ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αποκλειστική συνέντευξη: Για τον Ben Gohram το νέο άρωμα της Byredo είναι όλα όσα αισθανόμαστε σε ένα μπουκάλι

”It’ s OK to not be OK”: Κόντρα στην καταναγκαστική- τη λες και τοξική- θετικότητα των καιρών, που σε πιέζει να δείχνεις/ να αισθάνεσαι/ να εκφράζεσαι μόνο θετικά, ο Ben Gohram, Founder & Creative Director της Byredo συνεχίζοντας τη φιλοσοφία του brand να μεταφράζει θραύσματα αναμνήσεων και αφηρημένες ιδέες σε ευωδιές, κατάφερε να κλείσει όλα τα συναισθήματα, σε ένα μπουκάλι: Το Mixed Emotions είναι το νέο άρωμα της Byredo και είναι όλα όσα αισθανόμαστε αυτή την περίοδο. Ένα ειλικρινές οσφρητικό σκίτσο του σύγχρονου, συλλογικού τρόπου σκέψης.

Ακολουθώντας την παράδοση των «no rules» του brand, το  Mixed Emotions είναι ένα άρωμα που απευθύνεται σε όλα τα φύλα, δημιουργημένο για να εκφράσει τη θυελλώδη φύση των καιρών που ζούμε – ένα «απόσταγμα» των συναισθηματικών ups & downs, που αντανακλά μια ασταθή πραγματικότητα και έναν κόσμο ρευστό. Εξερευνά τη δυσαρμονία και τη διχοτομία και ευθυγραμμίζει το οικείο με το άγνωστο σε μία αρωματική σύνθεση που εκφράζεται μέσα από τις αντιθέσεις της.

Μάλιστα, με αφορμή τo ντεμπούτο του Mixed Emotions, ο Ben Gorham συνεργάστηκε με τη Fenn O’Meally, αναθέτοντάς της να σκηνοθετήσει την αντανάκλαση της φιλοσοφίας του αρώματος. Πάνω σε αποσπάσματα αυτού του αυτόνομου, κινηματογραφικού short film, ”Tall Are The Roots”, βασίστηκε η παγκόσμια καμπάνια του Mixed Emotions. Και εμείς, με κίνητρο το λανσάρισμα τόσο του νέου αρώματος, όσο και του short film, μιλήσαμε αποκλειστικά μαζί του.

Το άρωμα

Οι χαλαρωτικές νότες του τσαγιού maté και η αιχμηρή γλύκα του φραγκοστάφυλου πλαισιώνονται από ξύλο, ενώ η καθησυχαστική ευωδιά του μαύρου τσαγιού διακόπτεται από τις συνθετικές νότες φύλλων βιολέτας – μια αναζωογονητική υπενθύμιση πως «it is ok to not be ok» και πως, μέσα από εμπειρίες που αποτελούν πρόκληση, ίσως αναδυθεί μια νέα πραγματικότητα.

byredo

Η συζήτηση με τον Ben Gohram, Founder & Creative Director της Byredo

Από ιδέα στο ράφι των καταστημάτων: Ποια ήταν η διαδικασία δημιουργίας του αρώματος Mixed Emotions;

Το Mixed Emotions είναι η ερμηνεία μου για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή περίοδο και πώς τη βίωσα. Τα ups και downs της περασμένης χρονιάς, χοντρικά. Aλλά, το πιο σημαντικό, πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τη δική τους αντίληψη και αυτό είναι που έχει σημασία.

Από αυτήν την ιδέα, της «ρευστής» πραγματικότητας, προέκυψε και το όνομα του αρώματος, Mixed Emotions. Έπειτα, πέρασε περίπου ενάμισης χρόνο για να εξελίξω το άρωμα και ήξερα εξαρχής ότι αυτό το άρωμα έπρεπε να έχει την ελευθερία της ερμηνείας, αλλά ταυτόχρονα ήμουν σίγουρος πως το film- η ταινία θα μπορούσε να είναι το τέλειο μέσο για να κάνει αυτή την αφήγηση. Έτσι, στη συνέχεια, πλησίασα την Fenn O’Meally για να σκηνοθετήσει το film.

