ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αναστασία Τσιβγούλη, δημοσιογράφος στο Mega: «Ήμουν εκεί στο μαύρο. Είμαι σήμερα εδώ για το restart»

instagram.com/tsivguli/

«Ήμουν εκεί τη μέρα που έπεσε μαύρο. Είμαι σήμερα εδώ για το restart. Δάκρυσα και τότε και σήμερα. Οι “παλιοί” απλώς κοιταχτήκαμε στα μάτια και είπαμε αμέτρητες ιστορίες χωρίς να πούμε λέξη». Με 32 λέξεις στο Facebook και 2 φωτογραφίες η δημοσιογράφος, Αναστασία Τσιβγούλη, περιέγραψε με απόλυτη ακρίβεια τι συνέβη στους διαδρόμους του Mega, τότε και τώρα.

Ήταν ο άνθρωπος που έφτιαξε το τελευταίο ρεπορτάζ που έπαιξε στον αέρα του Mega τον Σεπτέμβρη του 2016 αλλά και ο άνθρωπος που επιλέχθηκε για να αναλάβει το βίντεο με όσα δεν έδειξαν οι κάμερες την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας αρχής του σταθμού.

Μιλήσαμε με την Αναστασία Τσιβγούλη για να μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε τότε και τώρα στα γραφεία και τους διαδρόμους και να μας περιγράψει για τα συναισθήματά της αμέσως μετά την προβολή του πρώτου δελτίου ειδήσεων.

Είχα μοντάρει το τελευταίο ρεπορτάζ ειδήσεων του Mega στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Μετά από αυτό, το μοντάζ έκλεισε. Εκείνη τη μέρα είχε φύγει η γη κάτω από τα πόδια μου.

Δεν το πίστευα και πολύ, για να πω την αλήθεια, ότι δεν θα λειτουργήσει ξανά το Mega. Μέσα μου ήξερα ότι αποκλείεται ένα τόσο ισχυρό brand name να χαθεί. Ήμουν βέβαιη.

Όταν έπεσε μαύρο στο Mega

Όταν έπεσε μαύρο ήμουν και πάλι εκεί. 28 Οκτωβρίου του 2018. Εκείνη την ημέρα ήμουν μέσα στο κοντρόλ. Ήμασταν όλοι οι συνάδελφοι μαζί, κοιταζόμασταν και μέχρι και την τελευταία στιγμή λέγαμε: «δεν μπορεί, κάτι θα γίνει». Τελικά έγινε. Αγκαλιαστήκαμε.

Δεν είμαι άνθρωπος που λέω γιατί μας συνέβη αυτό. Εγώ, λέω «ευχαριστώ πάρα πολύ». Το πρώτο πράγμα που μου βγήκε όταν είδα το μαύρο στις οθόνες ήταν να πω «ευχαριστώ πάρα πολύ για τα 16 όμορφα χρόνια που πέρασα στο Mega, για τους ανθρώπους που γνώρισα, για τα τόσα πράγματα που έμαθα».

 

Γιατί το Mega είναι ένα πολύ διαφορετικό κανάλι από όλα τα άλλα κι έτσι παραμένει. Το Mega ήταν πρωταθλητής και παραμένει. Υπήρχε πάντα αυτή η ψυχολογία και μπορώ να πω πως αυτό που είδα μετά το άνοιγμα είναι πως δεν έχει χαθεί. Το είδα. Το κατάλαβα. Πάμε πάλι για τη μεγάλη κούρσα. Το είδα στα μάτια όλων και νέων και παλιών συναδέλφων.

Διαμορφώνεται γύρω από το Mega -και τότε και τώρα- ένα περιβάλλον το οποίο είναι μοναδικό. Κι αυτό μόνο χαρά μπορεί να σου δώσει και ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. Μπορεί να έχω περάσει τα πάνδεινα αλλά είμαι ήσυχη και χαρούμενη.

Η επιλογή να επιμεληθώ εγώ το βίντεο των παρασκηνίων της πρώτης μέρας του νέου Mega δεν ήταν τυχαία. Ήταν κι ένας συμβολισμός αλλά ξέρουν οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύουμε μαζί πως έχω μία προσέγγιση θετική και συναισθηματική κυρίως. Πέρα από την ψυχρότητα των πραγμάτων με όλα όσα έγιναν δεν θα μπορούσα να μην το δω συναισθηματικά.

Πριν το πρώτο δελτίο ειδήσεων

Πριν το δελτίο ειδήσεων κοιταζόμασταν σχεδόν ανέκφραστοι. Περιμέναμε να ξεκινήσει και να πάει καλά. Βάλαμε τα δυνατά μας και είπαμε «πάμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό» γιατί στις πλάτες μας έχουμε ένα πολύ βαρύ όνομα, όπως είναι το Mega. Να είμαστε αντάξιοι αυτού του ονόματος, αυτό θέλαμε. Το έβλεπες στα μάτια των ανθρώπων εκείνη τη στιγμή. Δεν υπήρχαν πανηγυρισμοί, ούτε φωνές, ούτε άγχος.

Μετά το τέλος του δελτίου αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε, συγκινηθήκαμε, χειροκροτήσαμε γιατί πήγαν όλα πολύ καλά.

Είχε γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία, ήταν όλα άψογα. Υπάρχουν και πολύ καλύτερα τεχνολογικά μέσα πια που κάνουν πολύ πιο εύκολη τη δουλειά μας.

Είχα κάποιες τηλεοπτικές προτάσεις όσα ήταν κλειστό το Mega αλλά δεν το κυνήγησα. Μέσα μου πίστευα πως θα επιστρέψω σε αυτό.

Αυτό που θέλω από εδώ και πέρα είναι να κάνω τα καλύτερα ρεπορτάζ της ζωής μου, στην καλύτερη φάση που βρίσκομαι, μετά από όσα πέρασα. Εμείς οι εργαζόμενοι μπήκαμε στο κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Τα χρόνια που πέρασαν, από το 2016 και μετά, ένιωσα καλύτερα τους παλμούς της κοινωνίας, παρατήρησα πράγματα που συνέβαιναν. Κι αυτό για ‘μενα σήμερα είναι πολύτιμο εφόδιο για το ρεπορτάζ μου στις ειδήσεις.

Όλοι είχαμε άγχος και αγωνία αλλά θέλησα να σταθώ στην πιο θετική πλευρά. Παρατηρούσα γύρω μου κι έλεγα όλα είναι ρεπορτάζ και από όλα κάτι μαθαίνω.

Ο κόσμος χάρηκε πολύ με την επιστροφή του Mega. Σαν να επέστρεψε ένας δικός τους άνθρωπος στο σπίτι τους κι όχι ένα κανάλι.