ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Για τη σχεδιάστρια Ιουλία Βασιλάκη τα ρούχα είναι ένα μέσο αυτοέκφρασης

Φοίβη Παπαϊωάνου

Γενικά, πιστεύω στην σκληρή δουλειά. Σε ό,τι κι αν κάνεις, το να μάθεις το είδος της δουλειάς σου είναι σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να είσαι γραμματέας και να βρεις τρόπο να αυξήσεις τα organizational skills σου. Μπορεί να γράφεις για μόδα και να διαβάζεις και να μαθαίνεις συνέχεια γι’ αυτή και την ιστορία της. Μπορεί να είσαι σχεδιάστρια μόδας και να δουλεύεις ξανά και ξανά στο ίδιο ρούχο, μέχρι να το τελειοποιήσεις. Αυτό είναι το μόνο που «ζητάω» από τους Έλληνες δημιουργούς που ασχολούνται με το ένδυμα.

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αναζητάω από αυτούς (στο περιορισμένο εύρος μεγεθών είναι εκεί που τα «χαλάμε»). Αλλά, πιστεύω πολύ στο ότι αν δουλεύεις σκληρά, το αποτέλεσμα πάντα θα σε δικαιώσει. Το είχε πει και ο αείμνηστος Andre Leon Talley. «Η μόδα δεν είναι τέχνη. Η μόδα είναι δουλειά, είναι σκληρή, δεν είναι glamorous». Στα μάτια μου, λοιπόν, η Ιουλία Βασιλάκη είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Ή σωστότερα, είναι μια τέτοια σχεδιάστρια.

Η Ιουλία Βασιλάκη ήξερε ότι πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να μάθεις το ένδυμα. Από το πώς κόβεται και ράβεται ένα ύφασμα, στο πώς το χρησιμοποιείς έξυπνα και βιώσιμα μέχρι και στο απόλυτα δημιουργικό κομμάτι του σχεδιασμού των δικών της prints. Ξέρεις, δεν είναι εύκολη υπόθεση όλο αυτό. Ειδικά, όταν είσαι ένα ελληνικό fashion brand που ξεκινάει τώρα.

Η Ιουλία Βασιλάκη σχεδιάζει ρούχα που σε βοηθάνε να εκφράσεις τον αυθεντικό σου εαυτό

Η Ιουλία Βασιλάκη βρίσκεται στα 3 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσης του brand της, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για καταφέρνει να κάνει τόσα πολλά από μόνη της. Το να σχεδιάζεις ρούχα made-to-order (η επιτομή του slow fashion που δίνει άλλη αξία στο ένδυμα, αν θες τη γνώμη μου). Το να σκέφτεσαι το επόμενο concept, στο να χρησιμοποιείς φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα και να διατηρείς ένα σταθερό πελατολόγιο μέσα από διαχρονικά κομμάτια είναι όλο πολύ δύσκολο να το κάνει κανείς. Πόσο μάλλον, ένα νεοσύστατο fashion brand σε μια χώρα χωρίς πόρους (ούτε στο sustainability, ούτε στην επιχειρηματικότητα) που σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου. Θέλει, λοιπόν, σκληρή δουλειά για να πετύχεις και η Ιουλία Βασιλάκη, δεν τη φοβάται.

Αγαπάει τη γυναίκα, θέλει να εκφράζεται μέσα από τα ρούχα που φοράει και να νιώθει όπως θέλει η καθεμία από εμάς να νιώσει. Η Ιουλία Βασιλάκη σού «δίνει» το ελεύθερο να είσαι όπως και όποια θέλεις να είσαι. Δεν είναι θαυμάσιο αυτό; Όταν άλλοι προσπαθούν να σου πουλήσουν μια συγκεκριμένη αισθητική, υπάρχουν δημιουργοί σαν την Ιουλία Βασιλάκη που σου «επιτρέπουν» να είσαι ο εαυτός σου μέσα από τα ρούχα σου. Υπάρχει κάτι το καθησυχαστικό σε αυτό αλλά και κάτι το exciting ταυτόχρονα, γιατί υπάρχει χώρος για πειραματισμό μέσα από τα ρούχα μας. Η Ιουλία Βασιλάκη μάς τα προσφέρει όλα αυτά, μέσα από τα ρούχα της.