Ποια είναι η έμπνευση πίσω από το film ”Tall are the roots”;

Το Mixed Emotions είναι ένα πολύ ειλικρινές και προσωπικό project. Ήθελα να εξετάσω τις διαφορετικές πλευρές των συναισθημάτων – να αντιπαραθέσω την ιδέα ότι είναι OK να μην είσαι OK.

Η Fenn πήρε αυτό το brief και μέσα από την ειλικρινή προσέγγισή της, δείχνει τη ρευστότητα και τη μετάβαση των συναισθημάτων μέσω του film ”Tall Are The Roots”. Το film διερευνά τα προσωπικά ταξίδια των τριών πρωταγωνιστών, αντλώντας έμπνευση από την καταγωγή τους, τις ρίζες τους και τις προσωπικές εμπειρίες τους, τα πράγματα, δηλαδή, που τους κάνουν μοναδικούς.

Το Mixed Emotions είναι ένα πολύ ειλικρινές και προσωπικό project. Ήθελα να εξετάσω τις διαφορετικές πλευρές των συναισθημάτων – να αντιπαραθέσω την ιδέα ότι είναι OK να μην είσαι OK.

Στο Tall Are The Roots, η O’Meally καταγράφει συζητήσεις με τρεις πρωταγωνιστές, εξερευνώντας πώς η πραγματικότητα του καθενός αντανακλά τελικά ένα κοινό πεδίο εμπειριών, πώς οι προσωπικές στιγμές ενδοσκόπησης και οι εσωτερικές συγκρούσεις και αποφάσεις τους, εκφράζουν μια ευρύτερη ανθρώπινη αλήθεια.

Κεντημένο πάνω σε έναν καμβά ποιητικού σουρεαλισμού, κάποιες φορές με αφήγηση βασισμένη σε ποιήματα του Kai-Isaiah Jamal, το short film ξεδιπλώνει μια σειρά από κεφάλαια που σκιαγραφούν μια πολύπλευρη αφήγηση για την αποδοχή και την απελευθέρωση.

«Όπως και το ίδιο το Mixed Emotions, θέλω να αφήσω το Tall Are The Roots στην προσωπική ερμηνεία του θεατή: το πώς μυρίζει το άρωμα πάνω σου ή με ποιο σημείο του film νιώθεις ότι ταυτίζεσαι, θα είναι πράγματα διαφορετικά για τον κάθε έναν», εξηγεί η O’Meally. «Αλλά το μυαλό μπορεί να περάσει με θαυμαστή ευκολία από το σκοτάδι στο φως – και τελικά, το Tall Are The Roots έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση του πού στέκεσαι στον κόσμο σήμερα, αλλά και με το γεγονός πως είναι εντελώς φυσιολογικό να νιώθουμε ανήσυχοι αυτή τη χρονική στιγμή, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας».

Πώς έγινε η επιλογή των πρώτων υλών- κάθε νότας για το άρωμα Mixed Emotions;

Με το πέρασμα των χρόνων έχω καταλάβει πραγματικά τις νότες που μου αρέσουν και το πώς μπορώ να τις συνδυάσω για να δημιουργήσω τις μυρωδιές που συνδέω.

Συνεργάζομαι με τον ίδιο αρωματοποιό στο Παρίσι με τον οποίο δουλέψαμε μαζί από την αρχή, ο οποίος επίσης, έχει καταλάβει τις προτιμήσεις μου και έτσι με την πάροδο του χρόνου. Όλο αυτό έχει εξελιχθεί σε μια ωραία συνεργασία.

