SUSTAINABILITY

5 βιώσιμα υφάσματα που πρέπει να ψάχνεις στα ρούχα σου, όταν ψωνίζεις sustainable

Stella McCartney Spring 2022 Launchmetrics Spotlight

Λίγο τα 45άρια του καλοκαιριού, λίγο οι πολικές θερμοκρασίες του χειμώνα, λίγο το «χαστούκι» ρεαλιστικότητας από ταινίες, όπως το Don’t Look Up και μπορούμε πλέον να πούμε ότι η κλιματική κρίση είναι στα «κόκκινα». Ένας παράγοντας που έχει συμβάλλει σε ένα μεγάλο ποσοστό στην επιβάρυνση της υγείας του πλανήτη είναι μόδα.

Ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η βιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια, οφείλεται, εν μέρει, στην περιβαλλοντολογική αυτή κρίση, κάτι που όμως προσπαθεί να διορθώσει τώρα. Μαζεύοντας τα ασυμμάζευτα, η βιομηχανία της μόδας υπόσχεται να γίνει πιο βιώσιμη. Πολλά fashion brands αρχίζουν να προσφέρουν όλο και περισσότερες και πιο sustainable επιλογές για την δημιουργία ρούχων. Οι στόχοι τους για το μέλλον των εταιριών τους, υπόσχονται διάφορα: λιγότερη ή καθόλου χρήση πλαστικού αλλά και τη χρήση sustainable υλικών. Βιώσιμα υφάσματα, με λίγα λόγια που προσφέρουν ένα ικανοποιητικό προϊόν μόδας, που δεν στερείται της ανθεκτικότητας ή του design, όπως θα ήταν κι αν φτιάχνονταν από τα γνωστά, παραδοσιακά υφάσματα.

Αυτή η εξέλιξη με τα βιώσιμα υφάσματα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης της μόλυνσης του περιβάλλοντος, οφείλεται στη δημιουργία των καταστροφικών, σχεδόν, συνθετικών υφασμάτων για την ατμόσφαιρα. Για την ακρίβεια, τα συνθετικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, είναι αρκετά επιβλαβή. Φτιάχνονται από πετρέλαιο, κάρβουνο (άνθρακας), αέρα και νερό και απαιτούν μεγάλη χρήση ενεργειακών αποθεμάτων για να παραχθούν.

Επένδυσε σε ρούχα με «καλά» βιώσιμα υφάσματα

Σαν καταναλωτές έχουμε μερίδιο ευθύνης και είναι σημαντικό να αρχίσουμε να αποκτάμε πιο sustainable συνήθειες, όσον αφορά τον τρόπο που αγοράζουμε ρούχα. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε δυο-τρία πράγματα, όσον αφορά το sustainability και τις αγορές μας, όπως το ποια είναι τα βιώσιμα υλικά που έχουν εφευρεθεί τα τελευταία χρόνια. Όταν ψωνίζουμε sustainable, λοιπόν, μπορούμε να ψάχνουμε συγκεκριμένα βιώσιμα υφάσματα που ξέρουμε ότι έχουν φτιαχτεί ηθικά. Αλλά και να στηρίζουμε brands που προσφέρουν αυτές τις επιλογές.

Οίκοι όπως το Ganni, η Gucci αλλά και sportswear brands/κολοσσοί όπως η adidas, χρησιμοποιούν ήδη κάποια από αυτά τα βιώσιμα υφάσματα, πράγμα αρκετά ελπιδοφόρο. Αυτά τα brands, μάλιστα, υπόσχονται διάφορα καλά για το μέλλον των εταιριών τους, όπως το να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικό τελείως μέσα στα επόμενα χρόνια κ.ο.κ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων και πιο sustainable υλικών, είναι μία πολύ καλή αρχή για να χτίσουμε ένα καλύτερο τοπίο στη μόδα. Όσο περισσότερο επιλέγουμε ρούχα με «καλά» βιώσιμα υφάσματα, τόσο περισσότερο τα brands θα μάς προσφέρουν αυτές τις θαυμάσιες επιλογές.

