ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έλενα Δασκαλοπούλου: Νίκησε τον καρκίνο του μαστού και τώρα αποκαθιστά με ιατρικό τατουάζ τα σημάδια που άφησε σε άλλες γυναίκες

Ήταν μόλις 35 ετών όταν η Έλενα Δασκαλοπούλου πήρε τη διάγνωση στα χέρια της. Καρκίνος στον αριστερό μαστό και μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1. Αμφότερη ολική μαστεκτομή. Φόβος για ένα μέλλον αβέβαιο για το αν θα δει τον γιο της να μεγαλώνει. Δύναμη και πίστη. Μία δύσκολη μάχη με στηρίγματα τους δικούς της ανθρώπους που τη βγάζει νικήτρια έπειτα από δύο χρόνια. Στο σήμερα πια η Έλενα Δασκαλοπούλου είναι εδώ για να δώσει στις υπόλοιπες γυναίκες πίσω τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση με το Ιατρικό Τατουάζ Αποκατάστασης.

Γυναίκες που νίκησαν τον θάνατο, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την απότομη αλλαγή της εξωτερικής τους εμφάνισης και επέλεξαν το ιατρικό τατουάζ για να πάρουν πίσω την πρωταρχική τους εικόνα. Η χαρά στα μάτια τους μόλις δουν το σώμα τους στον καθρέφτη είναι το απόλυτο συναίσθημα για την

Έλενα Δασκαλοπούλου που κάποτε είχε βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση και ξέρει να «διαβάζει» σε βάθος τα λαμπερά μάτια τους.

 

Μιλήσαμε μαζί της και μας εξηγεί τι είναι ακριβώς το Ιατρικό Τατουάζ, σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται, ποια είναι η περιποίηση που χρειάζεται και πόσο διαρκεί. Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το Ιατρικό Τατουάζ Αποκατάστασης.

Η ιστορία της Έλενας Δασκαλοπούλου

Σε ηλικία 35 ετών διαγνώστηκα με καρκίνο στον αριστερό μαστό και έπειτα από εξετάσεις έμαθα πως φέρω τη μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1. Το πρωταρχικό συναίσθημα ήταν η άρνηση. Δεν ήθελα να πιστέψω πως σε τόσο νεαρή ηλικία θα είχα τέτοια διάγνωση.

Στη συνέχεια η άρνηση έγινε φόβος. Φόβος για το αν θα το ξεπερνούσα κι αν θα έβλεπα το παιδί μου να μεγαλώνει. Ευτυχώς, όμως πολύ σύντομα τα συναισθήματα αυτά έδωσαν τη θέση τους στο πείσμα και τη θετική σκέψη.

Ήμουν πλέον σίγουρη ότι θα τα κατάφερνα. Για την αντιμετώπιση της πάθησής μου υποβλήθηκα σε αμφότερη ολική μαστεκτομή και στη συνέχεια έκανα χημειοθεραπεία.

Βρήκα μέσα μου τη δύναμη να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση καθ’ ολη τη διάρκεια του αγώνα. Από τη διάγνωση και τις χειρουργικές επεμβάσεις που μεσολάβησαν μέχρι την πλαστική αποκατάσταση. Κάθε άνθρωπος πιστεύω κρύβει μέσα του αστείρευτη δύναμη.

Έλενα Δασκαλοπούλου Ιατρικό τατουάζ

Συνοδοιπόροι και στήριγμά μου ήταν η οικογένειά μου και ιδιαίτερα ο γιος μου. Ήθελα να τον δω να μεγαλώνει και αυτή η εικόνα με συνόδευε στη διετή μάχη μου με τον καρκίνο.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι όλα τα συναισθηματικά στάδια (φόβο, θυμό, άγχος, λύπη, αλλά και αισιοδοξία, πίστη, χαρά) που περνάει μια γυναίκα όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, ξεκίνησε η ιδέα να ασχοληθώ με το Ιατρικό Τατουάζ το οποίο γίνεται μετά την πλαστική χειρουργική αποκατάσταση των μαστών.

Το 2011 βρέθηκα στο Λονδίνο για να εκπαιδευτώ στο Natural Enhancement Permanent Cosmetics και να πιστοποιήθηκα για Cosmetic Areola and Nipple Restoration και Skin and Graft Camouflage και μέχρι σήμερα εργάζομαι ως Medical Tattoo Artist στην Αθήνα και συνεργάζομαι με επιφανείς πλαστικούς χειρουργούς.

Τι είναι το Ιατρικό Τατουάζ

Το Ιατρικό Τατουάζ ή η μικροχρωμάτωση, είναι μία μη χειρουργική λύση που μπορει να κάνει μετεγχειρητικούς ασθενείς να νιώσουν ξανά ολοκληρωμένοι.