Οι ίδιες οι νότες και τα συστατικά για εμένα, δημιουργούν το πλαίσιο, αλλά τελικά το συναίσθημα που προκαλούν στους ανθρώπους είναι αυτό που οδηγεί πραγματικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ζώντας στην «εποχή της πανδημίας», έχεις mixed emotions; Πόσο σημαντικό είναι τελικά να κατανοείς τα συναισθήματά σου σε αυτό το «νέο» τρόπο ζωής;

Ναι, φυσικά. Όλοι έχουμε να μοιραστούμε μια εμπειρία, αλλά όλοι την ερμηνεύουμε και αντιδρούμε σε αυτή με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό ακριβώς μου δημιουργεί το Mixed Emotions. Δεν έχει να κάνει με τη δική μου εμπειρία. Έχει να κάνει με τη δική σου και γι αυτό πρέπει όλοι να αφιερώσουμε χρόνο για να την αναλογιστούμε και να μην κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για εμάς τους ίδιους.

Προσωπικά, προσπαθώ να αναζητώ την ισορροπία όπου μπορώ: Από τη δουλειά και την οικογένεια έως το να είμαι έξω. Η σύνδεση με τη φύση είναι κάτι που με βοήθησε να παραμένω ήρεμος.

Ακόμη και τώρα που περνάς όλη τη μέρα στο σπίτι, φοράς το άρωμα σου; Πιστεύεις ότι το άρωμα λειτουργεί- ειδικά στις μέρες μας- ως ένα είδος «υπενθύμισης» για την ταυτότητά μας;

Όχι, στην πραγματικότητα, όταν δουλεύεις μέσα σε αρώματα όλη την ημέρα, πρέπει να έχεις καθαρό δέρμα για να τα δοκιμάζεις. Αυτό που λατρεύω φορώντας ένα άρωμα είναι ότι είναι τόσο προσωπικό και αναπόσπαστο κομμάτι – η μυρωδιά του μπορεί κυριολεκτικά να προκαλέσει συναισθήματα που μπορούν να σου θυμίσουν τόσα πολλά πράγματα. Η ιδέα του να φοράς ένα άρωμα, ακόμα κι αν είσαι όλη μέρα μέσα στο σπίτι έχει να κάνει απολύτως με εσένα, τον εαυτό σου και γι αυτό πρέπει να το γιορτάζεις.

Ως αρωματοποιός, πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να συνδέεις τις μυρωδιές με τα συναισθήματα;

Η σύνδεση μυρωδιάς και συναισθήματος ήταν κάτι που έγινε διαισθητικά. Πολύ αργότερα έμαθα ότι από ψυχολογικής πλευράς, ήταν πιο στενά συνδεδεμένα από τις άλλες αισθήσεις.

Έχεις αγαπημένο άρωμα;

Συχνά με ρωτάνε ποια είναι η αγαπημένη μου μυρωδιά, αλλά δεν μπορώ ποτέ να απαντήσω, πιθανώς αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζω να δημιουργώ αρώματα.

Έχεις να μοιραστείς κάποιους «κανόνες» για να φοράς το άρωμά σου;

Ποτέ δεν υπάρχουν κανόνες, για το οτιδήποτε! Κάνε απλά ό,τι σε κάνει να νιώθεις όμορφα.

«Κλείνουμε συναισθήματα σε μπουκάλια, αυτή είναι η δουλειά μας. Ελπίζω πως, όταν κάποιος διαβάζει την ετικέτα ενός αρώματός μας ταυτίζεται με το συναίσθημα που εκφράζει στην πιο απλή μορφή του και μετά, βρίσκει κάτι πιο βαθύ να συνδεθεί: την αντιπαράθεση του οικείου με το άγνωστο.»

10-5c7b333c8040065cc5ed3d03c80fc6b0.jpg
ATTICADPS.GR

Byredo Mixed Emotions Eau de Parfum

Κορυφή: maté, φραγκοστάφυλο Καρδιά: μαύρο τσάι Κεϋλάνης, φύλλα βιολέτας Βάση: ξύλο σημύδας, πάπυρος
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