MINDHERBUSINESS

Για τη Χρυσάνθη Γκούρου το να ανοίξει το fashion hub Aiki Diounot εν καιρώ πανδημίας, ήταν μια τρέλα

Θοδωρής Μάρκου

Όταν διάβασα πρώτη φορά για το Aiki Diounot, δεν θα σου κρύψω ότι είχα αμφιβολίες. Γνωστή στο να κριτικάρω την έλλειψη έμπνευσης που προσωπικά μου προσφέρει η ελληνική μόδα και η κατά συρροή, τάχα μου «εναλλακτικότητα» των ελληνικών brands που ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια τελευταία, υποσχόμενα «διαφορετικότητα», χωρίς στην πραγματικότητα να τη στηρίζουν, έκρινα. Έκρινα λανθασμένα, γιατί πίστευα ότι το Aiki Diounot ήταν ένα ακόμη ελληνικό fashion brand.

Το Aiki Diounot δεν είναι ένα ακόμη ελληνικό fashion brand

Θα μου πεις, πού είναι το κακό με αυτό; Είναι καλό το γεγονός ότι υπάρχουν Έλληνες δημιουργοί, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους κοινωνικά καιρούς, της ανθρώπινης ανισότητας, της ακρίβειας, της πανδημίας κ.ο.κ., που βρίσκουν τρόπους να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα. Πού είναι όμως, το δικό μου όραμα; Αυτό με το οποίο μπορώ να ταυτιστώ μέσω αυτών των brands; Αυτό που θα με κάνει να νιώθω περήφανη κάθε φορά που φοράω τη δημιουργία ενός/μιας Έλληνα/ίδας designer. Κάποιου/ας που καταλαβαίνει τη γυναίκα, άνδρα ή οποιαδήποτε περσόνα του σήμερα; Πιστεύω, λοιπόν, ότι σε αυτό, το Aiki Diounot κερδίζει. Τσεκάρει όλα τα κουτάκια. Και νομίζω ότι ο λόγος είναι απλός: Δεν είναι ένα fashion brand μόδας. Όχι με την παραδοσιακή έννοια. Και, trust and believe, οτιδήποτε «σπάει» την παράδοση, ειδικά στην τόσο παραδοσιακή ελληνική μόδα, εγώ είμαι φαν. Και θα είμαι πάντα φαν.

Το Aiki Diounot, λοιπόν, δεν είναι ένα απλό fashion brand, αλλά ένα fashion hub (παρακάτω θα μάθεις αναλυτικά περισσότερα γι’ αυτό). Είναι το μοναδικό, fashion hub που έχει ιδρύσει η Χρυσάνθη Γκούρου. Μια νέα γυναίκα με «εναλλακτικό» όραμα. Δεν ήθελε ένα απλό brand ρούχων. Ήθελε να στηρίξει όμως, τους εγχώριους και νέους δημιουργούς, που αντίθετα με άλλους, δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα από μόνοι τους. Κάπως έτσι, προέκυψε το Aiki Diounot που, κατ’ εμέ, γιορτάζει την ελληνική μόδα με τον σωστότερο τρόπο. Προτρέποντας νέους δημιουργούς να εκφραστούν. Έκρινα λανθασμένα, λοιπόν, στην αρχή. Η Χρυσάνθη Γκούρου με έκανε να έχω και πάλι ελπίδα για την ελληνική μόδα. Ελπίζω να συνεχίσω να αποδεικνύομαι λάθος, όσον αφορά τη μόδα, για τους σωστούς λόγους.

– Πριν πούμε το οτιδήποτε, θέλω να εξηγήσεις στο αναγνωστικό μας κοινό, τι ακριβώς είναι το Aiki Diounot.

Το Aiki Diounot είναι ό,τι πιο φρέσκο στην Ελληνική μόδα. Ένα brand που ακολουθεί ένα πολύ πρωτότυπο concept μιας και βρίσκει νέους σχεδιαστές και κυκλοφορεί την πρώτη τους συλλογή με την υπογραφή τους x Aiki Diounot. Έτσι κάθε σεζόν παρουσιάζουμε συλλογές καινούργιων σχεδιαστών με νέα έμπνευση και διαφορετικά στιλ.

– Τώρα που το λύσαμε αυτό, θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: Πρέπει να λατρεύεις τα λογοπαίγνια για να ονομάσεις έτσι το “fashion hub” σου, ε; Επίσης, θα ήθελα να μου πεις πώς καταλήξεις σε αυτό το έξυπνο όνομα, που, κατά τη γνώμη μου, σου «μένει».

