, είναι μια φωτεινή δίοδος. Όχι μόνο γιατί συνεχίζεται η υπέροχη τέχνη της υποδηματοποιίας αλλά κυρίως γιατί μέσω αυτού μπαίνεις στη φιλοσοφία του less is more. Επενδύεις, δηλαδή, σε λίγα και καλά. Η Ίρις Ντεπόρτου, σχεδιάστρια υποδημάτων του Iride De Portu, έχει κάποιους καλούς λόγους ώστε να μας πείσει να επενδύσουμε σε ένα χειροποίητο παπούτσι. Ένα πρωί Τετάρτης τη συνάντησα στο showroom της στου Ψυρρή όπου μιλήσαμε για το επιτυχημένο brand της το οποίο σήμερα μετράει 7 χρόνια.

Η Ίρις Ντεπόρτου ήξερε από την εφηβεία της ότι ήθελε να γίνει σχεδιάστρια. Μετά τις σπουδές της στο Fashion Design στο Λονδίνο και στο Μιλάνο έκανε την πρακτική της στον οίκο Costume National, στο πλευρό της Christina Puddu. Όπως λέει και η ίδια, ήταν εκείνη που «ξεκλείδωσε» το ενδιαφέρον της για το παπούτσι και το αξεσουάρ. Κάπως έτσι, επέλεξε να εξειδικευθεί στην υποδηματοποιία, μαθαίνοντας τόσο τον σχεδιασμό όσο και την κατασκευή. Ακολουθούν τα δικά της λόγια.

«Το brand μετράει 7 χρόνια, η ενασχόληση μου με την υποδηματοποιία 12 και η επιθυμία μου να γίνω σχεδιάστρια ξεκινάει από την εφηβεία. Αυτό που μέχρι τώρα έχω αποκομίσει σχετίζεται με την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, την ενίσχυση του οράματος μου και την αντοχή μου για τη συνέχεια.

Η ανάγκη να δημιουργώ ταυτίζεται με την ύπαρξή μου. Η δυνατότητα να σχεδιάζω και στη συνέχεια να δίνω στο δέρμα μορφή, σχήμα, να πραγματοποιώ κάτι που εξυπηρετεί καθημερινή ανάγκη και επιπλέον αισθητική ικανοποίηση είναι σημαντικό για μένα. Στην πορεία αυτή χρειάστηκε να καλλιεργήσω την υπομονή μου και την διορατικότητα μου. Γιατί η κάθε συλλογή σχεδιάζεται έξι μήνες πριν να βγει στην αγορά. Επομένως η γνώμη τού αγοραστή φτάνει σε μένα πολύ αργότερα».

«Σαν δημιουργός πάντα αναμένω με λαχτάρα την ανταπόκριση τού κόσμου και έτσι χρειάστηκε να καλλιεργήσω υπομονή».

«Η κατασκευή χειροποίητων παπουτσιών είναι δύσκολη. Απαιτεί ακρίβεια στο σχεδιασμό για να υπάρξει άρτιο αποτέλεσμα και σωστή εφαρμογή. Κάθε είδος παπουτσιού έχει συγκεκριμένα στάδια, με πιο απαιτητικό εκείνο της προετοιμασίας κάθε σταδίου, όπως της επιλογής υλικών, χρωμάτων, την συναρμολόγηση αυτών πριν το ράψιμο κλπ. Όλη η διαδικασία είναι χρονοβόρα και κάθε παπούτσι έχει τους δικούς του χρόνους, τεχνικές και μυστικά.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Αξίζει να επενδύσουμε σε ένα χειροποίητο σχέδιο για τον ρομαντικό λόγο του να πάμε κόντρα στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μέσω των οποίων συχνά υποστηρίζουμε το ευτελές και εφήμερο. Άρα δεν επενδύουμε στην ποιότητα και τη διάρκεια. Για λόγους υγιεινής, διότι ένα χειροποίητο παπούτσι δεν είναι μόνο σωστό για την ανατομία αλλά και την υγεία μας αφού έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας.

