ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έμιλυ Κολιανδρή-Χρήστος Λούλης: Οι 42C, το θέατρο, και πώς άλλαξε η σχέση τους στην καραντίνα

Papadakis Press/ Μιχάλης Αρχοντίδης

Οι Χρήστος Λούλης και Έμιλυ Κολιανδρή βρέθηκαν καλεσμένοι στο podcast Been There Done That της Μίνας Μπιράκου και μίλησαν με αφορμή την νέα σειρά της Cosmote TV, «42C», στην οποία πρωταγωνιστούν.

Το ζευγάρι μίλησε για το εντυπωσιακό σπίτι στην Κέρκυρα, στο οποίο έγιναν τα γυρίσματα της σειράς 42C. Η Έμιλυ Κολιανδρή ανέφερε, «Το σπίτι είναι σαν ρόλος. Νομίζω γι’ αυτό επιλέχθηκε η Κέρκυρα, επειδή δεν ήταν πολύ εύκολο νομίζω σαν location γιατί είναι και μακριά και θα μπορούσε να βρεθεί ένα νησί πιο κοντά στην Αθήνα. Γιατί ποτέ δεν λέγεται μέσα στη σειρά ότι είμαστε στην Κέρκυρα. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος συγκεκριμένος λόγος, αρκούσε να είναι ένα μέρος με παραλίες και ένα σπίτι. Νομίζω ότι μόλις το είδαμε αυτό το σπίτι… Καταρχάς είναι τόσο κινηματογραφικό όσο φαίνεται. Έκανε ο Σαμιώτης αυτήν την εξαιρετική δουλειά με το σκηνικό δίπλα, με τον κήπο αυτόν με την πέργκολα. Το οικογενειακό τραπέζι το έφτιαξε αυτός, έφερε αγάλματα από την Αθήνα. Το φρόντισε, του έδωσε μία πιο εγκαταλειμμένη, κινηματογραφική μάτια». Ο Χρήστος Λούλης πρόσθεσε, «Αυτό το σπίτι, η ιστορία του είναι φοβερή πάει πίσω στον 15ο αιώνα, και γύρω στον 18ο αιώνα έγινε ένα σεισμός εκτοπίστηκε και έπεσε πάνω στον βράχο. Η αρχοντιά του σπιτιού αυτού ήταν τόσο πασιφανής».

«Είναι μία από τις λίγες σειρές που ασχολείται με αυτό το τραύμα της ελληνικής οικογένειας»

 Η ηθοποιός μίλησε σχετικά με τις εμπειρίες της από την ελληνική οικογένεια: «Εγώ θυμάμαι μία πολύ χαρακτηριστική σκηνή στην Κύπρο, γιατί έχω μεγαλώσει στην Κύπρο, μπορείς να το πεις ενός είδους επαρχία, θυμάμαι αυτόν τον γάμο μιας παιδικής φίλης, η αδερφή μιας φίλης μου, η οποία είχε καταλήξει την ημέρα αυτή σε φοβερό αιματοκύλισμα. Τσακώθηκαν τα σόγια, η νύφη έκλαιγε στο πεζουλάκι. Κάπου διάβασα ότι είναι μία από τις λίγες σειρές που ασχολείται με αυτό το τραύμα της ελληνικής οικογένειας, που όλα φαίνονται καλά και από κάτω, ξέρεις». Ενώ ο Χρήστος Λούλης σημείωσε πως η ταυτότητά μας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι και η διάρθρωση της ελληνικής οικογένειας, είναι αυτό που μας ξεχωρίζει ως Έλληνες και η «φωνή» που θα μας ξεχωρίσει από το πλήθος στην τέχνη του θεάματος.  «Είμαστε δέσμιοι της βιογραφίας μας, δηλαδή οι λαοί και οι άνθρωποι διαμορφώνονται ανάλογα με το πού ζουν. Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να βγάλουμε τον ήλιο και τη θάλασσα θυμωμένη, αλλά θα μας πονάει αυτό, γιατί ο ήλιος και η θάλασσα φτιάχνουν την ψυχοσύνθεσή μας».