To Aiki Diounot λοιπόν, για όποιον δεν το ξέρει ακόμα, είναι μια άλλη γραφή της φράσης – I kid you not – δεν σε κοροϊδεύω! Γιατί ακριβώς οι νέοι Έλληνες σχεδιαστές δεν αστειεύονται!

Το όνομα είναι απόρροια της αστείρευτης και to the point έμπνευσης του branding consultant, Γιώργου Γαρεφαλάκη, που δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά! Διαβάζει τη σκέψη σου και την επιθυμία σου και τους δίνει όνομα. Του περιέγραψα το ύφος του brand ως ένα elegant και cool brand, και ήρθε πίσω με το ονοματεπώνυμο ενός Γάλλου couturier που προκύπτει από μια τόσο cool φράση και boom. Αυτό ήταν! Το Aiki Diounot ! #notkidding

– Η σχέση σου με τη μόδα πριν το Aiki Diounot, ποια ήταν;

Εργάζομαι χρόνια στον χώρο κι είχα την τύχη και κάνω έναν κύκλο σε εταιρίες μεγάλες και μικρές, ελληνικές και πολυεθνικές, της fast fashion και luxury μόδας, ώστε να έχω δει αρκετά στο πώς στήνεται μια εταιρία μόδας. Τα τελευταία χρόνια έχω έρθει πολύ κοντά στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που ολοκλήρωσα ουσιαστικά, κάνοντας το δικό μου fashion concept πραγματικότητα.

– Γιατί ένα fashion concept/hub και όχι απλά ένα fashion brand;

Γιατί η μόδα μπορεί να έχει και μια κοινωνική διάσταση. Στο Aiki Diounot εκτός από τις φρέσκες προτάσεις των νέων σχεδιαστών προσφέρουμε χώρο για έκφραση στους  πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες δημιουργούς. Ενώ για τους πιο ρομαντικούς (εμένα δηλαδή -γέλια), την ελπίδα ότι μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τις τέχνες και να έχει μια εναλλακτική καριέρα ακόμα και στην χώρα μας έχοντας καλές προοπτικές.

 

 

 

– Πώς είναι να ξεκινάς μια νέα επιχείρηση στη σύγχρονη Ελλάδα, εν καιρώ πανδημίας;

Τρέλα. Στο λέω τώρα που έχουν μείνει τα απόνερα της πανδημίας και βλέπω τις δυσκολίες σαν ένα βουνό. Ευτυχώς όμως είμαι στην κορυφή του ( ελπίζω ), κι όλα είναι κατηφόρα από εδώ και μπρος.

Ευτυχία Βλάχου

Σύνολο της Κατερίνας Ρήγα

– Με τι κριτήρια επιλέγεις του Έλληνες σχεδιαστές που φιλοξενείς;

Αρχικά ψάχνω συλλογές που να δείχνουν μια προσωπικότητα. Άπαξ και με τραβήξει η πρώτη εικόνα από μια συλλογή, τότε θα συναντήσω αμέσως τον/ην designer και θα μιλήσουμε παραπάνω για την έμπνευση του/της και τις σκέψεις που το/ην οδήγησαν σε αυτό το συγκεκριμένο print. Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από το ρούχο. Αυτό άλλωστε είναι στο DNA του Aiki Diounot. Είναι ένα brand που θέλει να προβάλει ανθρώπους και ιστορίες. Δίνω μεγάλη έμφαση στα υφάσματα και στη ραφή των ρούχων κι αυτό θέλω να είναι το μόνο κοινό και το μόνο αδιαπραγμάτευτο κριτήριο στον σχεδιασμό τους. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την έμπνευση, το concept ή το ύφος των ρούχων.

– Πόσους και ποιους σχεδιαστές φιλοξενείς αυτή τη στιγμή στο Aiki Diounot;

Αυτή τη στιγμή στο Aiki Diounotφιλοξενούμε 4 διαφορετικούς δημιουργούς με τελείως διαφορετική αφετηρία στην έμπνευση των συλλογών. Άρα έχουμε και 4 διαφορετικές συλλογές που μπορούν να προσφέρουν στην καθημερινή γυναίκα, stylish εμφανίσεις για όλες τις ώρες της ημέρα αλλά και βραδινά σετ με ένα twist.

Έτσι, στο Aiki Diounot, θα βρει κανείς ρούχα της Μαρίας Φέστα η οποία συνδυάζει τη μόδα με τις τέχνες, μέσα από prints που εμπνεύστηκε από τα έργα του Γιάννη Μόραλη.