Για οικολογικούς και ηθικούς λόγους μιας που όλοι πλέον γνωρίζουμε το κακό της υπερκατανάλωσης και τις απάνθρωπες συνθήκες που δουλεύουν οι άνθρωποι πίσω από τα fast fashion brands. Τα χειροποίητα δερμάτινα παπούτσια ομορφαίνουν με το πέρασμα του χρόνου και μας αποζημιώνουν με την αντοχή τους.

«Να προσέχουμε πάντα να αγοράζουμε το σωστό μέγεθος. Ένα πολύ στενό παπούτσι μπορεί να καταστρέψει το πόδι μας. Ρωτήστε τις γιαγιάδες σας».

«Μου αρέσει να πειραματίζομαι πάρα πολύ με υλικά που έχουν διαφορετικές συμπεριφορές ακόμα και αν αυτό σημαίνει διπλάσιο χρόνο στην έρευνα και την εφαρμογή τους. Χωρίς βέβαια να αποχωρίζομαι το κυρίαρχο υλικό μου που είναι το δέρμα. Τελευταία μου αρέσει το τζιν ύφασμα και εδώ και 2-3 καλοκαιρινές σεζόν η ψάθα.

Tο προσωπικό μου στιλ ακολουθεί την βαθιά μου πεποίθηση ότι διαχρονικά, always with a twist, κομμάτια βοηθούν μια γκαρνταρόμπα να είναι λειτουργική. Θέλω τα αξεσουάρ μου να είναι σύγχρονα όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από την αγορά τους. Άλλωστε το sustainability είναι ένα φλέγον ζήτημα της εποχής, το οποίο πρέπει όλοι να λαμβάνουμε υπόψη. Εγώ επενδύω στην ποιότητα, υποστηρίζω νέους σχεδιαστές και αποφεύγω τα fast fashion brands.

Δεν νιώθω να ακολουθώ θεματολογικές ενότητες για τις κολεξιόν μου. Παρακολουθώ συστηματικά τις τάσεις, ταξιδεύω για τη δουλειά μου και αφομοιώνω τα στοιχεία που με ενδιαφέρουν. Αν και κρατώ πολύ συχνά σχέδια στο σημειωματάριο μου (sketchbook) διαπιστώνω ότι στην πορεία της κατασκευής εξελίσσονται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Συνεπώς η έμπνευση δεν σταματά ποτέ».

«Θαυμάζω τους νέους designers που τολμούν, δουλεύουν σκληρά και έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό στο χώρο».

«Ήταν μεγάλη πρόκληση αλλά ευτυχώς είχα την υποστήριξη της οικογένειας μου και ανθρώπων που γνώρισα στην πορεία και πίστεψαν ότι αξίζει να με υποστηρίξουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Για μένα χτίζεται με δουλειά, πολλή δουλειά και αφοσίωση σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Με συνεχή επαγρύπνηση και φροντίδα ώστε να ετοιμαστεί η κάθε συλλογή στις προδιαγραφές που έχω βάλει από την αρχή. Όσον αφορά την γυναικεία επιχειρηματικότητα στον χώρο της μόδας υπάρχει μία “ανοιχτότητα” στις αντιλήψεις εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο διακρίνω τελευταία και στον κλάδο της υποδηματοποιίας.

Ίρις Ντεπόρτου Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Ίρις Ντεπόρτου Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

«Με εξαντλεί και με εξουθενώνει αλλά ανατροφοδοτούμαι κάθε νέα μέρα γιατί αυτό αγαπώ».

«Στη σημερινή εποχή η γκάμα των διαθέσιμων προτάσεων είναι μεγάλη, η αποδοχή των αθλητικών παπουτσιών ακόμα και στον εργασιακό χώρο δεδομένη. Γι’ αυτό προτείνω στον καθένα και την κάθε μια να ανακαλύψει το προσωπικό του/της στιλ.

Θα ήθελα με κάποιο τρόπο ίσως με διάφορα pop up shops ή events να βρεθώ πιο κοντά σε νέες περιοχές της Αθήνας ή και σε πόλεις του εξωτερικού έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία το κοινό μου ή και το εν δυνάμει κοινό μου να δει τα προϊόντα από κοντά. Το διαδικτυακό εμπόριο είναι το μέλλον αναμφίβολα, αλλά πιστεύω ακόμα στην δια ζώσης επαφή».

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

IRIDE DE PORTU Παλλάδος 23-24, Ψυρρή