Μίλησα, λοιπόν, μαζί της και σού συστήνω τη νέα αυτή σχεδιάστρια που στηρίζει την αυτοέκφραση μέσα από τα ρούχα. Έτσι μπορείς να μάθεις καλύτερα τη διαδικασία πίσω από τη δημιουργία των ρούχων της και να εκτιμήσεις τη σκληρή δουλειά αλλά και την άγαπη της για τον σχεδιασμό ρούχων.

– Ας σε γνωρίσουμε καλύτερα. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το σχέδιο μόδας;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε η ενασχόληση με τη μόδα και το styling. Αγαπούσα τα όμορφα υφάσματα και υπήρχε μέσα μου η περιέργεια για το πώς κατασκευάζεται ένα ρούχο. Για χρόνια λοιπόν, είχα στο μυαλό μου να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα σχεδίου μόδας και πατρόν. Καθώς η ενασχόληση μου με το μαρκετινγκ και τις πωλήσεις ως κανονική δουλειά μου άφηναν περιορισμένο χρόνο, επέλεξα να παρακολουθήσω κάποια ευέλικτα μαθήματα πατρόν και σχεδίου. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μετά από δύο χρόνια και πολλές ώρες ενασχόλησης με σχέδια, υφάσματα, πατρόν και κούκλες ραπτικής αποφάσισα να δημιουργήσω την πρώτη μου συλλογή.

– Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο ένδυμα;

Το ένδυμα είναι ο τρόπος μας να εκφραστούμε προς τα έξω. Να δείξουμε τη διάθεσή μας. Είναι επίσης, όλη η προσωπικότητά μας που αποτυπώνεται στο στιλ του καθένα από εμάς.

Η δημιουργία ενός ενδύματος είναι τέχνη

Το σχέδιο, το πατρόν, το ύφασμα, εχουν κάτι σαν μια ερωτική σχέση μεταξύ τους, που αν πετύχει, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Το ρούχο που φαντάζεσαι στο μυαλό σου χρειάζεται εκτός από το σωστό πατρόν και το σωστό ύφασμα. Η ενασχόληση με όλο αυτό το δημιουργικό κομμάτι από την αρχή μέχρι το τέλος, μαζί με την ικανοποίηση που σου δίνει η γυναίκα που επιλέγει ένα δικό σου σχέδιο, με έκαναν να αγαπήσω όλες τις πτυχές του σχεδιασμού.

– Υπάρχει ένα μίνιμαλ ύφος στα ρούχα σου που συνδυάζεται όμορφα με τις διαχρονικές γραμμές. Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτό το ύφος σαν σχεδιάστρια; Ποιες ήταν οι αναφορές και επιρροές σου;

Το brand Ioulia Vasilaki ακολουθεί μία μίνιμαλ αισθητική με αφαιρετικό χαρακτήρα, που αγαπά το παρελθόν και τις διαχρονικές γραμμές. Όσον αφορά τις επιρροές μου αφήνω τον εαυτο μου αρκετά ελεύθερο. Η επαφή με τη γυναίκα που αγοράζει τις δημιουργίες μου, η μουσική, οι παλιές ταινίες, τα ταξίδια, και η τέχνη σε κάθε της μορφή είναι βιώματα που εξωτερικεύονται αβίαστα μέσα από την δουλειά μου. Εμπνέομαι από το πώς νιώθω εγώ τώρα, τι βιώνουμε τώρα, πως νιώθει η γενιά μου και γενικά, εκφράζομαι βιωματικά. Ακολουθώ τη σύγχρονη γυναίκα που θέλει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα, με δημιουργίες που συνδυάζουν δυναμισμό και θηλυκότητα με ρετρό και διαχρονικά στοιχεία.