Ευτυχία Βλάχου

Look της Μαρίας Φέστα

Έπειτα, υπάρχει αυτή η «φασαρία» στη δημιουργική σκέψη της Κατερίνας Ρήγα η οποία προσφέρει μια ολοκληρωμένη capsule συλλογή ρούχων που μπορούν να φορεθούν όλη μέρα κάνοντας ένα statement.

Ευτυχία Βλάχου

Συναντάμε επίσης, τα ρούχα της Αγγελίνας Δικεφάλου η οποία υμνεί το γυναικείο σώμα και τις καμπύλες του, με μια body conscious συλλογή με silky super soft υφάσματα.

Ευτυχία Βλάχου

Σετ της Αγγελίνας Δικεφάλου

 

 

Τέλος, η Έλενα Χρήστου μάς δίνει ξανά έναν τόνο αισιοδοξίας δείχνοντας μας πως μια streetwear εμπνευσμένη συλλογή μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις ακόμα και σε night out εκδοχή.

Ευτυχία Βλάχου

Σύνολο της Έλενας Χρήστου

– Τι να περιμένουμε από το Aiki Diounot για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022;

Χρώμα και print, αισιοδοξία και ανεμελιά. Και πολύ, πολύ καλή διάθεση για αγκαλιές και φιλιά, από τη Ρόξυ κυρίως (την σκυλίτσα μου), που θα σας περιμένει στο showroom* του Aiki Diounot να σας υποδεχθεί και να σας γνωρίσει τις καλοκαιρινές μας συλλογές!

– Πώς θα περιέγραφες την ελληνική μόδα με μια φράση;

Συνεχώς εξελισσόμενη! Και είναι πολύ ενθαρρυντικό και inspiring ότι όλο και περισσότεροι σχεδιαστές περνάνε τα ελληνικά σύνορα και στέκονται επάξια στην διεθνή αγορά.

– Από την εμπειρία σου, πιστεύεις ότι οι γυναίκες έχουν αρκετά ενεργό ρόλο στο χώρο της ελληνικής μόδας;

Εξαιρετικά ενεργό! Όλα τα νέα brands με ρούχα κι όλα τα designer’s brands που αυτή τη στιγμή είναι στα top sellers των “boutique”, τα τρέχουν γυναίκες. Οι γυναίκες βέβαια είχαν από πάντα τον κυρίαρχο ρόλο, αφού ακόμα κι οι άντρες σχεδιαστές απευθύνονται και σχεδιάζουν για γυναίκες.

Τώρα, όμως, τολμούν περισσότερο και με την επιχειρηματικότητα. Είναι και κάπως μονόδρομος αυτό βέβαια αν θες να μείνεις στην Ελλάδα , όπως είπαμε. Εδώ δεν έχεις σχεδόν καμία επιλογή σαν designer παρά μόνο να κάνεις κάτι δικό σου. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θέλει να ενισχύσει το Aiki Diounot.

H Xρυσάνθη Γκούρου με την μασκότ του Aiki Diounot, Roxy / Θοδωρής Μάρκου

– Το απόλυτο style icon της καρδιάς σου.

Δεν έχω! Ξενέρωτη απάντηση το ξέρω, αλλά από τότε που τα ρούχα έγιναν δουλειά μου νομίζω ότι παθιάζομαι με διαφορετικές εικόνες κάθε φορά, ανάλογα με τη διάθεσή μου. Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά, και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, ειδικά στη μόδα είναι κάτι που μελετάω συστηματικά λόγω δουλειάς που η έμπνευση προκύπτει από παντού. Ακόμα και στην καθημερινότητα μου, περνάω φάσεις στις οποίες θέλω να φοράω πχ. φτερά κι άλλες, που θέλω να φοράω μόνο τις πιζάμες μου.

 

 

 

– Τι λείπει από το στιλ των Ελληνίδων γυναικών;

Δεν θέλω να κρίνω, για να μην κριθώ (γέλια). Πιστεύω πως όποιος άνθρωπος θα ήθελε να εξελίξει το στιλ του, χρειάζεται αναφορές και εικόνες. Αυτές μας βοηθάνε να δημιουργήσουμε. Οπότε γενικά θα έλεγα ότι χρειάζεται μελέτη και δοκιμές αν κάποιος θέλει να βελτιώσει κάτι στο στιλ του. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι η νέα γενιά των Ελλήνων σχεδιαστών έχει βάλει τις γυναίκες σε μια διαδικασία να ασχοληθούν με το στιλ τους και αυτό μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να έχει.

– Τι είναι τελικά η μόδα (κατά τη γνώμη σου);

Η μόδα είναι τέχνη και έκφραση.

 

Aiki Diounot

Showroom: Πρατίνου 53, Παγκράτι

Instagram: @aikidiounot

Facebook: @aikidiounot