Η  Έμιλυ Κολιανδρή και ο Χρήστος Λούλης για τα κοινά στοιχεία με τον ρόλο τους στους «42C»

Η Έμιλυ Κολιανδρή εξήγησε γιατί της αρέσει να «κάθεται στα αυγά της» και να μην το παίζει επαναστάτρια, κάτι που την συνδέει με τον ρόλο της στην σειρά της Cosmote TV. «Εγώ είμαι το μεσαίο παιδί, δεύτερο, αλλά δεν έχουμε και τρίτο. Εγώ πάντα έκανα αυτό που ήθελα, αλλά δεν ήμουν και των επαναστάσεων, των συγκρούσεων. Εγώ, ας πούμε, δεν έχω περάσει ποτέ κάποια εφηβεία επαναστατική. Η πρώτη μου επανάσταση ήταν όταν έφυγα από την Κύπρο και ενώ ήμουν καλή μαθήτρια, είχα περάσει νομική και θα μπορούσα να γίνω δικηγόρος, έκανα αυτή την επανάσταση, ούτε και αυτή ήταν ιδιαίτερα αιματοβαμμένη, γιατί οι γονείς μου συμφώνησαν πολύ γρήγορα σε αυτήν την απόφαση. Μου αρέσει και μένα στη ζωή μου να είμαι λίγο αόρατη μερικές φορές. Για να είσαι πραγματικά επαναστάτης και να φέρεις τα πάνω-κάτω, πρέπει να πληρώσεις και ένα τίμημα. Εγώ μάλλον δεν ήθελα στη ζωή μου να το πληρώσω αυτό το τίμημα και έκατσα λίγο στα αυγά μου το οποίο δεν με χάλασε καθόλου».

Ο Χρήστος Λούλης, από την άλλη αναφέρθηκε στον ρόλο του αστυνομικού που ενσαρκώνει στη σειρά και στις αξίες που θέλει να έχει και ο ίδιος στη ζωή του, ειδικότερα σε σχέση με τα παιδιά του. «Εγώ στη σειρά που κάνω τον αστυνόμο που έχω και αυτή τη σχέση με την κόρη.. όταν είσαι αστυνόμος μελετάς συμπεριφορές των ανθρώπων μπορείς να καταλάβεις, και έχεις δει δράματα μπορεί να πεις κάποια στιγμή στον εαυτό σου “μην κάνω και εγώ αυτό το λάθος”. Κι εγώ, είμαι ένας από αυτούς που θα χάσουν το παιδί τους και τον εαυτό τους επειδή θα σκεφτούν τι θα πει ο κόσμος, και θα ντραπούν για αυτό που είναι ή δεν είναι, εγώ ή το παιδί μου.  Ένας άνθρωπος θα ήταν ωραίο να μπορέσει ανά πάσα στιγμή, να κρατάει την ψυχραιμία του και τις προτεραιότητές του. Ποια είναι η προτεραιότητά μου; Το να είναι το παιδί μου καλά. Πάνω από όλα, η αγάπη».

Έμιλυ Κολιανδρή – Χρήστος Λούλης: Οι σκέψεις τους για την εφηβεία που θα περάσουν τα παιδιά τους

Το ζευγάρι μίλησε για τα δύο τους παιδιά και για το πώς θέλουν να διαχειριστούν τη φάση της εφηβείας όταν έρθει. Ο Χρήστος Λούλης είπε, «Πάνω από όλα η αγάπη, η ευτυχία του παιδιού. Από κει και πέρα πολλά πράγματα διαμορφώνονται από τώρα. Δεν είναι μόνο η εφηβεία. Προσπαθούμε από τώρα να φτιάξουμε ένα πλαίσιο χαλαρότητας και «ανοιχτωσιάς».

Ενώ η ηθοποιός συμπλήρωσε, «Εγώ παρατηρώ ότι υπάρχει διάθεση να είσαι ανοιχτός, φίλος και να σπρώξεις τον άλλον εκεί που του αρέσει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που έχει να κάνει ένας γονιός και το σχολείο, να σπρώξει, να ανακαλύψει την κλίση του παιδιού και να το σπρώξει προς τα εκεί. Δεν είναι απαραίτητα τα μαθήματα, μπορεί να είναι ένα σπορ. Καμιά φορά μας παίρνει η μπάλα και ίσως αυτό έχει να κάνει και με την παιδεία που είναι κάπως απρόσωπη, υπάρχει ένας στόχος κοινός για όλους. Επειδή δεν έχουμε μία ησυχία στην καθημερινότητά μας και μία ρουτίνα, να μας αφήνει έτσι και μέρες να καθόμαστε και να βαριόμαστε, σαν να τους πιέζουμε και εμείς να μπούνε στο δικό μας τρέξιμο. Και στο τέλος της ημέρας λες, τι έγινε;»