 

– Μίλησέ μου για το sustainability. Σαν σχεδιάστρια που χρησιμοποιεί φυσικά υφάσματα πόσο εύκολο είναι για τα ελληνικά brands (μικρά ή μεγάλα) να δημιουργήσουν sustainable ρούχα; 

Ένα sustainable brand σημαίνει ότι δημιουργεί ρούχα με τέτοιο τρόπο που δείχνει σεβασμό στην ανθρωπότητα και το περιβάλλον, και στόχος του είναι να έχει ένα σύστημα που να λειτουργεί χωρίς να αφήνει αρνητικό αποτύπωμα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βοηθήσουμε να στραφεί η μόδα προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι που βέβαια είναι πιο εύκολο για brands που έχουν πρόσβαση σε νέα υλικά και τεχνολογίες. Πολλά υλικά έχουν έρθει για να αντικαταστήσουν το δέρμα, το πλαστικο κι άλλες ύλες που η παραγωγή τους επιβαρύνει το περιβάλλον.

Πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον της μόδας και θέλω να ελπίζω πως στα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες θα χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες ή αναγεννημένες ίνες, κλιμακώνοντας την κυκλική καινοτομία. Αυτό μάλλον θα είναι και το νέο επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο θα βασιστεί η βιομηχανία της μόδας, σχετικά με την κατασκευή, την πώληση και την επαναδιάθεση των ρούχων, αντί να καταλήγουν σε υγειονομική ταφή αποβλήτων.

Ως μια μικρή επιχείρηση που βρίσκεται στην αρχή της, σε μία χώρα με περιορισμένες επιλογές ως προς την αγορά φιλικών προς το περιβάλλον υφασμάτων, προσπαθώ να στρέφομαι προς αυτήν την κατεύθυνση όσο περισσότερο μπορώ. Επιλέγω τουλαχιστον το 40 % της συλλογής να είναι από φυσικά υφάσματα, χρησιμοποιώ οικολογική συσκευασία για την αποστολή των δεματων, η παραγωγή είναι ανάλογη με τις παραγγελίες, έτσι ώστε να μην παράγονται ρούχα που δεν θα χρησιμοποιηθούν και φυσικά γίνεται εξ ολοκληρου στην Ελλάδα.

Σίγουρα απαιτεί θυσίες και πίστη για να μείνεις αφοσιωμένος στο sustainability, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος, οικονομικοί πόροι για δοκιμές νέων υλικών και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας

Σχεδιάζεις τα δικά σου prints. Από που εμπνέεσαι;

Σχεδιάζω prints που εμπνέονται από την αφηρημένη τέχνη και έργα καλλιτεχνών που υπηρέτησαν την abstract αισθητική. Μου αρέσουν τα σχήματα, οι γραμμές και τα χρωματα που μπλέκονται και δημιουργουν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Επίσης αγαπώ ιδιαίτερα τη ρετρό αισθητική και τα γεωμετρικά prints.

 

– Τι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την ντουλάπα μιας γυναίκας, τώρα το καλοκαίρι;

 

Το καλοκαίρι πρέπει να νιώθουμε χαλαρές και άνετες, χωρίς την πίεση του χρόνου. Χρειαζόμαστε λοιπόν, ένα φόρεμα που να μπορεί να μας συνοδεύσει από το πρωί στην παραλία μέχρι το βράδυ στη βόλτα στο νησί. Ένα φόρεμα σε στιλ κιμονό ή ένα πουκάμισο από φυσικό ύφασμα, είναι ιδανική επιλογή για το νησί και την πόλη.

– Ποιο είναι το επόμενο βήμα σου, σαν σχεδιάστρια;

Στόχος μου για τον 3ο χρόνο της εταιρείας είναι να αναπτύξω το δίκτυο της χονδρικής μου, καθώς και η παρουσία του brand σε e-shop με έλληνες σχεδιαστές. Επίσης θα ήταν σημαντικό βήμα η συνεργασία μου με καταστήματα λιανικής στο εξωτερικό και με showroom που παρουσιάζουν νέους σχεδιαστές.

Τα ρουχα μας θα τα βρείτε στο showroom καθώς και στο ηλεκτρονικό μάς κατάστημα. Μπορούμε να καλύψουμε και συγκεκριμένες ανάγκες σε μεγέθη, με custom σχέδια για ιδιαίτερες περιστάσεις. Απλά κανονίστε μαζί μας ένα ραντεβού για να συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε αυτό που σας ταιριάζει.

Πληροφορίες

Site: iouliavasilaki.com

IG: @ioulia_vasilaki

Showroom: Λεωφ. Κηφισίας 230, Κηφισιά