Η δική μου εξειδίκευση είναι η μικροχρωμάτωση της θηλαίας άνω και θηλής και το καμουφλάζ ουλών. Μετά από την πλαστική αποκατάσταση του μαστού, η θηλαία άνω και η θηλή, μπορεί με την εφαρμογή ειδικών ιατρικών μικροχρωματικών τεχνικών να πλησιάζει το μέγιστο της φυσικής της εικόνας.

Ιατρικό τατουάζ

Μετά από συζήτηση με την ασθενή, καθορίζεται το χρώμα, η θέση, το σχήμα και το μέγεθος της θηλαίας άλω και της θηλής, και αντίστοιχα στο καμουφλάζ ουλών επιλέγονται τα χρώματα έτσι ώστε να μοιάζουν με το χρώμα του δέρματος.

Η μικροχρωμάτωση της θηλαίας άλω και το καμουφλάζ ουλών δεν είναι μόνο μία επιδιορθωτική/αναπλαστική αλλαγή αλλά και μία διαδικασία με έχει συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη για κάθε γυναίκα.

Σε ποιους απευθύνεται το Ιατρικό Τατουάζ

Το Ιατρικό Τατουάζ απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες που έχουν μικρά αισθητικά προβλήματα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως: αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω μετά από μαστεκτομή, μετεγχειρητικές ουλές, λεύκη, αλωπεκία, ασυμμετρία, αποχρωματισμό.

Ο πλαστικός χειρουργός είναι εκείνος που γνωρίζει και εγκρίνει αν και πότε μία γυναίκα μπορεί να προχωρήσει στο ιατρικό τατουάζ. Κατόπιν γίνεται μία πρώτη γνωριμία με την ασθενή στην οποία και εξηγώ αναλυτικά όλα τα βήματα της διαδικασίας.

 Ιατρικό τατουάζ

Η πρώτη εφαρμογή μπορεί να προγραμματιστεί μόνο εφόσον έχω λάβει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς που έχει αξιολογηθεί από τον γιατρό. Τότε αν δεν υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα αλλεργίες, διαβήτης, καρδιακά νοσήματα, έρπης, ξεκινάμε τη διαδικασία.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εφαρμογής δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη φροντίδα της περιοχής. Οι ασθενείς πρέπει να εφαρμόζουν μία αντισηπτική κρέμα 3 φορές την ημέρα και να προστατεύουν την περιοχή καλύπτοντάς τη με αποστειρωμένη γάζα για τις πρώτες 2 ημέρες. Εν συνεχεία εφαρμόζεται η αντιβιωτική και επουλωτική κρέμα χωρίς κάλυψη για μερικές ημέρες ακόμα. Σημαντικό είναι να μην βραχεί η περιοχή που έγινε το τατουάζ για 15 ημέρες.

Συνήθως, μετά από περίπου 6 εβδομάδες απαιτείται παρακολούθηση ώστε να γίνουν οι τελικές προσαρμογές στο σχήμα και το χρώμα.

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από 2 ή 3 εφαρμογές για τη θηλαία άλω ενώ για το καμουφλάζ ουλών απαιτούνται περισσότερες.

Η διαδικασία έγχυσης της χρωστικής ουσίας γίνεται με τοπική αναισθησία (αναισθητικό gel) η οποία εφαρμόζεται πριν το τατουάζ, έτσι ώστε η ασθενής να έχει ελάχιστη αίσθηση στο σημείο αυτό. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι ασφαλή καθώς παρασκευάζονται σε αποστειρωμένες συνθήκες. Η απουσία επιμολύνσεων σε συνδυασμό με την απόλυτη βιοσυμβατότητα των προϊόντων έχει πιστοποιηθεί από την ΕΕ (ISO 9001).

Σημάδια στο σώμα αλλά και την ψυχή

Το συγκεκριμένο τατουάζ είναι ημι-μόνιμο, που σημαίνει ότι μετά την πάροδο των χρόνων το τατουάζ χάνει τη χρωματική του ένταση και γι’ αυτόν το λόγο χρειάζεται να γίνουν επαναληπτικές εφαρμογές κάθε 2 με 5 χρόνια ανάλογα με τον τύπο δέρματος κάθε ανθρώπου.

Το ιατρικό τατουάζ έρχεται να αποκαταστήσει σημάδια στο σώμα αλλά και την ψυχή, ολοκληρώνοντας την εικόνα του σώματος καθώς επανέρχεται στην κατάσταση προ-μαστεκτομής.

Οι γυναίκες που κάνουν καμουφλάζ σε κάθε μικρή ή μεγάλη ουλή μετά τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού ξανακερδίζουν την αυτοπεποίθησή τους.

Τη συγκίνηση και το χαμόγελο της ικανοποίησης κοιτάζοντας τους εαυτούς τους στον καθρέφτη έχω να θυμάμαι για κάθε γυναίκα που έχω συνεργαστεί.

Να δίνω χαρά στις γυναίκες που έχουν παλέψει και νικήσει τον καρκίνο του μαστού, αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα.

Έλενα Δασκαλοπούλου: [email protected]