Βιώσιμα υφάσματα: Δέρμα μανιταριού

Το δέρμα μανιταριού, γνωστό και ως μυκήλιο, είναι από τα πιο γνωστά βιώσιμα υφάσματα. Η Hermes έχει φτιάξει τη φημισμένη τσάντα της από δέρμα μανιταριού, το ίδιο και η adidas που το χρησιμοποίησε σε μερικά από τα iconic sneakers της.

Η παραγωγή του έχει αρχίσει να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία δυο χρόνια, με την ελπίδα ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι τώρα. Όντας petroleum-free (πολλά vegan δέρματα περιλαμβάνουν πλαστικό), το μυκήλιο έχει ήδη αγαπηθεί από designers όπως η Stella McCartney και brands όπως τα προαναφερθέντα.

Stella McCartney Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Stella McCartney Spring 2023

Βιώσιμα υφάσματα: Βιοδιασπώμενο stretch denim

Αν και χρησιμοποιείται αρκετά τα τελευταία χρόνια, ένα είδος βιοδιασπώμενου stretch denim ύφασμα, το μεγαλύτερο μέρος του περιλαμβάνει πλαστικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το ύφασμα αυτό να «αφήνει» πίσω του πλαστικές ίνες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας κατασκευαστής τζιν υφάσματος, το Canadiani Denim που εφηύρε ένα καινοτόμο προϊόν: το Coteva.

Είναι ένα plant-based ύφασμα από φυσικό καουτσούκ και οργανικό βαμβάκι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ένα stretch τζιν ύφασμα, που δεν περιλαμβάνει καθόλου πλαστικό. Από τα πραγματικά, καινοτόμα βιώσιμα υφάσματα το οποίο έχει βασιστεί σε εξαιρετικές νέες τεχνολογίες και βιοδιασπάται φυσικά, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Δέρμα σταφυλιού

Υπάρχουν brands όπως το Vegea που χρησιμοποιεί υποπροϊόντα με την ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρασιού. Χρησιμοποιώντας φυτικά έλαια και φυτικές ίνες, δημιουργήθηκε και το δέρμα σταφυλιού. Αν και δεν είναι από τα πιο γνωστά βιώσιμα υφάσματα, είναι ένα που συμπεριλαμβάνουν αρκετά brands ήδη. Aπό την Η&Μ μέχρι και τον οίκο Marni, το δέρμα σταφυλιού χρησιμοποιείται αρκετά σε παπούτσια, με την ελπίδα να σταματήσουν τα brands να χρησιμοποιούν δέρμα ζώων τελείως.

Βιώσιμα υφάσματα: Δέρμα από φύλλα ανανά

Από τα πιο γνωστά βιώσιμα υφάσματα, γνωστό και ως Piñatex. Το ύφασμα αυτό, κατασκευάζεται από φύλλα ανανά και το αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα που θυμίζει πάρα πολύ αυτό των ζώων. Είναι ανθεκτικό και ελαφρύ, άρα ιδανικό για παπούτσια και τσάντες αλλά και για ρούχα όπως jackets και φορέματα. Λόγω του versatility που προσφέρει, τα fashion brands το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά.

3,1 Philip Lim Fall 2021 / Launchmetrics Spotlight
3,1 Philip Lim Fall 2021

Φύκια

Με παραπάνω από μια χρήσεις, τα φύκια είναι ένα εκπληκτικό φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στη βιώσιμη μόδα. Από το packaging, μέχρι τον χρωματισμό υφασμάτων, πολλά brands πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες που περιλαμβάνουν τα φύκια με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία της μόδας με διάφορους τρόπους.

Ο σχεδιαστής Philip Lim, το 2021, τα χρησιμοποίησε για να φτιάξει παγιέτες για ένα φόρεμα. Ο ηθοποιός Jason Momoa δε, λάνσαρε τη δική του σειρά sneakers, με σόλες από φύκια, δημιουργώντας ένα νέο και καινοτόμο βιώσιμο υλικό, που έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα βιώσιμα υφάσματα αυτού του άρθρου.