Τα πρόσωπα καταλύτες που διαμόρφωσαν το ζευγάρι στο σανίδι

Ο Χρήστος Λούλης μίλησε για τα καλλιτεχνικά πρόσωπα που τον έπλασαν και για τον μηχανισμό των θεατρικών θιάσων στην Ελλάδα. «Εγώ δεν έχω ρόλο, έχω ανθρώπους που έχω συνεργαστεί, που με έχουν διαμορφώσει, και που τους κουβαλάω μέσα μου. Εμείς κάνουμε και ένα είδος θεάτρου, που μας λέει ο σκηνοθέτης “Βγες και πες τα”. Δεν κάνουμε προσωπική ερμηνεία, όπως κάνουν οι Star του Hollywood με τους coach τους. Άλλη μία διαφορά του σινεμά με το θέατρο, είναι ότι στο σινεμά κάνεις μία διαφορετική ερμηνεία, ενώ στο θέατρο, ο μεγαλύτερος χρόνος αναλίσκεται στο να φτιάξεις με τους άλλους ένα σύνολο, ένα σώμα, να πείτε μία ιστορία μαζί, σαν να είστε ένας άνθρωπος». Ενώ συγκεκριμένα ονομάτισε τα 6 άτομα που τον επηρέασαν πιο πολύ από όλους. «Είναι ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Χουβαρδάς, ο Μοσχόπουλος ο Καραθάνος, ο Καρατζάς».

Η Έμιλυ Κολιανδρή με την σειρά της μίλησε για τις θεατρικές στιγμές που εκτιμά πιο πολύ από την πορεία της. «Έχω μία στιγμή που την αγαπώ, αλλά έχει να κάνει αυτό που λέει ο Χρήστος, με τους συγκεκριμένους ανθρώπους, και δη με έναν άνθρωπο που είναι η Λένα Κιτσοπούλου, που θαυμάζω πολύ και σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη και σαν ύπαρξη και σαν σκηνοθέτη. Έχουμε κάνει πολλές παραστάσεις μαζί, στις οποίες εγώ προσωπικά ευτυχώ όταν βρίσκομαι. Και ξεχωρίζω την Κοκκινοσκουφίτσα».

Τι συνέβη στο σπίτι του Χρήστου Λούλη και της Έμιλυ Κολιανδρή στην πρώτη καραντίνα;

Η Έμιλυ Κολιανδρή μίλησε για την εμπειρία της καραντίνας και την αναγκαστική παύση που τελικά χρειαζόταν πολύ και θα ήθελε να καθιερωθεί ετησίως από εδώ και πέρα. «Ήμασταν σπίτι με τα παιδιά και μάλιστα ήμασταν πολύ φοβισμένοι. Στη δεύτερη καραντίνα είχαμε φτιάξει μία φούσκα και βλέπαμε κάποιους, δυο-τρεις, φίλους και για τα παιδιά. Αλλά την πρώτη αναγκαστήκαμε να είμαστε μαζί συνέχεια, καθημερινά, να έχουμε ρουτίνα επιτέλους. Κάναμε όλα αυτά που κάναν όλοι και τα σιχαθήκαμε, δηλαδή μαγειρέψαμε, παίζαμε κάθε απόγευμα ένα συγκεκριμένο επιτραπέζιο, την ίδια ώρα με τα παιδιά, το Dixit. Είχες μία πολυτέλεια απλώς να πάρεις μία παύση. Έπρεπε να καταστραφεί ο κόσμος (για να γίνει αυτό)».

Οι καλοκαιρινές διακοπές και η παράσταση στην Επίδαυρο

Η ηθοποιός, μίλησε για τα καλοκαιρινά της σχέδια στην Επίδαυρο. «Εγώ θα είμαι στην Ελένη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με το κρατικό θέατρο, τον Αύγουστο. 6-7-8 Αυγούστου». Ενώ ο Χρήστος Λούλης, μάλλον λέει να χαλαρώσει λίγο, ή και όχι. «Εγώ τίποτα, θα κάνω διακοπές. Θα έχω τα γυρίσματα του «Σιωπηλού Δρόμου» , μετά έχω κάτι λίγο σε κάτι άλλο που κάνω, μία ταινία και μετά διακοπές. Και θα κάνουμε με τον Νίκο Καραθάνο τον Προμηθέα στη Στέγη, και θα ξεκινήσουμε κάποιες πρόβες από τώρα, από τον Ιούνιο».

Η Έμιλυ Κολιανδρή, ο Χρήστος Λούλης και η αναγνωρισιμότητα

Η Έμιλυ Κολιανδρή και ο Χρήστος Λούλης αναφέρθηκαν στη δημοσιότητα που τους έχει αποφέρει η συμμετοχή σε τηλεοπτικές δουλειές προσφάτως και στο κατά πόσο τους εξυπηρετεί κάποιες φορές. Η ηθοποιός εξήγησε, «Καλά μη φανταστείς ότι γίνεται και κανένας χαμός». Ενώ ο Χρήστος Λούλης ανέφερε χαριτολογώντας, «Όντως μπορεί να σου τύχει να κλείσεις ένα τραπέζι πιο γρήγορα γιατί θα πούνε “α είναι αναγνωρίσιμος, θέλω να είναι στο μαγαζί μου”  αλλά υπάρχει και περίπτωση που παίζεις το χαρτί αυτό και δεν σε αναγνωρίζει κανένας».